Kako spriječiti oglašivače da prate vaše navike pregledavanja

browser-kolačići

Primarni načini anonimnosti korisnika na Internetu su korištenjem kolačića i osobnih podataka.

Web stranice mogu učitati kolačić u vaš preglednik pomoću jedinstvenog identifikatora koji im omogućuje da povežu nekoliko uzastopnih posjeta web mjestu.

Kada se kolačići poboljšaju osobnim podacima, web-mjestu omogućuje izradu profila za praćenje koji djeluje kao ID fotografije. Neki od velikih divova s ​​reklamama, poput Googlea, Twittera i Facebooka, posjeduju ne samo profil za praćenje već su sposobni otići korak dalje.

Uvjeravajući druge web stranice, blogove i platforme da integriraju male isječke koda, ovi divovi mogu preslikati vaše pokrete po cijelom internetu. Odjednom se može pratiti ponašanje za koje mislite da nije povezano s vašim stvarnim identitetom, primjerice, jer koristite alternativnu adresu e-pošte ili se povezujete na drugi VPN poslužitelj..

Međutim, ove se tehnike identifikacije relativno lako mogu obraniti od: Jednostavno se odjavite sa Twittera, Googlea i Facebooka i obrišite sve kolačiće.

Možete koristiti proširenje poput uBlock Origin i Badger privatnosti da dosljedno blokirate takve kolačiće i tragače trećih strana (pogledajte ovdje i druga sjajna proširenja za vaš preglednik).

Zaštitite se od kolačića preglednika

Odjava i brisanje kolačića znatno olakšava praćenje oglašavačke mreže putem interneta i postaje posebno teško jedinstveno vas identificirati.

Međutim, tehnikom koja se naziva otiskom prsta na pregledniku, oglašivači još uvijek mogu vas vjerojatno pratiti na web lokacijama. Otisak prsta na pretraživaču znači da oglašavači mogu vidjeti da ste ista osoba s određenom vjerojatnošću.

Brisanje-kolačićiVaše sesije pregledavanja mogu vas identificirati.

Kako radi otisak prsta na pregledniku

Vaš preglednik šalje brojne karakteristike kako bi web mjesto moglo poslužiti prilagođenu verziju sebe koja se dobro prikazuje na vašem računalu. Najvažnije informacije uključuju HTTP zaglavlja koje vaš preglednik šalje.

Vaš preglednik će komunicirati koje jezike preferira, verziju koju koristite i vaš operativni sustav. U nekim se slučajevima prikazuje i web mjesto koje vas je preusmjerilo na trenutačno mjesto.

Zajedno s vašom IP adresom, ovi podaci vas mogu jedinstveno identificirati, iako je lako prikriti svoju IP adresu skrivanjem iza proxyja ili VPN mreže.

Eksperiment praćenja Panopticlick

Naprednije tehnike otiska prsta, posebno putem Flasha, WebGL-a i Javascripta, omogućuju web lokacijama koje posjećujete da dobiju precizniju i jedinstvenu sliku preglednika i računala. Pogledajte EFF-ov Panopticlick alat i kliknite na prikaži sve rezultate za otiske prsta da biste vidjeli cjelokupni opseg svega što se može pratiti.

Koji fontovi ste instalirali ili koji operativni sustav koristite sami po sebi ne otkrivaju mnogo o vama, ali vi biste mogli biti jedini s ovom kombinacijom, omogućujući vam lako prepoznavanje.

Da bi vas oglašavači mogli pratiti pomoću otiska prsta preglednika, preglednici i njihove postavke moraju biti raznoliki i stabilni. U ovom slučaju, raznovrsni znači da postoji znatan broj parametara koji se mogu detektirati i koji će se razlikovati između korisnika, a stabilno znači da se otisak vašeg preglednika s vremenom ne mijenja.

Otisci prstiju preglednika su doista raznoliki, kao što vidite iz eksperimenta Panopticlick, ali nisu u potpunosti stabilni. Promjena nekih postavki, promjena veličine prozora ili uključivanje novog monitora moglo bi sve promijeniti otisak vašeg preglednika.

Podaci na platnu koriste Maverick tehnike za praćenje

Jedna posebna lukava metoda otiska prsta na pregledniku je “platno” podataka. Web stranica će uputiti vaš preglednik da nacrta proizvoljnu skrivenu sliku, a zatim poslati sažetak načina crtanja ove slike.

Svako računalo će crtati sliku malo drugačije, zbog različitih procesora i ostalog hardvera. Ove sitne varijacije kako vaš preglednik obrađuje upute mogu se upotrijebiti za vašu identifikaciju. Preglednik Tor ima značajku koja otkriva kada neka web lokacija pokušava pristupiti vašim podacima s platna i pruža vam mogućnost da je ne navedete.

Baš kao i drugi podaci dobiveni od korisnika otisaka prstiju, i podaci na platnu sami po sebi nisu nevjerojatno korisni, iako se, ako se poboljšaju drugim informacijama, mogu identificirati na jedinstveni način.

Obranite se od internetskog praćenja

Korištenje standardnog preglednika u njegovim zadanim postavkama, bez dodataka, fontova ili modifikacija jaka je obrana od otiska prsta. Teoretski, preglednici koji poštuju privatnost kao što je Tor Browser, osobito ako se koriste sa standardnim operativnim sustavom poput Tails, mogu biti još jača obrana, iako u stvarnosti ovi preglednici nisu široko rasprostranjeni, pa će njihova upotreba ostati jedinstvena.

Općenito, otisci prsta na pregledniku nisu primarna briga, a daleko je preporučljivo obraniti se od standardnijih i učinkovitijih tehnika praćenja.

Upotrijebite uBlock Origin i Privacy Badger za blokiranje vanjskih pratilaca i reklamnih mreža, ne dopuštajte trećim stranama da postavljaju kolačiće i redovito uklanjajte kolačiće.

Odlična je ideja prijaviti se na Google ili Facebook samo u odvojene anonimne prozore i da se Tor preglednik koristi što je češće moguće.

Upotreba ekstenzije ExpressVPN Chrome neće olakšati web mjesto otiskom prsta na vašem pregledniku. Kromirano proširenje može se upotrebljavati za jednostavno upravljanje aplikacijom ExpressVPN iz preglednika i nije moguće prepoznati na web lokacijama koje posjećujete.

Izdvojena slika: Sentavio / Fotografije polaganja
Otisak prsta: JoeArt / Deposit Fotografije

Kako spriječiti oglašivače da prate vaše navike pregledavanja
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.