Je li Craig Wright čovjek iza Bitcoina?

tko-je-Satoshi-Nakamoto

Hoće li ustati pravi Satoshi?

To je pitanje svima koji su ovaj tjedan razmišljali nakon što je australijski informatičar i poslovni čovjek Craig Wright tvrdio da je Satoshi Nakamoto - izumitelj Bitcoina.

Wrightova "priznanja" široko su objavljena u BBC-u, GQ-u, The Economist-u i njegovom osobnom blogu. Također je izazvao brojne odgovore koji tvrde da Wright u stvari nije Nakamoto. Pa tko je u pravu? Je li Craig Wright osoba koja stoji iza pseudonima Satoshija Nakamota? Odlučili smo obući svoje detektivske kape i sami razotkriti tajnu.

Pa odakle počinjemo?

Za razliku od drugih otkrića alter ega, lov na pravi identitet Satoshija Nakamota uključivao je brojne pojedince za koje se nagađalo da su izumitelji Bitcoina, ali do sada ga je svaki vjerovatni kandidat to demantirao. Do danas identitet Satoshija Nakamota ostaje jedna od velikih misterija interneta.

Wright je tek najnoviji u dugom nizu mogućih kandidata koji je Nakamoto, premda je on prvi za koga se tvrdi da je i sam izumitelj Bitcoina. U prilog svojim divljim tvrdnjama, Wright je ponudio niz dokaza koji se povezuju s neuhvatljivim programerom, pa čak ima i odobrenja drugih pojedinaca koji stoje iza Bitcoina koji potvrđuju njegove tvrdnje. Pa, koji su dokazi? I slažu li se svi?

1. Blog postovi koji su prethodili izdanju bitcoina

Jedan od najranijih i najpristranijih dokaza koji sugerira da je Wright is Nakamoto zbirka je postova s ​​bivšeg osobnog bloga, gdje se spominje skorašnje izdanje Bitcoina prije nego što je kripto valuta zapravo objavljena..

Nažalost za Wrighta, ovaj je dokaz poprilično lako raskrinkan. Nekoliko izvješća govore da su Wright postovi bili povučeni kako bi se stvorio dojam da je Wright imao informacije o Bitcoin-u prije njegovog objavljivanja. Postovi su, neočekivano, od tada izbrisani s Wrightovog bloga.

2. Wrightova akademska i osobna povijest

Stvaranje Bitcoina nije bio loš podvig i nagovještaj kriptografskog genija Nakamota. Mnogi od tada nagađaju da ga Wright impresivan popis akademskih postignuća čini dobrim kandidatom za oca Bitcoina. Prema sada izbrisanom Linkedinovom profilu, Wright je doktorirao. iz računarskih znanosti sa sveučilišta Charles Sturt iz Sydneya, služio je kao predavač i koordinator predmeta na Sveučilištu i čak je razvio magistarski studij digitalne forenzike za školu.

Ili ne. Forbes je u prosincu 2015. primio izjavu od CSU-a u kojoj se navodi da

„Wrightu nije dodijeljen doktorat. od CSU-a ".

Sveučilište je također odbilo potvrditi Wrightova postignuća u CSU-u, što postavlja pitanja o vjerodostojnosti ostalih tvrdnji. Nadalje, Wright je prethodno bio središte istrage australskog Poreznog ureda, koja je započela nakon što je poduzetnik pokrenuo sumnjivu potraživanje milijuna dolara poreznih kredita. Sve skupa, Wrightova karirana povijest ne nadahnjuje veliko povjerenje da je utemeljitelj kriptovalute koja se temelji na odgovornosti i sigurnosti.

3. Digitalni potpis iz Nakamota

Međutim, činjenica da je Wright u prošlosti iznosio sumnjive tvrdnje o sebi ne garantira odmah da je njegova trenutna tvrdnja također lažna. Da bismo to odlučili, moramo pogledati dokaz koji je iznio kako bi pokazali da je tvorac Bitcoina.

Wright je navodno stvorio digitalni potpis i dodao ga govoru autora Nobelove nagrade i filozofa Jean-Paula Sartrea. Uspjeh Wrightovih dokaza ovisi o ideji da je digitalni potpis rađen kriptografskim ključem koji je mogao biti samo u Nakamotovom posjedu.

digitalno-potpis-WrightWright tvrdi da je svom govoru pisca Jean-Paula Sartrea dodao novi digitalni potpis, koji pripada Nakamotu.

Pa djeluje li Wrightov dokaz? Konsenzus računarske sigurnosti i krugova kripto valute odjekuje „ne“. Potpis koji je Wright predstavio kao dokaz nije priložen Sartreovom tekstu, već jednostavno potpisu Nakamotove transakcije s Bitcoinima iz 2009. godine. Drugim riječima, Wright je uzeo postojeći digitalni potpis i predstavio ga kao novi kako bi dokazao svoj identitet Nakamoto.

Drugi su tvrdili da je Wrightov dokaz nepotrebno kompliciran i u načelu nije otvoren za provjeru valjanosti. Oni optužuju Wrighta da namjerno predstavlja uvjerljiv dokaz kako bi zavarao manje medijski oštre predstavnike i javnost kada bi bio dovoljan mnogo jednostavniji dokaz. Kao što je izjavio programer jezgre Bitcoin-a, Wright treba samo pružiti potpis, za koji se zna da je Nakamoto, na poruci "Craig Wright je Satoshi Nakamoto", umjesto "fotokopirati nečiji tuđi potpis na javno dostupan dokument i tvrditi da je to dokaz da ste ih."

Od tada je Wright reagirao na svoje skeptike tvrdeći da će prenijeti "bitcoin iz ranog bloka" i predstavio niz nezavisno provjerljivih dokaza "u narednim danima". Međutim, neki stručnjaci se zalažu da čak i premještanje novca iz ranog bloka nije dovoljno, a Wright ne bi mogao dokazati svoj slučaj ako nije uspio prebaciti novčić iz prve grupe transakcija bitcoina (poznata kao blok Genesis) ili potpisati poruku privatnim ključem iz tog bloka.

Na iznenađenje nikoga, Wright je odustao od obećanja da će pružiti daljnje dokaze, rekavši da "nema hrabrosti" dokazati svoj slučaj i (opet) izbrisati sve svoje prethodne postove na blogu.

Ulaz žirija i Wright gotovo sigurno nisu Satoshi Nakamoto

Sve u svemu, čini se da se dokazi ne slažu u Wrightovu korist. No čini se da i sam čovjek nije zabrinut tom situacijom, navodeći

"Ne želim novac, ne želim slavu, ne želim obožavanje. Samo želim ostati sama ... nikada više neću biti na kameri. "

Kako dolazimo do kraja ovotjedne prepirke, gotovo je sigurno da Craig Wright nije Satoshi Nakamoto. Ali ostaje pitanje: tko je Satoshi Nakamoto? Gdje je Nakamoto sada? Hoće li sljedeći kandidat koji tvrdi da je on / ona predstaviti još uvjerljiviji slučaj? Samo će vrijeme pokazati.

Izdvojena slika: ulchik74 / Fotografije polaganja
Craig Wright: Nypheean172 / Wikimedia Commons
Digitalni potpis: Julia Tim / Deposit Photos

Je li Craig Wright čovjek iza Bitcoina?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.