Cryptojacking: Što je to i kako se zaštitim od toga?

Ilustracija laptopa i sjekire.

Izraz "kripto valuta", kombinacija "kriptografije" i "valute", aludira na činjenicu da su kripto valute oblik digitalnog novca koji koristi kriptografske ključeve za identifikaciju svojih vlasnika računa i potpisa za provjeru autentičnosti transakcija. Kripto valute ulaze u cirkulaciju samo putem „miniranja“, procesa koji se koristi i za stvaranje novih jedinica valute i osiguranje knjige od neovlaštenog mijenjanja.

Proces rudarstva obično uključuje moćna računala visokih performansi, koja se rudari međusobno natječu za dobivanje nagrade. Prije nego što su kriptovalute postale toliko popularne kao i danas, bilo ih je moguće minirati običnim računalima. Sada se, pak, kripto valute poput Bitcoina obično rude na velikim farmama na kojima se nalaze stotine računala koji rade u skladu i svakodnevno.

Foto: Wikimedia

Uz ogroman rast razmjera, vađenje kriptovaluta postalo je vrlo skupa stvar, zahtijevajući velike iznose kapitala za početnu infrastrukturu, kao i visoke ponavljajuće mjesečne račune. To je dovelo dvostruke hakere da potraže zaobilaznice u obliku kriptovaluta.

Što je kriptovaluta?

Očito govoreći, kriptovaluta je nezakonita upotreba uređaja treće strane kao što su prijenosna računala, tableti ili pametni telefoni za potajno rudanje kriptovaluta bez znanja ili pristanka vlasnika uređaja. Ova vrsta zlonamjernog hakiranja krade dio resursa vašeg računala i posvećuje ga rješavanju kriptografskih zagonetki u ime hakera.

Kao žrtva kriptovaluta, snosit ćete sve troškove, poput visokih računa za struju i neučinkovite performanse sustava, bez iskorištavanja nagrade. Ne treba reći, da biste radije izbjegli situaciju.

Mnogo softvera za kriptovalute dizajnirano je tako da je suptilno pa korisnici ne primjećuju da nešto nije u redu. Napokon, nije kao da imamo naviku stalno provjeravati performanse sustava i ispitivati ​​procese u našoj programskoj traci. Ako naši uređaji rade sporije nego inače, okrivljujemo najnovije ažuriranje softvera ili upućujemo na desetine kartica otvorenih u našem pregledniku. A ako se naš ventilator hlađenja uključuje češće nego prije, pretpostavljamo da je potrebno poboljšati ili servisirati naš uređaj.

No, vjerojatno su to suptilni znakovi koji ukazuju na prisutnost softvera za kriptovalute.

Kako otkriti kriptovalute?

Ako smatrate da ste postali žrtva sheme kriptovaluta, prvo što biste trebali učiniti je provjeriti korištenje CPU-a.

Za korisnike Mac računala jednostavno idite na lansirna > Monitor aktivnosti > CPU.

Otvorite Windows korisnike Upravitelj zadataka > procesi > CPU.

CPU koji radi na normalnim razinama trebao bi izgledati ovako:

Ako je iskorištenost vašeg sustava u visokom postotku, unatoč minimalnoj upotrebi procesa i aplikacija, moguće je da ste postali žrtva sheme kriptovaluta.

Ostali znakovi kriptovaluta su pregrijani CPU-i i dosljedna lagana izvedba.

Kako se mogu zaštititi od kriptovaluta?

Zlonamjerni programi osmišljeni za prikriveni rudnik kripto valuta na vašem uređaju šire se poput bilo kojeg drugog virusa ili zlonamjernog softvera. Dakle, za zaštitu od njih potrebno je pridržavanje opreznih sigurnosnih praksi.

Za početak, to znači suzdržavanje od klika na veze u e-porukama koje šalju ljudi koje ne poznajete ili u koje ne vjerujete. Također je važno stalno ažurirati svoje uređaje (preporučujemo uključivanje automatskih ažuriranja) i instalirati samo softver ili aplikacije s službenih tržišta.

Postoje i dodaci za preglednike koji tvrde da se štite od vađenja kriptovaluta. Za početak, preglednik Opera ima ugrađenu zaštitu koja štiti od ove prijetnje, slične blokatorima oglasa na web stranicama.

Ako se radije držite Chromea, možete preuzeti proširenje No Coin, dok korisnici Firefoxa mogu koristiti dodatak NoMiner.

Također preporučujemo korištenje snažnog antivirusnog proizvoda, pri čemu se obavezno često ažurirajte i poduzimate dubinsko skeniranje svakih nekoliko tjedana. Oglasni blokatori poput uBlock Origin i Adblock Plus nude i zaštitu.

Je li kriptovaluta raširena?

Količina kriptovalute koja se može minirati s jednog uređaja prilično je mala, ali kada softver za kriptovalute dosegne stotine tisuća uređaja, postaje vrlo unosan. Plus to podrazumijeva nula troškova za hakera.

Upravo je to razlog zašto je kriptovaluta daleko češća no što možda mislite. Federalna komisija za trgovinu upozorava na to, pozivajući korisnike da budu svjesni "prevaranti koji koriste vaše računalo kao svoj virtualni bankomat". Fortune je 2017. godine proglasio kriptovalute "sljedećom velikom prijetnjom od cyber sigurnosti". Čak je i službena web stranica Cristiana Ronalda postala žrtva kriptovaluta, sa sumnjivim kodom koji je mogao minirati Monero prije nekoliko godina.

Cryptojacking vjerojatno neće uskoro nestati, a hakeri će možda smisliti još pametnije metode kako bi izvukli resurse našeg sustava u svoju korist. Međutim, sve dok budete oprezni i oprezni, sigurno je moguće izbjeći štetne učinke.

Ako želite da podijelite neki od viška računalnih resursa da biste pomogli dobroj stvari, provjerite Donirajte karticu.

Cryptojacking: Što je to i kako se zaštitim od toga?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.