Tajne šifre koje nitko ne može provaliti

Tajne šifre koje nitko ne može provaliti

Sjećate se još u školi, kad biste s najboljim prijateljem razmjenjivali tajne bilješke po učionici s šifrom? Vas dvoje prigušeno se kimate jer ste znali da čak i ako učiteljica konfiskuje vaše pisanice, ona to neće moći pročitati …

Iako su vaše šifre vjerojatno prilično osnovne, a vaš učitelj ih je mogao hakirati ako želi, dijeliti ih je zabavna tajna. Kodovi su tajna, misterija koja privlači unutarnjem tragaču za blagom u svima nama – zbog čega ih volimo pokušati riješiti.

No, nevjerojatno se čini da se neki kodovi ne mogu usporediti čak i s upotrebom sofisticiranih superračunala. Naravno, postoje korisni i nenigmatični (čitaj: dosadni) kodovi koje ne možemo probiti (poput jake AES enkripcije), ali postoje i drugi koji su daleko zanimljiviji i tajanstveniji …

Pogledajte tri od najvećih moždanih napadača mozga u nastavku i isprobajte ih ako vam se čini kao da vežete svoj um u čvorovima!

Što je Kiptonska skulptura?

Ima smisla da je CIA naručila svoj vlastiti kripto umjetnost koji ponosno stoji ispred njihovog sjedišta u Langleyu.

Kiparska skulptura, sagrađena 1990. godine, nije samo testament kriptografima koji rade na sceni upravo po tim osnovama, već čini i upečatljiv komad umjetnosti inspirirane prirodom.

Kryptos čine četiri različite zagonetke, i iako je unutarnji CIA-in analitičar prve tri riješio 1998. godine, odgovor na četvrtu ostaje nepoznat.

Umjetnik koji stoji iza Kryptosa prethodno je objavio tragove kako riješiti konačnu zagonetku – poput 2014. kada je rekao da su 64. do 74. likovi, kada ih dešifriraju, napisali riječi “BERLIN CLOCK” – ali tajna iza skulpture ostaje.

Mislite li da morate riješiti Kryptos? Pogledajte zagonetku ovdje.

  Što je e-potpis i kako to funkcionira?

Rukopis Voynich zaista je star i zbunjujući

Ovaj je za sve biljke s biljkama. Rukopis Voynich je svezak od 240 stranica, znanstveno datiran iz 1400-ih.

Njegovo moderno otkriće bilo je 1921. kada ga je Wilfrid Voynich kupila od antikviteta. Rukopis je pisan čudnim, neidentificiranim tekstom, popraćen različitim ilustracijama: uglavnom biljnim, ali astrološkim i ljudskim oblicima.

Knjiga je prošla kroz mnoge ruke, iako začetnik teksta nije poznat. Naravno, bilo je nagađanja, poput Rogera Bacona, fratara iz 13. stoljeća; Giovanni Fontana, inženjer čije ilustracije imaju neke sličnosti s onima iz rukopisa; pa čak i sam Voynich, u iscrpnoj izmišljotini – iako se to pokazalo gotovo nesumnjivo netočnim, zbog radiokarbonskih datiranja.

Pogledajte Voynichov rukopis na mreži u knjizi Beinecke rijetki & Biblioteka rukopisa da je vidi u svom sjaju.

Mrtav čovjek ne priča nikakve priče: Somertonski čovjek

1948. nađen je dobro prilagođen mrtvac koji je sjedio na plaži s upaljenom cigaretom na ogrlici. Nije imao nikakvu identifikaciju, samo nekoliko posjedovanja i neobičnu frazu izvađenu iz knjige koja je pažljivo stavila džep na kojoj je pisalo “Tamam Shud.”

Otkrivanje Tamam Shuda nastalo je iz knjige zvanu Rubáiyát od Omara Khayama koju će istražitelji kasnije naći u automobilu. Vlasnik vozila nije imao pojma kako je dospio tamo, i još je nepoznato, zadnja stranica je nedostajala i zamijenjena je snopom slova.

Je li ovo bila šifra mrtvaca? U šifri je bio uključen i telefonski broj, ali dama kojoj je pripadala nijekla je bilo kakvo saznanje o tajanstvenom mrtvacu … Vrlo čudno!

Unatoč tome što je prošlo 70 godina, identitet Somerton Čovjeka, uzrok smrti i šifra tek treba utvrditi. Čak je moguće i ljubavni zaokret.

  Što je špijunski softver i kako ga ukloniti?

Možete li riješiti misteriju Somerton Man-a?

Koji je vaš omiljeni kôd koji se ne može razbiti?

Ljudi vole misteriju. I fascinantno je saznati da mnoge zagonetke ostaju bez odgovora. Je li to zbog savršene sigurnosti? Je li moguće takvo što?

Znate li kakve davno nerazriješene zagonetke? Voljeli bismo ih čuti u komentarima u nastavku!

Tajne šifre koje nitko ne može provaliti
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.