9 stvari koje možete učiniti s kućnim poslužiteljem

Početna ikona interneta. Ali veće. I crveno.

Trčanje vlastitog poslužitelja kod kuće može biti jeftino i zahtijeva samo osnovno znanje iz naredbenog retka. Stari laptop može se pretvoriti u poslužitelj bez ikakvih fizičkih preinaka, a čak i skromna radna površina iz trgovine mogla bi lako pokrenuti sve aplikacije u nastavku bez puno napora.

Razlozi za postavljanje takvog sustava mogu se uvelike razlikovati od osobe do osobe. Neki vjeruju da je računalo koje posjedujete, postavljate i fizički držite kod kuće jedini poslužitelj kojem se možete potpuno vjerovati, pogotovo kada se koristi za pohranjivanje osjetljivih podataka poput kriptografskih ključeva, osobnih podataka ili bitcoina. Mnogi su s ovom opcijom ugodniji od korištenja pružatelja usluga poput Dropboxa.

U drugim slučajevima, performanse bi također mogle biti važne. Ako je vaša osobna biblioteka glazbe i filmova prevelika za vaše prijenosno računalo, držanje u oblaku može značiti borbu s malim brzinama interneta. Izolacija interneta kod kuće također bi prekinula pristup vašim filmovima.

Evo nekoliko ideja što učiniti s kućnim poslužiteljem:

1. Pohranite osobne datoteke

Možete dijeliti podatke na tvrdom disku poslužitelja s kim želite. To bi moglo biti korisno ako želite omogućiti dostupnost datoteka drugima bez prolaska kroz Dropbox. Ovo možete ograničiti i na samo računala unutar kućne mreže što olakšava dijeljenje datoteka između članova obitelji. Poboljšanja brzine bit će primjetna, posebno za velike datoteke.

Kao alternativa poslužitelju pune veličine, neki vanjski tvrdi diskovi mogu djelovati i kao jedinica "mrežnog priključenog prostora za pohranu".

teškoća
cijena
Privatnost
$$$

2. Hosting osobne web stranice

Ako nemate milijune pojavljivanja mjesečno ili živite na rubu svijeta, bilo koji stari laptop učinit će slično kao vaš pružatelj usluga oblaka. Nešto poput stranice WordPressa ili Jekyll-a neće vas ništa koštati i imati dobre rezultate. Ovo je sjajno za hostiranje vaših kontakt podataka, ključeva za šifriranje i veza do vaših društvenih medija. A možete ga lako pokrenuti i kao mjesto luka!

teškoća
cijena
Privatnost
✱✱ $

3. Koristite SecureDrop

Ako trebate sigurno i anonimno prihvaćati datoteke, primjerice u svojstvu novinara, SecureDrop će vam biti vrlo koristan. SecureDrop je poput mrtvog poštanskog sandučića u šumi u koji svatko može anonimno dodavati datoteke. SecureDrop možete koristiti i za komunikaciju sa svojim izvorima. Iako je softver siguran za upotrebu u oblaku, i njegovo instaliranje na stroju koji se nalazi u vašoj blizini olakšava povjerenje da ga nitko nije napravio.

teškoća
cijena
Privatnost
✱✱✱ $

4. Imajte svoj poslužitelj za chat

Doduše, usluga za razmjenu poruka Jabber / XMPP izgubila je priličan udio korisnika u proteklim godinama, prvenstveno zbog svojih loših performansi na mobilnim uređajima. Ali istina je da nijedan drugi protokol za slanje poruka ne zadovoljava sve uvjete za dobro testiranje, dobro provjereno šifriranje i rad bez upotrebe treće strane. Ako ne želite da se vaši chatovi šifriraju, već su i metapodaci zaštićeni, Jabber je to put. Može se pokrenuti i putem poslužitelja luka.

teškoća
cijena
Privatnost
✱✱ $

5. Pokrenite vlastiti poslužitelj e-pošte

Ako uspijete pokrenuti vlastiti poslužitelj e-pošte, jednako ste zagovornik privatnosti koliko može biti. Zbog rasprostranjenosti neželjene pošte, prihvaćanje e-pošte s vašeg vlastitog poslužitelja zaista je teško. Pravilno konfiguriranje protokola šifriranja nije nimalo lak nastup. Podrška vama!

teškoća
cijena
Privatnost
✱✱✱✱✱ $$$

6. Napravite vlastiti VPN

Kućni VPN uglavnom se razlikuje od komercijalnog davatelja VPN-a po tome što postoji samo jedno mjesto na poslužitelju: vaš dom. Imati vlastiti VPN omogućuje vam sigurno surfanje Internetom bez obzira gdje se nalazite - pod uvjetom da možete vjerovati svom davatelju internetskih usluga. Međutim, vaš se promet neće miješati s ničijim drugima, što znači da neke prednosti privatnosti komercijalne VPN nisu tu. Također ćete propustiti korisničko sučelje (UI) i aplikacije za sve svoje uređaje, ali kućni VPN može vam pomoći da sigurno pristupite svojim osobnim datotekama i IoT uređajima sigurno..

teškoća
cijena
Privatnost
✱✱✱ $

7. Pokrenite Tor čvor

Ovisno o vašoj spremnosti da doprinesete mreži Tor i zakonitosti iste u vašoj matičnoj nadležnosti, svoj čvor Tor možete konfigurirati kao relej ili izlazni čvor. Ako je izlazni čvor, dopuštate drugima da koriste vašu kućnu mrežu da pregledavaju internet kao da je njihov vlastiti. To im pomaže da budu anonimni. Ako je to samo relej, donirate svoju širinu pojasa mreži, ali sav promet u vašem domu i van njega šifriran je.

teškoća
cijena
Privatnost
$$$

8. Postavljanje Bitcoin čvora

Ako ste vlasnik Bitcoina i brinete se poštuju li se pravila Bitcoina, možete postaviti Bitcoin čvor. Na ovaj način možete provjeriti, bez da vjerujete drugima, koliko ima bitcoina i da ih svi troše njihovi zakoniti vlasnici. Ako primite Bitcoin kao uplatu, pomoću čvora možete provjeriti jesu li sredstva stigla u vaš novčanik. Vrlo je lako trčati iza Tora.

teškoća
cijena
Privatnost
$$

9. Pokrenite gromobran

Ako redovito obavljate i primate male bitcoin uplate, Lightning čvor pomoći će vam da značajno povećate njihovu brzinu i smanjite njihove troškove. Da biste pokrenuli Lightning čvor, trebat će vam i Bitcoin čvor, ali vrlo malo dodatnog prostora za pohranu ili računanje. Kao i mnoge druge usluge, također možete pokrenuti ovaj čvor iza Tor.

teškoća
cijena
Privatnost
$

Kućni poslužitelj je zabavan način za učenje o internetu

Dobivanje kućnog poslužitelja može biti sjajno iskustvo učenja. Instaliranjem novog operativnog sustava na svoje staro računalo, učenjem korištenja naredbenog retka i konfiguriranjem poslužitelja, konfiguracijskih datoteka i softvera, vidjet ćete kako Internet funkcionira, podržati neka načela oko privatnosti i decentralizacije te općenito samo pokazati koliko si loš.

9 stvari koje možete učiniti s kućnim poslužiteljem
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.