DNS otmica objasnio

[ware_item id=33][/ware_item]

DNS-spoofing


DNS otmica također se naziva DNS otrovanje ili DNS prevara (eng. DNS Otrovanje) ili prevara DNS-a (engl. DNS otrovanje) ili prevara DNS-a (engl. DNS)) je taktika koju autoritarni režimi često koriste kako bi ograničili pristup, blokiranje i cenzuriranje sadržaja na Internetu.

Ta se cenzura može postići prisiljavanjem lokalnih davatelja internetskih usluga (ISP) da izvrše otmicu ili nadgledanjem i inspekcijom prometa izravno na strateškim točkama usmjeravanja. Najveći primjer otmice DNS-a je Veliki vatrozid.

Što je DNS?

Svaka web stranica ima IP adresu koja je s njegovim URL-om povezan sa serverom domena (DNS). Kada u adresnu traku preglednika unesete URL, poput expressvpn.com, adresa se šalje DNS poslužitelju.

DNS poslužitelj bilježi IP adresu svake web stranice i pripadajući URL koji će vaše računalo pretraživati ​​i povezati s URL-om koji ste unijeli. Vrlo je sličan telefonskom imeniku u kojem su navedena imena ljudi s njihovom fizičkom adresom. Na DNS poslužitelju URL djeluje kao ime, a IP je adresa.

Nekoliko tvrtki objavljuje DNS adrese web stranica, a algoritam omogućuje njihovo istodobno ažuriranje. Ako DNS poslužitelj nije zlonamjeran ili je loše konfiguriran, nije važno koliko ćete koristiti.

Sustavom naziva domena općenito upravlja vaš pružatelj internetskih usluga, ali možete ga promijeniti u svojim postavkama (pogledajte više na ovom dolje).

Pogledajte sljedeći videozapis za grafičkije objašnjenje što je DNS.

DNS preusmjeravanje

Kad računalo posegne za DNS poslužiteljem radi rješavanja IP adrese, često ne vrši odgovarajuće provjere kako bi se uvjerilo da se povezuje na pravi DNS poslužitelj. Umjesto toga, možda je oteta i poslužila neispravnim odgovorom od strane napadača između računala i DNS poslužitelja, možda od kompromitiranog ili skitničkog usmjerivača..

Moguće je i da DNS poslužitelj otrova svoje zapise, što znači zamjenu IP adrese web mjesta koju želite posjetiti s IP adresom druge web lokacije ili jednostavno uklanjanje IP adrese u cijelosti. To je slično telefonskom imeniku koji uklanja određene nazive ili tvrtke iz njihovih zapisa ili zamjenu adrese unosa druge tvrtke.

DNS preusmjeravanje poput ove omogućuje sofisticiranom napadaču lažno predstavljanje web stranica, prikupljanje osobnih podataka kao što su lozinke i IP adrese.

DNS podmetanje radi cenzure na Internetu

Mnoge zemlje provode internetsku cenzuru tražeći davatelji internetskih usluga odbace određene domene sa svojih DNS poslužitelja, mada je to relativno lako zaobići oblik cenzure..

Ali kada cijelu mrežu kontrolira autoritarni režim, oni bi mogli u potpunosti blokirati neslavne DNS poslužitelje ili upotrijebiti Deep Packet Inspection za selektivno blokiranje ili pogrešne zahtjeve.

Kako spriječiti otmicu DNS-a

DNSSEC (Security Domain System System Extensions) pomalo je poput DNS testa za otmicu, ili radije zaštite, koja omogućuje računalu provjeru integriteta DNS poslužitelja na koji se povezuje pomoću enkripcije. Uvelike smanjuje rizik od napadača koji se lažno predstavlja DNS, iako za razliku od HTTPS-a na web poslužiteljima, korisniku nije lako postaviti, provjeriti i nadzirati.

Kako promijeniti vodiče DNS poslužitelja

Možete se zaštititi od cenzure od strane lokalnog davatelja internetskih usluga promjenom DNS poslužitelja.

Za upute o tome kako promijeniti svoj DNS poslužitelj, kliknite vezu svog uređaja ili OS-a:

  • Windows
  • ortak
  • PlayStation 4
  • XBox One
  • Apple TV

Možete i svoj DNS poslužitelj promijeniti u samostalno pokrenutu DNS uslugu, poput Google DNS-a ili OpenDNS. Postoje snažni problemi oko privatnosti pri odabiru pravog DNS poslužitelja. Uostalom, vidjet će svaku domenu na koju se pokušate povezati. Ali to je i sjajan razlog da se ta moć izbaci iz ruke vašeg davatelja internetskih usluga.

ExpressVPN - DNS otmica uklanjanja i sprečavanja

ExpressVPN pokreće vlastite DNS poslužitelje i kad ste povezani na ExpressVPN, automatski ih koristite te poslužitelje - tako da nitko drugi ne može uhvatiti vaše podatke ili oteti vašu vezu. To osigurava da se sve web stranice koje posjetite razriješe pravilno i ne mogu ih cenzurirati vlada ili davatelj internetskih usluga.

Izdvojena slika: peshkova / Fotografije polaganja

DNS otmica objasnio
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.