6 značajki koje zapravo želimo na našim iPhoneima

[ware_item id=33][/ware_item]

Značajke privatnosti iPhonea.


Novi telefoni su uzbudljivi. Oni donose nove značajke, poboljšavaju postojeće značajke i oduševljavaju nas trošenjem mjesečne plaće za ekran u koji ćemo gledati narednih dvanaest mjeseci - prije nego što se pokvari ili baterija ne nestane.

Privatnost je nevjerojatno važna kada je u pitanju odabir telefona. Vrlo je važno koje podatke telefon prikuplja i tko ih može vidjeti.

Najava iOS 11 donijela je neka vidljiva poboljšanja privatnosti. Sada možete ograničiti pristup aplikacije vašoj lokaciji na samo "Dok koristite aplikaciju", a svaka aplikacija koja upotrebljava vašu lokaciju nakon što zatvorite zaslon bit će osramoćena plavom trakom upozorenja na vrhu telefona..

Safari je također postao malo više prilagođen privatnosti. Poboljšavanjem vanjskih adbekatora za iOS 9 sada možete spriječiti praćenje križanja putem web stranice izravno u izborniku postavki.

iOS11 je značajan korak u pravom smjeru, ali još uvijek postoji puno mogućnosti koje želimo u našim pametnim telefonima.

1. Višestruke instalacije aplikacije

Trenutno na našim telefonima održavamo različit identitet ili dva telefona ili radimo sve pod istim imenom i brojem. Kako bi bilo sjajno instalirati aplikaciju dva puta i jednom se prijaviti sa svojim privatnim podacima, a drugi put s našim profesionalnim ili umjetničkim identitetom?

Neke aplikacije, poput Twittera i Gmaila, već omogućavaju izmjenu računa. Ali za one aplikacije koje to ne čine, zašto bi se operativni sustav telefona trebao zaustaviti?

2. Sposobnost otkrivanja IMSI hvatača

IMSI hvatači, također nazvani stingrays, uređaji su koji se uglavnom koriste za obavljanje masovnog nadzora. Predstavljaju lažne tornjeve mobitela i varaju vaš telefon da se poveže s njima prije prisluškivanja tekstualnih poruka i telefonskih poziva - kao i određivanja lokacije.

Iako su prethodno bili dostupni samo vojnim i policijskim organizacijama, IMSI hvatači postaju sve pristupačniji.

Iako IMSI hvatači nisu trivijalni za otkrivanje, postoji mnogo što bi vaš telefon mogao učiniti da vam pomogne. Mogao bi prikazati popis kula s kojima ste trenutno povezani, plus vam omogućiti da preusmjerite te kule s popisom koji vam je dao telefonski operator.

Također bi bilo korisno izbjeći uobičajene strategije koje koriste IMSI hvatači - poput smanjivanja vaše veze na zastarjele 2G veze čija enkripcija može biti probijena.

Značajke privatnosti koje želimo na našim iPhoneima

3. Prevara lokacije

Neke aplikacije od nas traže da osiguramo svoju lokaciju kako bismo učinkovito funkcionirali. Ali zašto oni trebaju znati našu točnu GPS lokaciju, za razliku od približne lokacije koju daje korisnik? Ne trebamo obavijestiti Uber točnu kuću u kojoj se nalazimo da bismo dobili ponudu.

4. Lažni popis kontakata / kamera / mikrofon

Zašto toleriramo aplikaciju koja odbija raditi ako joj onemogućimo pristup našem popisu kontakata (gledamo vas, Whatsapp) ili kameru? Što ako postoji treća mogućnost "dijeljenja praznih"? S ovom opcijom mogli bismo dopustiti aplikaciji da vjeruje da smo joj dali pristup našem popisu kontakata, ali sve što dobiva je prazan popis, crni ekran s kamere ili tišina iz mikrofona.

Za kameru i mikrofon ograničenje pristupa na samo sat vremena također bi bio sjajan početak. Na taj način ne trebamo imati na umu ponovno uklanjati pristup nakon upotrebe.

5. Hardverski prekidač za Bluetooth / GPS / mikrofon / kameru

Za one ekstra paranoične korisnike (poput mene), bilo bi sjajno potpuno isključiti osjetljive senzore. Iako ne očekujemo tako fantastičan potez Applea "nemojte dodirnuti hardver" Apple, ovakva značajka druge marke mogla bi dobiti barem nekoliko korisnika koji su svjesni privatnosti da promijene dobavljača.

U najmanju ruku, dajte nam svjetlo koje signalizira da li se kamera ili mikrofon trenutno koriste!

6. Selektivni pristup fotografiji

Zašto je uvijek pristup svemu foto albumu „sve ili ništa“? Zašto nismo u mogućnosti odabrati jednu ili nekoliko slika iz albuma i dijeliti samo one s aplikacijom?

Korisničko sučelje može biti jednostavno: Aplikaciji dajemo samo "selektivna dopuštenja", a svaki put kada aplikacija želi pristup foto albumu možemo odabrati koje slike želimo podijeliti.

Budite selektivni i upravljajte svojim telefonom

Privatnost ne znači sakriti podatke i ostati anonimni; to znači biti pod nadzorom podataka koje dijelimo s prijateljima, aplikacijama i našim uređajem.

Moramo biti pod strogom kontrolom podataka koje naš uređaj može prikupljati, tko može vidjeti podatke i kamo idu podaci. Dobar operativni sustav za telefone trebao bi nam dati kontrolu, a ne preuzeti.

Također, pogledajte naš vodič za sigurnost mobilnih uređaja.

6 značajki koje zapravo želimo na našim iPhoneima
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.