NSA nasuprot CIA-i: Kako se zaštititi od obojice

NSA protiv CIA

U 2013. godini, Edward Snowden pokazao je da Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) ima globalni nadzorni aparat koji pokriva sve naše digitalne komunikacije.

Zatim je 2017. Wikileaks objavio niz podataka unutar “druge” američke obavještajne agencije, Centralne obavještajne agencije (CIA).

Propuštanja otkrivaju rad inače hermetički zatvorenih špijunskih agencija najmoćnije nacije na svijetu.

Saznali smo da NSA i CIA vrlo su različiti u njihovim špijunskim tehnikama i hakovima.

NSA se uglavnom oslanja na presretanje masovnih količina podataka, probijanje enkripcijskih protokola i proboj telekomunikacijskih pružatelja usluga.

CIA se, međutim, fokusira na krajnje točke – umjesto toga kompromitira uređaje i ljude.

NSA u odnosu na CIA: U čemu se razlikuju njihove špijunske tehnike

Iako NSA može pokušati presresti i prekinuti šifriranje svih svjetskih chat poruka, CIA će pokušati dohvatiti poruke izravno s vašeg telefona.

Isto tako, NSA je zainteresirana znati gdje su svi automobili u svakom trenutku, dok CIA je zainteresirana samo za hakiranje vašeg automobila (i kako ga koristiti za atentat na vas).

Kako NSA špijunira sve

Kako NSA pregledava planet

NSA nema agente na terenu. Njihovi zaposlenici gotovo isključivo ostaju na fizičkim lokacijama i podatkovnim centrima NSA-e, ponajviše Fort Meade u Marylandu ili Utah Data Center.

Dok NSA ima agente smještene u osluškivanju ispostave širom svijeta, ona se oslanja na pomoć drugih agencija ili vladinih podružnica da fizički prodru u svjetsku internetsku infrastrukturu i podmorske kablove..

Zbog toga ste fizički sigurni od NSA-e. Mogli bi pokušati krasti vaše sustave na daljinu, ali nevjerovatno je da će vam se javiti osobno da vam uzmu prijenosno računalo (iako mogu presresti i instalirati špijunski softver na vaše pošiljke).

NSA želi “prikupiti sve”, što znači da žele izgraditi bazu podataka o svim informacijama ikad izmjenjenim putem interneta.

Masovno šifriranje prepreka je špijunskom stroju NSA, ali nije dovoljno

Prije nego što je šifriranje bilo rasprostranjeno na internetu, godišnji proračun NSA-e u iznosu od 11 milijardi američkih dolara olakšao im je obradu podataka. Dotaknuvši središnje točke globalne internetske infrastrukture, prikupili su većinu e-poruka, telefonskih poziva, sesija pregledavanja i podatke.

Tamo gdje se primjenjuje šifriranje, NSA će pokušati ukloniti zaštitu od komunikacija. Ometanje veza može navesti sudionike da misle kako postoji pogreška. Nada se da će se ljudi vratiti u nekodirane kanale kako bi zaobišli izmišljenu grešku.

Ako uklanjanje zaštite ne uspije, NSA će provaliti u podatkovne centre u kojima se pohranjuju e-poruke ili telefonski pozivi ili kompromitirati davatelje usluga. Ako NSA ne može presresti podatke u tranzitu, mogu im pristupiti u podatkovnom centru

Uz to, NSA će pokušati oslabiti ili slomiti sustave šifriranja ili uvesti zaledje (često putem tajnih plaćanja). Osobito ovi posljednji koraci učinili su našu mrežu ranjivijom hakera.

Doista, s obzirom na njihov proračun, veličinu i sofisticiranost, NSA je vjerojatno prvi koji je pronašao značajne ranjivosti u tehnološkim proizvodima i protokolima. Ali oni nisu posljednji, a svaku ranjivost, ako se ne popravi odmah, na kraju otkriju druge vlade i kriminalci.

Vlada je odabrala naše brave, šetala se privatnim životima i ostavljala otvorena vrata da uđu i drugi.

Kako CIA hakira ljude

Kako će vas CIA hakirati

Za razliku od NSA-e, CIA ima agente na terenu. Možete očekivati ​​da će vas naći gdje god bili na svijetu.

Ali CIA ne prati ili ne hakira internet masovno (NSA to već čini).

CIA koristi tehnike hakiranja za vađenje inteligencije izravno iz krajnjih točaka, poput vašeg telefona ili računala. Teško je hakirati uređaje u velikoj mjeri, a ciljani napadi daju bolje rezultate.

CIA zapošljava mnoge računalne znanstvenike i istraživače kako bi otkrili slabosti. Njihov je cilj ući u vaš uređaj, bilo na daljinu ili izravno, izvaditi podatke i inteligenciju ili ih možda čak kontrolirati.

Slično kao u NSA, CIA također čuva ranjivosti umjesto da ih otkrije proizvođačima.

Kako se zaštititi od NSA-e i CIA-e

Ako vas američka vlada nije ciljala, ne biste se trebali bojati CIA-e.

Grozno je i neugodno, a da ne spominjemo nepravedne i protuzakonite, svaki vaš potez neprestano bilježi NSA. Njihovi postupci također vas izlažu drugima, poput stalkera, lokalne samouprave ili zločinačkih pothvata.

“Vlada je odabrala naše brave, šetala se privatnim životima i ostavljala otvorena vrata da uđu i drugi.”

Koristite šifriranje kad god možete. Razmislite o šifriranju osjetljivih e-poruka PGP-om ili prijeđite na sigurnije platforme za trenutačne poruke.

Da biste zaustavili praćenje NSA-e:

 • Uvijek plaćajte gotovinom ili Bitcoin-om
 • Izbjegavajte aplikacije za dijeljenje vožnje i internetske trgovine
 • Traži pomoću DuckDuckGo
 • Šifrirajte svoje chatove
 • Nemojte koristiti e-poštu
 • Pretražite s Torom i VPN-om
 • Blokirajte oglase i kolačiće treće strane
 • Izbjegavajte društvene mreže

To je teško učiniti, ali isključivanje telefona (ili ga se riješite) otežat će NSA-u praćenje vaših kretanja. Mogli biste se i vi potruditi da u potpunosti nestanete.

Da biste zaustavili praćenje CIA-e:

 • Koristite uređaje koji primaju redovna sigurnosna ažuriranja
 • Stalno ažurirajte telefon i računalo (za zaštitu od poznatih sigurnosnih ranjivosti)
 • Ne ostavljajte svoje uređaje bez nadzora
 • Ne stavljajte nepotrebne mrežne uređaje u svoj dom (kamere, pametni televizori, frižideri)

I zapamtite, ukoliko vam prijeti opasnost od atentata, u potpunosti izbjegavajte nove modele automobila!

NSA nasuprot CIA-i: Kako se zaštititi od obojice
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.