Izbrišite ove: najgore aplikacije za privatnost u 2019. godini

Ikone aplikacije Ljuti Ptice, Sveta Biblija, Facebook i Svjetiljka.

Riječ je o doba godine kad dobronamjerna rezolucija propadne.

Nemojte se tući, ipak. Možda se osjećate kao velika masnoća, ali vjerojatno niste odlučili ispravno. Iako se to obećanje o napadu u teretanu pet dana u tjednu doimalo i uvjerljivim i izrazito uvjerljivim dok ste sjedili za stolom za božićnu večeru, gurajući čokoladu i meso u usta, to zaista nije održiv cilj.

Da biste se osjećali bolje, zašto ne biste zamijenili svoje rezolucije i krenuli za nečim lakšim, ali s jednako čudesnim pozitivcima?

Tako je! Tvrtka VPN upravo će vam predložiti načine poboljšanja vašeg života odlukama o privatnosti i sigurnosti. Smjestite se, evo nas.

1. Ljute ptice

Da ste međunarodna špijunska organizacija, koja bi aplikacija ciljala prikupljanje podataka o korisnicima pametnih telefona?

Ako ste odabrali Ljute ptice, čestitam! Razmišljate baš kao i NSA i GCHQ.

Objavljena 2009. godine i imala je više od 2 milijarde preuzimanja, Angry Birds bila je možda prva mobilna igra koja je pogodila veliko vrijeme. A ono što nedostaje u gameplayu, svakako nadoknađuje nepropusnim podacima.

Sam Snow Snowden tvrdio je da aplikacija šifrira podatke, ali tek nakon što su stigle vijesti da su je međunarodne obavještajne agencije koristile za prikupljanje podataka o kojima su ljudi stvarno primijetili.

Mobilna oglasna platforma postavila je isječak koda u Angry Birds koji je tvrtki omogućio da ciljano oglašava korisnike na temelju prethodno prikupljenih podataka. Nažalost, knjižnica podataka oglasa bila je vidljiva, što znači da je propuštala korisničke informacije poput telefonskog broja, dnevnika poziva, lokacije, političke pripadnosti, seksualne orijentacije i bračnog statusa. Nije ni čudo što je NSA sve to pregazila.

Ako vjerujete programerima, čini se da novije verzije Angry Birds nisu toliko ranjive kao njihovi preci, pa ako morate ubiti svinje s pilićima, obavezno ažurirajte aplikaciju.

2. Biblijska aplikacija YouVersion

YouVersion Bible App nalazi se na više od 300 milijuna uređaja širom svijeta. Tvrdi se da je Biblija broj 1 i dolazi s preko 1400 Biblija na preko 1000 jezika. Također bilježi podatke kao da sutradan dolazi Do Uznesenja.

Značajna dopuštenja koja zahtijeva aplikacija su potpuni pristup internetu, mogućnost povezivanja i prekida veze s Wi-Fi-jem, izmjena pohranjenog sadržaja na telefonu, praćenje lokacije uređaja i čitanje svih kontakata korisnika.

Nije odmah jasno zašto aplikaciji trebaju svi ti podaci. Može se samo pretpostaviti da to sve prijavljuje vašem božanstvu po izboru. Pa, to ili agencije za oglase.

AŽURIRANJE: Predstavnik YouVersiona napisao je da kaže da su dozvole aplikacije namijenjene osiguravanju „najboljeg mogućeg iskustva za naše korisnike“ i da programer, neprofitni, „neće prodavati korisničke podatke ili osobne podatke“.

3. Bilo koja aplikacija svjetiljke

Započnimo s naglaskom da je 2019., a gotovo svi telefoni imaju ugrađenu značajku svjetiljke. Ako imate aplikaciju treće strane, u najboljem slučaju besmisleno je.

Aplikacije svjetiljke najbolji su izbor za hakere koji žele pristup vašem telefonu. Nezaštićeni korisnici drže se u mraku jer naizgled korisna i bezopasna aplikacija svjetiljki zaražava njihove telefone zlonamjernim softverom.

Prošlo je mnogo izvještaja o opasnostima instaliranja aplikacija svjetiljki i zaista nema potrebe da se rizikujete ako ih imate. Ali ako već imate instaliranu aplikaciju za svjetiljku treće strane, provjerite njezine dozvole. A možda biste prvo htjeli sjesti.

4. Facebook

Nema veliko iznenađenje što ga preporučujemo protiv ovog.

Skandal Cambridge Analytica pokazao je opseg skupljanja podataka Marka Zuckerberga. Uz mnoštvo drugih zloupotreba privatnosti tijekom godina, vrijeme je da uklonite Facebook aplikaciju s pametnog uređaja.

Pravi opseg nadzora Facebooka nad vašim telefonom zadivljuje. Aplikacija može snimati slike i videozapise, snimati zvukove, dodavati i brisati kontakte, čitati vaše tekstove, čitati kalendar, nadjačavati ostale aplikacije ... nastavlja se. Ukratko, Facebook aplikacija ima alarmantnu kontrolu nad vašim telefonom i svime na njemu.

Ali privatnost nije jedini razlog da se oslobodite Facebookove špijunske veze. Bez obzira koliko je vaš telefon sjajan, deinstaliranje aplikacije Facebook učinit će to boljim. Aplikacija stalno radi u pozadini, troši i bateriju i vašu količinu podataka. To je mamut svinja.

Ako morate koristiti Facebook, dodajte prečac do web stranice na početnom zaslonu. I ne zaboravite zatvoriti karticu nakon što završite. Barem tako ne može nastaviti špijunirati svoj telefon (i jesti njegove resurse) kad ga ne gledate.

Zaključak: Uklonite aplikaciju

Iako vi i vaše nestabilno tijelo možda niste uspjeli da se odluke za vašu novu godinu prilagode, nema razloga da svoj život ne poboljšate na manje fizički način.

Ako imate neku od gore navedenih aplikacija, neizmjerno povećavajte privatnost i sigurnost na mreži tako što ćete ih izgubiti kao kilograme koje niste mogli.

Izbrišite ove: najgore aplikacije za privatnost u 2019. godini
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.