Kako vjerojatna poricanje može zaštititi vaše podatke

Ilustracija noja koji zakopava svoju malu glavu u pijesku.

Vjerodostojna poreklo omogućava pojedincima da tvrde da nisu sudjelovali u nekoj akciji koju su poduzeli drugi (ili, u nekim slučajevima, i sami).

Na primjer, iako možete uvjerljivo izjaviti da ne znate lozinku za telefon koji nemate u vlasništvu, nije vjerovatno da biste zanijekali da ne znate lozinku za svoj telefon. Da biste u ovom slučaju dobili uvjerljivu poricanje, trebali biste uvjeriti drugu stranu da telefon nije vaš ili da je otključavanje nemoguće.

Gornji primjer osobito je primjeren na Novom Zelandu gdje vas granični agenti mogu prisiliti da otkrijete svoje lozinke kako bi vam omogućili da pretražuju sadržaj vaših uređaja.

Takvi opasni i autoritarni zakoni i postupci mogu kršiti vaša ljudska prava (na primjer članak 12. Opće deklaracije o ljudskim pravima), ali također čine potencijalno opasnim za obavljanje svojih dužnosti novinare, odvjetnike ili liječnike..

Iako uvjerljiva poreklost nije pravni pojam, ona postaje sve kritičnija u kontekstu pretraga, upada u privatnost i uznemiravanja..

Kako sa svojim podacima postići uvjerljivu poricanje

Šifriranje podataka prvi je korak ka njihovoj zaštiti. Sve informacije na vašem telefonu, računalu ili vanjskim pogonima uvijek trebaju biti šifrirane i u mirovanju i u prometu.

Međutim, prisutnost šifriranih podataka i dalje dokazuje da ih posjedujete, čak i ako su nedostupni, a kriminalci ili vlade mogu vas prisiliti da predate ključeve za šifriranje.

Srećom, još uvijek postoje načini za sakrivanje ili barem uskraćivanje podataka o uređajima.

Dodajte skriveni volumen uređaju

Skriveni volumeni su šifrirani spremnici unutar drugih kriptiranih spremnika. Kad se vanjski sloj dešifrira ili otvori, trebalo bi biti nemoguće reći postoji li drugi spremnik unutar njega.

Na primjer, Veracrypt nudi značajku koja vam omogućuje stvaranje skrivenih svezaka definiranih s dvije odvojene lozinke. Ono što je u potpunosti tajno i koje nikad ne otkrivate, i drugo koje priznajete u slučajevima nevolje.

Idealno bi bilo da svoj vanjski volumen ispunite svakodnevnim, ali vjerodostojnim podacima, poput slika s putovanja. Svi koji dobiju vašu lozinku moći će pristupiti samo tim slikama, ali ne znaju za postojanje skrivenih podataka.

Ova taktika, naravno, ima svoje granice. Ako su skriveni volumeni česta pojava, iznuđivač možda nije zadovoljan vašim objašnjenjem i nastavlja vam prijetiti ako ne dobiju pristup podacima za koje očekuju da će ih pronaći.

Koristite skrivene operativne sustave

Iako je složenija od skrivene količine, izvedivo je spremiti potpuno skriveni drugi operativni sustav (OS) unutar uređaja.

Ako vas zaustave i od vas zatraže da otvorite svoje prijenosno računalo i pokažete njegov sadržaj, mogli biste udobno prikazati potpuno funkcionalno računalo s lutkarskim datotekama i programima. Sve dok to izgleda uvjerljivo onima koji vas zaustavljaju, svi osjetljivi podaci ostat će skriveni u drugom OS-u.

Vaša vjerodostojna poreklo također ovisi o tome postoje li dokazi koji upućuju na činjenicu da postoji skriveni volumen, ali ako su pravilno postavljeni, čak i napredni forenzičari neće moći generirati takav dokaz.

Upotrijebite porekljive metode provjere autentičnosti

Protokoli za chat kao što su Off-the-record (OTR) koriste značajku koja se naziva neporecivom provjerom autentičnosti kojom možete provjeriti govorite li s osobom za koju mislite da razgovarate, ali bez da taj dokaz učinite vidljivim drugima koji potencijalno prisluškuju vaš razgovor.

Suprotno tome, ako koristi protokole šifriranja poput PGP (koji se nazivaju i GPG ili GnuPG), promatrač može lako reći koji ključevi potpisuju poruku. Ta transparentnost je obilježje PGP-a jer vam omogućuje dokazivanje da ste javno potpisali dokument ili datoteku. Ali u kontekstu uvjerljive poricanja, to je suprotno od onoga što želimo..

Koristite anonimne račune

Bez obzira jesu li to društveni mediji, chatovi, internetske usluge hostinga ili vaše komunikacije, ništa ne bi trebalo biti povezano s vama. Korisnička imena i računi e-pošte moraju biti nasumični i nikada im ne smijete pristupati s IP adresa koje koristite. Posebno pazite da se ne otkrijete bilo kakvim metapodacima.

Šifriranje je odličan prvi korak, ali ...

Jednostavno šifriranje zaštitit će vaše podatke od neovlaštenog pregleda i pristupanju nakon gubitka. To je vitalni korak bez obzira za koga se bojite da će moći pristupiti vašim podacima.

Ali ako se bojite da biste mogli doći u situacije u kojima ćete biti prisiljeni otkriti vaše šifrirane ključeve i lozinke, trebat će vam vjerodostojna poništavanje.

Skriveni volumeni, operativni sustavi, opovrgavanje provjere autentičnosti i općenita internetska anonimnost, svi su ključni koraci potrebni kako biste se zaštitili.

Kako vjerojatna poricanje može zaštititi vaše podatke
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.