Najsigurnije aplikacije za razmjenu poruka u 2019. godini

Mnoštvo drži svoje telefone visoko.

Od WhatsAppa do Snapchata, aplikacije za razmjenu poruka nude besplatnu i jednostavnu uslugu za komunikaciju s prijateljima, obitelji i suradnicima..

Bez enkripcije, međutim, privatne poruke mogla bi čitati tvrtka koja stoji iza aplikacije, kao i treće strane, pa čak i vlade koje vole prikupljati privatne podatke o svojim građanima.

Srećom, nekoliko aplikacija za razmjenu poruka ozbiljno shvaća vašu sigurnost i privatnost te koriste enkripciju sve do kraja kako bi spriječili da itko osim vas i primatelja namijenjen primanju sadržaja u poruci.

Što je šifrirano slanje poruka?

En-to-end enkripcija (E2EE) metoda je šifriranja podataka koja samo omogućava pošiljatelju i primatelju poruke da dešifrira i čita poruke poslane između njih. Što je još važnije, šifriranje sprječava aplikacije da pohranjuju kopije vaših poruka na poslužitelje, što bi ih moglo staviti u domet državnih vlasti.

Najbolje aplikacije za razmjenu poruka za sigurnost

Uz puno dobrih opcija na raspolaganju, evo nekoliko najsigurnijih aplikacija za razmjenu poruka na tržištu.

1. iMessageiMessage logotip.

Apple-ova iMessage dostupna je samo na Apple uređajima, ali pruža punu sigurnost u tim korisnicima.

Uz to što nudi krajnje kriptiranje između korisnika iMessage-a, aplikacija omogućuje korisnicima da kontrolira koliko dugo ostaje poruka i koliko puta primatelj može pregledati poruku. Napomena: Ova je značajka dostupna samo onima koji imaju iOS 10 i novije verzije.

Jedan problem s iMessage-om je, međutim, mogućnost sigurnosnog kopiranja iMessages u iCloud. U oblaku se poruke šifriraju ključevima kojima upravlja Apple, što znači da ako se vaš iCloud ikad hakuje ili zatraži poziv, te bi se poruke mogle otkriti.

Appleov izvršni direktor, Tim Cook, veliki je zagovornik osobne privatnosti, a čini se da njegova krajnja šifrirana aplikacija za razmjenu poruka ukazuje na to da je tvrtka posvećena pružanju sigurnosti svojim korisnicima. Samo izbjegavajte pohranjivanje poruka na web-temeljene platforme poput iCloud.

2. WickrWickr logotip.

Wickr je jedan od prvih aplikacija za razmjenu poruka koji je prihvatio end-to-end šifriranje zagovarao zagovornike privatnosti i sigurnosti u San Franciscu 2012. godine. Poruke se prema zadanim postavkama šifriraju i tvrtka prolazi redovite sigurnosne preglede. Od 2017. godine Wickr je i open-source.

Aplikacija za razmjenu poruka dolazi u dva oblika: Wickr Me i Wickr Pro. Prvi je besplatan i za osobnu upotrebu, dok je potonji za tvrtke i suradničke timove, koji plaćaju pretplatu. Wickr ima nekoliko značajki koje aplikaciju čine sigurnom, uključujući otkrivanje zaslona, ​​blokiranje tipkovnica trećih proizvođača na iOS-u i osiguravanje uklanjanja svih izbrisanih datoteka..

Nažalost, Wickr nema toliko korisnika kao što su WhatsApp, Viber i Signal, pa ćete možda morati zaposliti ljude da razgovaraju.

3. ViberViber logo.

Viber ima oko 260 milijuna aktivnih korisnika mjesečno i uglavnom se pozicionira kao konkurent manje sigurnom Skypeu. Povijesno, Viber nikada nije ponudio napredne sigurnosne značajke, ali konačno je isporučio cjelovito šifriranje u travnju 2016. godine.

Aplikacija ima cjelovito šifriranje na svim svojim dostupnim platformama (Mac, Windows, iOS i Android), a također šifrira vaše chatove u skladu s njihovom sigurnošću. Siva označava šifriranu komunikaciju, zelena znači šifriranu komunikaciju s pouzdanim kontaktom, a crvena znači da ključ za provjeru autentičnosti ima problem.

Jedno veliko ograničenje Vibera je to što on podržava samo šifriranje od početka do kraja za chat jedan na jedan - grupni chatovi ne dobivaju istu razinu sigurnosti kao pojedinačni razgovori.

4. SignalLogo znak.

Ranije nazvan RedPhone, Signal je miljenik zajednice informacijske sigurnosti i polako raste u popularnosti među masama. No još uvijek nema istog dosega kao WhatsApp.

Signal prema zadanim postavkama omogućuje krajnje kriptiranje za sve glasovne pozive, videopozive i trenutne poruke sa svojim protokolom. Signal Protocol je sigurno najsigurniji razvijen protokol za razmjenu poruka - on objedinjuje prošireni trostruki protokol ugovora o ključu dvostrukog difi-hellmana (X3DH), algoritam dvostrukog ratcheta, AES-256 i sezam za upravljanje enkripcijom na više uređaja.

Ova tehnologija je potpuno otvorenog koda, što znači da se za njegovu sigurnost može jamčiti i usvojile su ga druge usluge za razmjenu poruka poput WhatsApp i Skype.

Signal koristim svaki dan. #notesforFBI (Spoiler: oni već znaju) https://t.co/KNy0xppsN0

- Edward Snowden (@Snowden) 2. studenog 2015

Da biste provjerili je li vaš razgovor s drugom osobom privatni, svaki Signal razgovor ima jedinstveni sigurnosni broj uređaja za provjeru sigurnosti vaših poruka i poziva s određenim kontaktima. Ovo je posebno korisno za sprječavanje napada čovjeka u sredini - ako se sigurnosni broj mijenja češće nego što očekujete da netko prebaci uređaje ili ponovno instalira signal, na primjer, može značiti da je nešto krivo.

Još u 2016. godini Signal je dokazao pouzdanost kad je aplikacija za razmjenu poruka pokrenuta kao poziv, a jedini podaci koje je mogla proizvesti bilo je vrijeme kreiranja računa i najnoviji datum kada se korisnik povezao sa svojim poslužiteljima..

Signal vam također omogućuje da aplikaciju osigurate lozinkom kako biste mogli zaštititi svoje poruke ako upadnu u pogrešne ruke. Postoji i mogućnost postavljanja vremenskog ograničenja za koliko dugo želite da se vaša poruka prikazuje u chatu.

Jedini problem signala je što morate unijeti telefonski broj da biste ga mogli koristiti, iako to možete riješiti pomoću telefona sa gorionikom ili SIM kartice. Kao dodatni plus, aplikacija se ne mora pokretati na istom telefonu u kojem je bila registrirana.

5. Jabber / OTRJabber logo.

Jabber i OTR razlikuju se od ostatka paketa: tehnički gledano, oni nisu aplikacija za glasnike. To su dva protokola koji, kada se međusobno slože, pružaju slobodnu, sigurnu, decentraliziranu platformu s otvorenim kodom. Mnogo aplikacija podržava Jabber s OTR-om, kao što je Pidgin za Windows / Linux ili Adium za Mac. Tu su i nedavno objavljeni Tor Messenger i Chat Secure za vaš mobilni telefon.

Nažalost, Jabber / OTR ne funkcionira vrlo glatko na mobilnim uređajima jer je za protokol potrebna gotovo kontinuirana veza između vas i vašeg vršnjaka. Nedostatak značajki, čak i osnovnih kao što je slanje privitaka, također može biti frustrirajuće. Ako vam je potreban protokol kojem možete vjerovati da spreči čak i najmoćnije protivnike, Jabber / OTR je najbolji izbor.

Jabber / OTR je također jedino rješenje koje se može postaviti anonimno. Pročitajte više u ExpressVPN-ovom vodiču za anonimno slanje poruka.

6. TelegramTelegram logotip.

Telegram su izgradila braća Nikolaj i Pavel Durov, prognani milijarderi ruskog podrijetla, prethodno poznati po Facebook klonu Vkontakte (danas VK). Pavel Durov morao je napustiti VK 2014. godine zbog spora oko predaje korisničkih podataka ukrajinskih prosvjednika. Slijedom toga, braća su napustila Rusiju za Berlin i tamo osnovala Telegram.

Aplikacija za razmjenu poruka koristi svoj protokol, MTProto, za šifriranje vaših poruka, iako one nisu zadane šifrirane šifre i za njihovo šifriranje morate stvoriti nove "Tajne chatove". Kad je omogućeno, možete postaviti poruke za samouništenje na svim svojim uređajima automatski ili u određeno vrijeme. Ako ne šifrirate chat, vaši se podaci pohranjuju na poslužiteljima Telegrama, što dovodi u sigurnost sigurnost vaših poruka.

Dok je kod klijenta na Telegramu kod otvorenog koda, kôd na strani poslužitelja nije, zbog čega je aplikacija samo djelomično otvorena. Aplikacija također curi mnogo metapodataka. Istraživač sigurnosti pronašao je način kako napadač može znati kada je korisnik na mreži ili izvan mreže, pa im je omogućio da utvrde tko razgovara s kim i kada. Preporučujemo oprez ako upotrebljavate Telegram.

Koja je najbolja aplikacija za sigurnu razmjenu poruka?

Ima puno poruka za biranje, ali Signal stvarno je vaša najbolja opklada, u pogledu svestranog dosega, sigurnosti i mogućnosti. WhatsApp može koristiti više ljudi, ali njegove veze s Facebookom su zabrinjavajuće. Jabber je sigurno najsigurniji, ali njegov doseg i nedostatak značajki čine ga izazovom za svakodnevnu upotrebu.

Da biste osigurali više svojih mobilnih uređaja, pogledajte vodič za sigurnost mobilnog uređaja ExpressVPN.

Izdvojena slika: macrovector / Fotografije za depozit

Najsigurnije aplikacije za razmjenu poruka u 2019. godini
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.