8 aplikacija za zaštitu vaše privatnosti na mreži

Logotipi osam aplikacija predstavljeni su u ovom popisu.

Kretanje minskim poljem privatnosti današnjim internetom može biti izazov.

S incidentima kibernetičke sigurnosti poput hakiranja Equifax i kineskim nagađanjem ciljanja američkih tvrtki koje se tako često pojavljuju u vijestima, trebali biste čuvati svoj digitalni otisak revnije nego ikad prije.

Naši telefoni i drugi osobni uređaji sadrže ogromnu količinu podataka. U pogrešnim rukama, ovi bi podaci mogli dovesti do krađe identiteta, iznuđivanja zlonamjernog softvera i još gorljivijih rezultata.

Ali sve nije izgubljeno. Sljedeće preporuke aplikacija trebalo bi vam pomoći da lakše spavate noću, pri čemu ćete znati da čuva vašu privatnost.

1. Kaspersky Antivirus

Nemamo naviku instalirati antivirusnu aplikaciju na naše telefone ili tablete, ali ona može djelovati kao učinkovita prva linija obrane od potencijalnih hakera ili nametljivih entiteta.

Kaspersky se u antivirusnom poslu bavi već nekoliko godina, a proizvodi su mu robusni. Radi u pozadini, neprestano pretražujući dolazni zlonamjerni softver ili druge prijetnje.

Možete ga koristiti za pronalaženje uređaja ako se izgubi i stavljanje koda na određene aplikacije kako biste spriječili ljude da fizički pretrpaju sadržaj. Uz to, telefon se može daljinski obrisati ako smatrate da je ugrožen.

Neke su značajke dostupne samo ako nadogradite na plaćeni račun, ali vrijedi gotovine.

Preuzmite Kaspersky za Android (nažalost, ne postoji verzija za iOS).

2. Telegram Messenger

Znate da radite nešto ispravno kada hakeri s državnim ovlastima pokušavaju preplaviti vaše servere napadom Distribuiranog uskraćivanja usluge (DDoS)..

Telegram je svojevrsna draga u sigurnosnom i privatnom prostoru. Iako je enkripcija od kraja do kraja univerzalni standard među aplikacijama za razmjenu poruka, činjenica je da WhatsApp nikada neće zaraditi iste vrste pohvala zahvaljujući svojoj matičnoj kompaniji Facebook i strašnoj reputaciji koju ima u vezi s privatnošću.

Telegram vam pruža istu funkciju kao i druge aplikacije za slanje poruka (u redu, možda nema lijepih naljepnica) i slijedi ga s neraskidivim šifriranjem i zagarantiranom privatnošću.

Što nije voljeti?

Preuzmite Telegram za Android ili iOS.

3. DuckDuckGo

Google vrijedi stotine milijardi dolara najviše zbog toga što ima tako veliku paletu podataka. Prati svaki vaš potez: na koje web lokacije kliknete, koje stvari kupujete na mreži i gdje se prijavljujete na internet s.

To je blago nelagodno. Želite li zaista otkazati svoje osobne navike levijatanu?

Alternativna orijentirana na privatnost je DuckDuckGo. Ne pohranjuje nikakve korisničke podatke, IP adrese ili osobne podatke. A nema reklamiranja. Nadalje, forsira web stranice da koriste šifriranu vezu kad god je to moguće.

Možete preuzeti preglednik DuckDuckGo (kao alternativu Chromeu) ili jednostavno preći na njegovu web lokaciju radi upita za pretraživanje..

Preuzmite preglednik DuckDuckGo za Android ili iOS.

4. ExpressVPN

Iznenađenje! Virtualna privatna mreža (VPN) trebala bi biti vaša go-to aplikacija kako biste šifrirali sav internetski promet koji teče prema vašem uređaju i sa njega. Ako smatrate da se možete povezati s slabo osiguranom Wi-Fi mrežom ili preusmjeriti financijske informacije putem nezaštićenih web mjesta, potrebno je..

VPN-ovi su izvrsna metoda za pokrivanje digitalnog otiska i preusmjeravanje lokacije u različite dijelove svijeta za streaming sportova i deblokiranje web-mjesta za streaming medije..

Preuzmite ExpressVPN za Android ili iOS.

5. 2ndLine

Ako ste samozaposleni ili samostalno zaposleni, morate uspostaviti kontakte, ali ne želite voljno davati svoj osobni broj mobitela. Posebno je neugodno kad svoj broj predate prodajnom predstavniku, samo ako vas zasipaju daljnji pozivi.

Druga linija daje vam alternativni telefonski broj koji će se koristiti za poslovne pozive ili kada želite svoj osobni broj zadržati privatnim.

Preuzmite 2. red za Android.

6. ProtonMail

Googleovo iskopavanje podataka ne širi se samo na pretraživanje. Ako upotrebljavate Gmail, budite sigurni da algoritmi djeluju, uspostavljajući profil metapodataka koji će vam poslužiti ciljanije oglase.

Ako niste ljubitelj ove invazije na privatnost, vrijedno je prebaciti se na ProtonMail, daleko sigurniju alternativu Gmailu.

Kao i Gmail, ProtonMail je besplatan za upotrebu. Ali tu se sličnosti završavaju. Za prijavu vam nisu potrebni nikakvi osobni podaci. Sva e-pošta zaštićena je od kraja do kraja, što znači da tvrtka ne može dešifrirati sadržaj vaših poruka.

Osim toga, ProtonMail je registriran u Švicarskoj i zbog toga mora djelovati u granicama strogih zakona o privatnosti zemlje.

Osnovan 2013. godine od strane znanstvenika u CERN-u, ProtonMail nudi e-poštu zaštićenu lozinkom zajedno s opcijom samouništavanja. To je i open source, tako da svatko može revidirati kod ako želi.

Preuzmite ProtonMail za Android ili iOS.

7. LastPass

Skloni smo upotrebi iste lozinke u svim aplikacijama i web lokacijama kojima pristupamo⁠ - to je jednostavno lakše. Ali ova navika vas udaljava od kataklizmičnog događaja.

S LastPassom možete zaštititi sve lozinke na jednom mjestu. Možete spremiti i druge podatkovne točke poput podataka o vozačkoj dozvoli, brojevima socijalnog osiguranja, kreditnim karticama i podacima o bankovnom računu.

Ujedno je i kao generator zaporki, što znači da ne morate često sami osmišljavati nove.

Preuzmite LastPass za Android ili iOS.

8. izbacivač

Toliko smo navikli da automatski daje sve dozvole aplikacija da bismo zaboravili koliko invazivni mogu biti.

Bouncer pomaže ublažiti ovaj potencijalni nadzor privatnosti: aplikacija može mijenjati dopuštenja u vaše ime, sprečavajući aplikacije da pristupe više podataka nego što im je potrebno.

Recimo da želite tvitovati sliku svog odmora na plaži, ali isključili ste postavke kamere na Twitter aplikaciji. Bouncer će vam pomoći da mu pristupite, a zatim ćete ga automatski isključiti nakon unaprijed određenog vremena.

Možete ga koristiti u širokom rasponu aplikacija.

Preuzmite Bouncer za Android.

8 aplikacija za zaštitu vaše privatnosti na mreži
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.