5 poznatih zviždača koji su riskirali sve

Ilustracija zvižduka ukrašena zvijezdama i prugama.

“Vidite nešto, recite nešto” je kampanja o sigurnosti i podizanju svijesti koja se odvija u više gradova u Sjedinjenim Državama.

Ako vidite nedolično ponašanje, kriminalnu aktivnost ili samo nešto sumnjivo, očekuje se da upozorite vlasti.

Ali što ako vlasti rade nešto pogrešno, zloupotrebljavajući svoju moć ili djelujući sumnjivo? U idealnom slučaju, institucija treba imati interne mehanizme za pritužbe, pravobraniteljicu ili vanjsku antikorupcijsku agenciju.

Članovima Obavještajne zajednice Sjedinjenih Država teško je interno stvarati zabrinutosti, a one koje se često čine često se zanemaruju.

Uz to, zaštita zvižduka često se ne primjenjuje (npr. Na izvođače), te se o njima mora prijaviti samo Kongresu.

Što se događa s onima koji uspiju udarati zvižduk? Od nižih poznatih primjera, jedan je u zatvoru, jedan je proveo zatvor, jedan čeka suđenje, jedan je u egzilu, a drugi je u bijegu..

1. Edward Snowden

U 2013. godini ‘Ed’ je napustio posao s američkim izvođačem obrane za Hong Kong, sa sobom je ponio 10.000 dokumenata s detaljima američkog nadzornog aparata.

Snowden je ovaj put predao novinarima koji su godinama nastavili objavljivati ​​informacije u raznim dosjeima koji pokrivaju nadzor, špijunažu, hakiranje i kršenja građanskih prava..

Edward Snowden dobio je azil u Ekvadoru, ali je, zbog toga što je SAD otkazao putovnicu na putu, postao nasukan na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi. Privremeni azil dobio je u Rusiji, gdje i dalje živi do danas.

2. Daniel Ellsberg

Daniel Ellsberg objavio je Pentagon Papers 1971 i detaljno opisao neprekidne laži administracije Lyndon B. Johnsona u vezi s ratom u Vijetnamu.

Dokumenti su fotokopije koje je Ellsberg mogao napraviti tijekom svog rada u korporaciji RAND i isprva je pokušao uvjeriti senatora Fulbrighta da pusti papire Senatu (jer senator ne može biti procesuiran zbog nečega što kažu na podu).

  Vodič ExpressVPN za jače lozinke - 3. dio (softver za jelo)

Kad to nije uspjelo, Ellsberg je dokumente poslao New York Timesu koji je ubrzo dobio sudsko rješenje kojim im je zabranio da objavljuju ili izvještavaju o njegovom sadržaju..

Ellsberg je još uvijek u bijegu od FBI-a slao dokumente drugim novinama, uključujući Washington Post, koje su konačno objavile priče.

Suđenje Ellsbergu iz 1973. otkrilo je da je vlada ilegalno prisluškivala Ellsberga i čak provalila u ured njegovog psihijatra kako bi pronašla diskreditacijske podatke. Slučaj je izbacio sud.

Radovi u Pentagonu objavljeni su tek u cijelosti i dostupni su javnosti tek 2011. godine.

3. Chelsea Manning

Chelsea Manning bila je obavještajna analitičarka američke vojske stacionirane u Iraku. Imala je pristup tajnim bazama podataka s video zapisima, diplomatskim kablovima i ratnim zapisnicima iz Afganistana i Iraka – koje je objavila na Wikileaks.

Neki od sadržaja sadržavali su detalje o američkim ratnim zločinima u Iraku, uključujući ubojstvo novinara Reutersa i one koji su pomagali ranjenicima.

Chelsea Manning internetskom je poznaniku ispričala svoje postupke, što je rezultiralo njenim uhićenjem. Chelsea se suočio s optužbama koje su mogle rezultirati smrtnom kaznom, ali je dobio zatvorsku kaznu u trajanju od 35 godina.

2023. godine kazna je predsjedniku Obami smanjila na sedam godina, a ona je iste godine puštena.

4. Pobjednik stvarnosti

Američki vojni izvođač zaposlio je Reality Winner, gdje je uspjela dobiti dokument o ruskom uplitanju u izbore 2016. godine, koji je stavio na raspolaganje publikaciji The Intercept.

Vlasti su uhvatile Winnera zbog metapodataka koji su pronađeni u dokumentima koji su otkrili pisač koji je koristila. Osuđena je na pet godina i tri mjeseca zatvora, što je najduža kazna od strane saveznog suda zbog objavljivanja informacija medijima.

Postoji nada da bi Pobjednika mogao pomilovati predsjednik Trump, koji je na Twitteru izrazio potporu Pobjedniku.

  Kako je spam postao internetska neželjena pošta, putem forumske i e-pošte. Spam.

5. Brokeri u sjeni

Shadow Brokers su skupina za hakiranje (i zviždači) aktivni od 2010. Oni upozoravaju javnost o sigurnosnim ranjivostima koje je stvorila i iskorištavala NSA.

Vođa Shadow Brokera je Harold T. Martin III, izvođač iste tvrtke s kojom je Snowden radio prije nego što je puhao zvižduk.

Neki nagađaju da su Shadow Brokers djelo ruske kontraobavještajne službe, koja djeluje s ciljem da potkopa NSA u svojim globalnim operacijama.

Harold T. Martin III trenutno je uhićen i čeka suđenje.

Bonus: Paul Revere zviždač?

Paul Revere bio je američki revolucionar koji je bukvalno puhao zvižduk 1775. godine, upozoravajući američke revolucionare na dolazak britanskih kolonijalnih milicija.

Iako se obično ne naziva zvižducima, britanske su snage tada vladale nad kolonijama. Njihova djela moći bila su zakonita, dok je revolucija bila ilegalna.

Činiti ono što je ispravno nije uvijek raditi ono što je legalno, a mnoge žene i muškarci koji rade ono što je u redu za vrijeme zatvora ili čak smrti su heroji.

Anonimnost je ključno sredstvo za ostajanje na sigurnom kao zviždač. Budite oprezni, ali potražite pomoć uglednih novinara, pravnika i tehnologa kada upozoravaju svijet o zločinima koje izvršava vlast.

5 poznatih zviždača koji su riskirali sve
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.