Pretvaranje podataka u gotovinu: jeziva strana Facebookova pokretača oglasa

Kako vas Facebook cilja s oglasima.

Uz sve informacije koje ljudi danas izmjenjuju na mreži, tvrtke su postale mnogo bolje u određivanju kome na tržište i kada to učiniti. Stoga ne čudi kako Facebook igra ogromnu ulogu u tome.

Facebook većinu svog novca troši na oglase. Zapravo, Facebook platforma za oglase čini 97% FB-ovog prihoda od oglasa. A samo s preko 29,6 milijardi dolara prihoda prošle godine, to je puno oglasa.

Ako pored članaka vidite gumb "poput", velike su šanse da informacije prelaze izravno na Facebook.

Razlog zbog kojeg je Facebookova oglasna platforma toliko uspješna je taj što je zastrašujuće precizna. Prvo, vrlo je prilagodljiv - oglašivači mogu ciljati gotovo sve aspekte publike. Drugo, uzima podatke iz više izvora na nule u korisničkim specifikacijama.

Evo kako to funkcionira.

Pogled iznutra na Facebook-ov ogroman motor oglasa

Facebook usluga oglasa podijeljena je na četiri glavne teme: demografija, interesi, ponašanje i još mnogo toga.

Oglašivači mogu odabrati ciljanje svojih oglasa na temelju grada, države, poštanski broj ili čak jednako precizne kao i pojedine četvrti. Odatle se mogu odlučiti ciljati na muškarce, žene ili oboje bilo koje dobne skupine.

Kako vas Facebook cilja

Evo gdje počinje invazivno djelovati. Nakon što se ispune osnove, oglašivači tada mogu odabrati određene interese, ponašanja, pa čak i ciljati ljude na temelju osobnih životnih događaja.

Kao primjer, ExpressVPN je odlučio ciljati na muškarce i žene u dobi od 18 do 35 godina koji im se svidio najnoviji Marvelov film Logan, jer se taj film ljuljao (a uključuje dovoljno veliku grupu da dobiju precizan prikaz kako ova usluga funkcionira).

Kao što vidite, u interesnoj skupini Logan postoji stotine podtema, uključujući razne druge X-Men filmove, knjige i glumce.

Facebook može ciljati vrlo specifičnu demografsku

Facebook bi mogao ciljati na ljubitelje filma Marvel.

Nakon postavljanja početnih parametara, trgovci mogu preći na više mršave teme poput statusa odnosa ciljne publike, gdje su išli u školu, vrsta odjeće koju kupuju, broja kućnih ljubimaca koji posjeduju, koliko često vježbaju i koji sport timovi koje vole.

Čak je moguće ciljati ljude na ne samo njihove političke sklonosti, već i na to koliko često oni često spominju politiku.

Facebook vas može ciljati na temelju vaših političkih preferencija.

Marketinški stručnjaci također mogu suziti svoje pretraživanje odabirom tako minutaških tema kao što su dobrotvorne donacije, kada i koliko često osoba putuje, te točno koliko novca zarađuje. A ovo je samo grebanje po površini.

Facebook zna kamo idete.

Čak postoji opcija odabira korisnika koji dolaze s godišnjicom.

Facebook zna vašu obljetnicu.

Nakon što trgovci imaju sve ove informacije na svom mjestu, tada se mogu usredotočiti na nametljiviji podteme poput multikulturalnog afiniteta ciljane publike.

Ciljajte publiku putem Facebooka.Kako Facebook određuje usklađuje li se aktivnost korisnika s afroameričkim multikulturalnim afinitetom?

Gotovo svaki aspekt svakodnevnog života neke osobe je spreman. Nema puno toga prepušteno mašti kad je riječ o odabiru publike. I svaki put kada oglašivač doda više zahtjeva, potencijalni doseg se smanjuje.

Zastrašujuće, zar ne?

Kako sakriti svoje podatke od Facebooka

Prvo odlučite želite li biti uključeni u Facebook uslugu ogromnih oglasa. Kako je privatnost postajala sve veća briga među korisnicima tijekom posljednjih nekoliko godina, web stranice poput Facebooka poduzele su veliki napredak nudeći više prostora za laktove kada je u pitanju vaš osobni podatak i kako se oni koriste.

Da biste promijenili postavke oglasa, ovdje provjerite svoje postavke oglasa.

Kako provjeriti svoje postavke oglasa na Facebooku.

Možete prilagoditi način posluživanja oglasa ili čak potpuno isključiti FB-ovu uslugu oglasa. Iako je važno napomenuti da, iako odlučite izbjegavati oglase na FB-u, to ne mora nužno značiti da ste izuzeti od prikupljanja podataka.

Dodatni koraci koje možete poduzeti kako biste zaustavili Facebook da vas cilja s oglasima

Drugi jednostavan korak za smanjenje vašeg digitalnog otiska je odjava s Facebooka nakon što ga upotrebljavate. Facebook već zna više o vama nego vašem značajnom drugom, ali kada Facebook ostavite u pozadini dok pregledavate, algoritmi web mjesta mogu prikupljati podatke o pretraživanju na temelju web mjesta koje posjetite i stvari koje vam se sviđaju.

Ako pored članka vidite gumb "kao", velike su šanse da informacije prelaze izravno na Facebook.

Uz to, možda biste htjeli ograničiti ono što vam se sviđa i što dijelite na Facebooku. Budući da trgovci mogu ciljati gotovo sve o vama, davanje manje informacija za rad vam daje veću kontrolu nad vašom anonimnošću.

Kako su prihodi od Facebooka u posljednjem tromjesečju 2016. skočili za gotovo 30%, možete očekivati ​​da će ti oglasi postati istaknutiji, ciljaniji i sve precizniji.

Za sada, barem, još uvijek imate mišljenje kako ih primate.

Izdvojena slika: BrianAJackson / Fotografije polaganja

Pretvaranje podataka u gotovinu: jeziva strana Facebookova pokretača oglasa
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.