Bijela kuća dostiže tehnologiju 21. stoljeća

bijela kuća

Imate li neki od sljedećih hardvera u svom domu?

  • Moderan stolni telefon?
  • Pouzdan Wi-Fi?
  • Pisač u boji?

Ako ste odgovorili “da” na bilo što od gore navedenog, onda čestitam: vaša je kuća tehnološki naprednija od Bijele kuće.

Slon (tehnološki) u ovalnom uredu

Potreba za modernizacijom tehnologije u sjedištu američke političke moći nije velika tajna. Dok se iz filmova i TV emisija čini kao da “[imamo] pola otiska prstiju i pola sata kasnije pratim tipa na ulicama Istanbula”, predsjednik je priznao:

“Ponekad samo pokušavam uspostaviti vezu.”

Umjesto najsavremenije telekomunikacijske opreme, djelatnici Bijele kuće koristili su stolne telefone, tako da malo tko zna kako programirati gumbe za brzo biranje na njima. A što se tiče tiskanja, možda ćete biti impresionirani saznanjem da je jedna od ostavština predsjednika u posljednjoj godini svog mandata postavljanje dvostranih pisača u boji u Bijeloj kući. Kako to ostavljati nešto za buduće generacije?

obama-memManje poznat dio kampanje senatora Obame iz 2008. godine: PROMIJENITE … pisač

Bijela kuća radi putem interneta putem odbora

Ali zašto bi se najzaštićenija zgrada na planeti, u kojoj živi najmoćniji čovjek na zemlji, u prvom redu oslanjala na takvu zastarjelu tehnologiju? Odgovor je da odgovornost za tehnologiju Bijele kuće nadziru četiri različite agencije: Vijeće za nacionalnu sigurnost, Izvršni ured predsjednika, Tajna služba i Komunikacijska agencija Bijele kuće. A da stvari budu još složenije, svaka agencija ima svog glavnog informativnog službenika.

Ovaj fragmentirani pristup znači da bi bilo kakvo veće preuređenje tehnologije Bijele kuće zahtijevalo odobrenje svih četiriju agencija. Stoga je svaka agencija tijekom godina provela pojedine nadogradnje i pregovarala o vlastitim ugovorima s pružateljima usluga, što je rezultiralo popravcima patchwork-ova umjesto potpunih nadogradnji.

Izgleda da je vrijeme Bijele kuće u tehnološkom podrumu tek kraj. Vijest ranije ovog tjedna izvještava da su u tijeku velike promjene na 1600 Pennsylvania Avenue. Iz napuštenih kablova vrijede 13.000 funti, a u njoj je David Recordon, zamjenski direktor informatičke tehnologije Bijele kuće, koji je prethodno bio inženjerski direktor na Facebooku.

Nakon uklanjanja planine starih kablova, Recordon i njegov tim započeli su zamijeniti stara računala Bijele kuće najnovijim modelima – hvale se brzim, solid-state pogonima i modernim procesorima. Osim toga, nedavno je uveden potpuno digitalni telefonski sustav, koji dolazi s ugrađenim zvučnicima i tipkama za brzo biranje koje se mogu programirati putem interneta.

Obama samo želi iPhone

Usred sveg napretka treba još puno posla. Iako će tehnološke nadogradnje pružiti poboljšano upravljanje posjetiteljima i sigurnost u zgradama, osim što će zaposlenicima omogućiti da iPhone upotrebljavaju iPhone na poslu, predsjednik je još uvijek zaglavljen sa svojim starim (ali osiguranim) BlackBberryjem.

Iako postoje sigurnosni problemi dopuštajući lideru slobodnog svijeta da promijeni iPhone, predsjednik se može lako odmoriti oko svoje internetske privatnosti i sigurnosti podataka kao i svi mi..

Uostalom, on može samo koristiti VPN.

Izdvojena slika: Steheap / Dollar Photo Club
Obama meme: memegenerator.net

Bijela kuća dostiže tehnologiju 21. stoljeća
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.