Neutralnost mreže: što ukidanje znači i kako VPN može pomoći

[ware_item id=33][/ware_item]

Dolari formiraju kružnu ikonu


Ažuriraj: Od 11. lipnja 2018. mreža Neutralnost službeno je ukinuta, što znači da pravila koja zahtijevaju davatelje internetskih usluga omogućuju jednak pristup web sadržaju više nisu na snazi..

Ova situacija je neprihvatljiva, ali borba nije gotova - učinite glas svojim i pustimo Net Neutrality natrag!

***

Unatoč milijunima komentara o neutralnosti mreže koji su preplavili web stranicu Federalne komisije za komunikacije (FCC) i unatoč skoro jednoglasnom odzivu javnih službenika i tehnoloških stručnjaka, 14. prosinca 2017., FCC je ignorirao volju ogromne većine javnosti i umjesto toga krenuli su s rastavljanjem neutralnosti mreže.

Načelo koje je upravljalo internetom većinu svog postojanja, neutralnost mreže stvorena je radi promicanja i poticanja slobodnog i otvorenog interneta. Načelo je da se sve web lokacije i usluge - bez obzira koliko velike ili male - tretiraju na isti način, a krajem prošlog tjedna FCC je ubio.

Što će se dogoditi kad se preusmeri neutralnost mreže?

Premještanjem regulatorne moći interneta iz naslova II na naslov I, FCC sada pruža pružateljima internetskih usluga (ISP-ovi) mogućnost da ugase, odrede prioritete, blokiraju i radikalno preoblikuju internet na bilo koji način koji smatraju prikladnim. Sve dok otkrivaju svoju poslovnu praksu, davatelji internetskih usluga u SAD-u slobodno vladaju tržištem svojih usluga koliko god žele, što znači da će potrošači opet biti na volji svog davatelja internetskih usluga..

Otkazivanje će vjerojatno utjecati i na korisnike interneta u drugim zemljama. Kako se SAD tradicionalno smatra pionirom internetske tehnologije, ova odluka postavlja presedan od kojeg će druge države vjerovatno odlučiti. SAD je također najpopularniji izvor sadržaja koji se konzumira na međunarodnoj razini, a utjecaj davatelja internetskih usluga sada imaju na sudbine stvaralaca i distributera sadržaja poput Netflixa ili Spotifyja su loše vijesti za cijeli svijet..

Nažalost, ovo je samo vrh ledenog brijega; o dugoročnim posljedicama još je rano govoriti.

Kako VPN može pomoći neutralnosti mreže

Iako vas VPN ne može zaštititi od svih učinaka ukidanja neutralnosti mreže, može pomoći ublažavanju uboda. Za početak, VPN može pomoći korisnicima da izbjegnu ispuštanje ISP-a, što znači ako vaš pružatelj internetskih usluga odluči usporiti određenu uslugu poput Hulu, a ne učini isto za konkurenta poput Netflixa, povezivanje s VPN serverom može pomoći izbjeći bilo koji namjerni ISP leptira i omogućuje korisnicima normalno pregledavanje i strujanje.

VPN također može pomoći korisnicima da deblokiraju web lokacije s ograničenjima. Ponavljajući argument protiv ukidanja je vjerovanje da će internetski davatelji sada moći na crnu listu staviti određene stranice - ili ih čine nedostupnima ili dostupnima samo korisnicima koji plaćaju naknadu. Spajanjem na VPN poslužitelj izvan nadležnosti davatelja internetskih usluga korisnici mogu u osnovi zaobići web mjesta na crnoj listi i slobodno pregledavati.

VPN vraća kontrolu korisnicima omogućujući im anonimno pregledavanje weba - istovremeno uzimajući udobnost u sigurnoj, šifriranoj vezi. Na kraju krajeva, davatelj internetskih usluga ne može diskriminirati određene web stranice ili usluge ako ne vidi koje koristite.

Što VPN ne može učiniti

Nažalost, VPN neće moći pomoći korisnicima da odgovaraju brzini web mjesta ili usluga s prioritetom. Na primjer, ako bi davatelj internetskih usluga ubrzao protok sadržaja Hulu nego Netflix ili Amazon Prime Video, povezivanje VPN-a neće dopustiti korisniku da dovede Netflix i Prime Video do brzine Hulu-a.

Drugo zabrinjavajuće područje je kako će internetski davatelji obraditi web stranice s nula. Kada davatelj internetskih usluga odluči promovirati web mjesto tako što će ga isključiti iz potrošačkog plana podataka, to se zove web lokacija s nultom ocjenom jer se podaci korišteni na toj usluzi ne ubrajaju u nečije ukupno ograničenje podataka. Uz ukinute zaštite neutralnosti mreže, davatelji internetskih usluga sada imaju veću kontrolu nad postupanjem s uslugama s nultu vrijednost. Korištenje VPN-a moglo bi u teoriji izjednačiti igralište vraćanjem web stranice ili usluge s nultom vrijednosti u nečiji standardni plan podataka, ali s obzirom na to da potrošači imaju malo poticaja za to, nulta ocjena će i dalje negativno utjecati na konkurenciju na internet.

Borba je daleko od kraja

Procjenjuje se da se gotovo 83% Amerikanaca protivi stavu FCC-a, i iako je FCC glasao za okončanje neutralnosti mreže, ukidanje neće stupiti na snagu još nekoliko mjeseci. Stoga, još uvijek ima vremena da svoj glas čujemo.

Posjetite https://www.battleforthenet.com/, kampanju koju su vodili naši prijatelji iz organizacije Borba za budućnost, i pozovite Kongres da zaustavi ukidanje i uključi zakonce o neutralnosti mreže kroz zakonodavstvo..

Neutralnost mreže: što ukidanje znači i kako VPN može pomoći
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.