Želite trgovati kriptovalutama? Evo prvih 5 razmjena za isprobavanje

Bitcoin i dolar, sinkronizirani s dvije kružne strelice.

Da biste kupili bitcoin ili druge kripto valute, imate više opcija. Možete otići na Bitcoin bankomat, prihvatiti ih kao plaćanja za svoju robu i usluge, kupiti ih paralelno ili putem brokerske kuće. Najpopularnija opcija za većinu je odlazak na razmjenu kriptovaluta. Nisu sve razmjene korištene za kupnju Bitcoina s fiatnim valutama poput američkog dolara ili eura. Neke se burze primarno koriste za trgovinu Bitcoin-om za kratkoročni profit. Ovo je vrlo rizično, ali, slično kockanju na mreži, može biti zabavan i zabavan način gubitka novca.

Sa stotinama razmjena kriptovaluta koje trenutno postoje, koja je prava za vas?

Razmjene kriptovaluta su magneti za hakere i prevare. Otprilike milijardu USD ukradeno je kripto valutama u 2018. godini, tako da bi malo istraživanje kripto razmjene moglo ići na daleki način da se izbjegne korištenje razmjene koja gubi novac (svoj novac želite izgubiti sami, uostalom).

Štoviše, nisu sve razmjene stvorene jednakim. Burze se razlikuju u značajkama i kovanicama dostupnim za trgovanje. Neki nude marže i budućnosti, dok drugi trguju stotinama nejasnih žetona s malim tržišnim kapitalizacijama. Ostali mogu prihvatiti samo nekoliko popularnih fiat valuta, poput američkih dolara, ili trgovati u cijelosti s kriptovalutom.

Neke druge stvari na koje valja voditi računa su prosječne dnevne količine: Veliki broj obrta odiše povjerenjem u razmjenu i pokazuje likvidnost. Postotak sredstava u “hladnim novčanicima” je još jedan faktor – to su fondovi pohranjeni izvan mreže, što ih otežava hakiranje.

Pogledajmo pobliže kripto razmjene. Prije nego što počnete trgovati, upoznajte se s lokalnim poreznim zakonima svoje države. Na mnogim mjestima, kao što su SAD ili Europa, svaka kupovina ili prodaja Bitcoina, čak i protiv druge kripto valute, predstavlja „oporezivi događaj“, što znači da ga trebate zasebno prijaviti i izračunati porez na kapitalni dobitak. Za stotine trgovina dnevno, to može biti vrlo teško i skupo!

Mnoge razmjene kriptovaluta djeluju izvan jasnog regulatornog okvira. Dok će burze u SAD-u i Europi o svim svojim aktivnostima izvještavati lokalne porezne vlasti, offshore platforme mogu se u bilo kojem trenutku naći u suprotnosti sa zakonom i zatvoriti ih, kao i sva sredstva koja ste tamo položili..

1. Coinbase Pro

Coinbase, sa sjedištem u San Franciscu, zreo je igrač u kripto prostoru, postoji već od 2012. Odličan je za početnike, radi u više od 100 zemalja i prihvaća niz fiat valuta, uključujući američke dolare.

U vrijeme pisanja teksta, razmjena nikada nije postala žrtva pokušaja hakiranja – nikakav podvig s obzirom na sofisticiranost kripto pljačkaša. U kolovozu je objavio post na blogu u kojem je detaljno objasnio kako je uspio uzvratiti visoko napredni napad.

Coinbase Pro pohranjuje 98% svojih sredstava u hladnom novčaniku, zahtijeva da svi korisnici prođu dvofaktorsku provjeru identiteta prije bilo kakve transakcije i štite sve osjetljive podatke 256-bitnom AES enkripcijom. Nepotrebno je reći da sigurnost shvaća vrlo ozbiljno i zahtijeva zaposlenike da izvrše kriminalističku provjeru.

Dodatni bonus je što su sva online sredstva pokrivena osiguranjem.

2. Kraken

Krakenova je još jedna veteranska kripto-razmjena, koja je započela s radom 2011. Registracija je prilično jednostavna i razmjena podržava fijat plaćanja u američkim dolarima, kanadskim dolarima i eurima. Dizajniran je tako da se dopadne kako pojedincima, tako i poslovnim korisnicima, a lagan postupak ukrcavanja vodi vas kroz orahe i vijke kako započeti s kripto trgovinom..

Korisnici koji traže napredne opcije mogu iskoristiti značajke poput trgovanja maržama i budućnosti.

Kraken pohranjuje 95% svojih sredstava u hladni novčanik, oslanja se na dvofaktorsku provjeru autentičnosti i ima aktivan program za stvaranje bugova kako bi otkrio sigurnosne rupe koje bi njegov tim mogao propustiti.

3. Binance

Binance je započeo tek u 2018., ali brzo je prerastao u jednu od najpopularnijih kripto burza na svijetu. Tvrdi da obrađuje preko 1,4 milijuna transakcija u sekundi s dnevnim volumenom trgovanja većim od 1,2 milijarde USD. Prvobitno sa sjedištem u Kini, Binance je prebacio operacije na Maltu kako bi izbjegao regulatorni pritisak.

Ova razmjena podržava preko stotinu altkoina, uključujući one popularne poput Ethereuma, Ripplea i EOS-a. U početku je započeo samo kao kripto-kripto razmjena, što znači da ne biste mogli koristiti fijat valutu za kupnju kriptovaluta, ali nedavno su dopuštena plaćanja kreditnim karticama.

Ranije ove godine, Binance je bio hakiran u iznosu od 7000 Bitcoin-a ili 40 milijuna USD u protuvrijednosti fijat, ali svi su korisnici dobili naknadu za hitne fondove koje je razmijenila osnovana, a CEO je stvari održavao vrlo transparentnim.

Naplaćuje paušalnu naknadu za trgovanje u iznosu od 0,1% na sve transakcije, uz popust od 25% ako trgujete Binance Coin (BNB).

4. Blizanci

Blizanci su djeca blizanaca Winkelvoss, najpoznatija po tvrdnji da je Facebook ideja bila njihova, a ne Marka Zuckerberga. Međutim, oni o kriptovalutama znaju nešto ili dvije i strastveni su zagovornici većeg uključivanja istih u glavne financijske krugove.

Razmjena je nedavno prošla sveobuhvatni sigurnosni pregled tvrtke Deloitte i, kao što je uobičajena kripto praksa, odluči pohraniti samo mali dio svojih sredstava u internetski vrući novčanik. Ona prihvaća američke dolare kao svoju jedinu fiat valutu i omogućuje trgovinu Bitcoin-om, Bitcoin Cashom, Eterom, Litecoin-om i Zcash-om.

5. Huobi

Osnovan u Kini, Huobi je sada sa sjedištem u Singapuru i ima urede u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Japanu i Sjedinjenim Državama. Podržava bitcoin i niz altkoina poput Ethereuma, Ripplea, Litecoin-a i više. Korisnici mogu kupiti kripto valute s debitnim i kreditnim karticama, a razmjena održava 20 000 Bitcoin pričuvnog fonda za rješavanje u kriznim situacijama, poput haka.

Nudi dvije verzije: Huobi Pro je napredna, dizajnirana za mnoštvo opcija trgovanja kriptovalutama, dok je Huobi namijenjen za novopridošle i početnike. Korisnička usluga putem chata uživo dostupna je i 24 sata dnevno.

Želite trgovati kriptovalutama? Evo prvih 5 razmjena za isprobavanje
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.