Tehnički darovi koji poštuju vašu privatnost (i neki koji ne)

Poklon kutija s bijelom vrpcom i crvenim omotačkim papirom s simbolom prekriženih očiju.

U vrtložnoj sezoni prodaje Crnog petka i božićnih ponuda, teško je odoljeti smiješnim uštedama na kamerama Amazon Ringa ili raznim kućnim pomoćnicima..

Ali s obzirom da više ljudi razmatra njihovu privatnost prilikom kupovine proizvoda i usluga, zahtjev za sigurnim proizvodom koji ne ispušta vaše podatke postaje sve važniji faktor u kupovini uređaja.

Ne budi jeziv

Redovito nailazimo na članke koji promatraju proizvode koji špijuniraju ili prisluškuju korisnike, ali rjeđe vidimo pitanje na koje se okrenula: Koji tehnički uređaji štite vašu privatnost i sigurnost dok ih upotrebljavate?

Privlačeći pozornost na popularne proizvode s obje strane spektra privatnosti nalazi se Mozilina lista privatnosti koja nije uključena koja je u svojoj trećoj godini analizirala desetine uređaja u rasponu od slušalica do hranilica za kućne ljubimce. Popis provjerava proizvode u skladu s vlastitim minimalnim sigurnosnim standardima, a također istražuje kako proizvod uređuje vašu privatnost. Korisnici su također pozvani da glasaju o tome kako jezivim smatraju da je proizvod.

Pogledajmo proizvode koji su označeni kao "ne jezivi" da bismo istražili njihove podatke o privatnosti.

1. Igraće konzole

Od sada, na vrhu je "ne jezivo" Nintendo sklopka. Ne samo da šifrira sve vaše podatke u tranzitu i u mirovanju, već ima i vrlo privatnu politiku privatnosti i kaže da neće dijeliti vaše podatke Switch s trećim stranama u komercijalne ili marketinške svrhe. Međutim, može se dogoditi neke igre, pa budite oprezni.

Postoji infracrvena kamera koja se koristi za nekoliko igara i može, u ograničenom rasponu konzole, pratiti lokacije Joy-Con kontrolera, ali nema GPS praćenje (što je na žalost onih koji su imali nesreća izgubiti svoje).

2. govornici

Sonosov rastući asortiman zvučnika odavno je sadržavao AI funkcije glasovnog pomoćnika, ali ove je godine tvrtka objavila zvučnik koji je uklonio tu funkciju, nazvan Sonos One SL. Ovaj se zvučnik kontrolira preko Wi-Fi-ja umjesto Bluetooth-a i šifrira uređaj i svu njegovu komunikaciju s drugim uređajima. Ne postoji ugrađeni mikrofon, tako da možete biti sigurni da vam nitko neće moći prisluškivati.

3. Ljubitelji kućnih ljubimaca

Možda će izgledati malo kontradiktorno imati tracker na ovom popisu. Ali ako se nađe kućni ljubimac koji ima tendenciju lutanja, taj će mir biti vrijedan rizika privatnosti GPS tragača. Mozillin najmanji jezivi tragač za kućnim ljubimcima je Findster, koja šifrira podatke o lokaciji i može držati kartice na kućnim ljubimcima do tri milje.

Glavno oklijevanje koje ovdje imamo jest da Findster prodaje ili dijeli sakupljene, de-identificirane podatke s bilo kime. Kao što smo već pisali, anonimni podaci se još uvijek mogu koristiti za identifikaciju ako ima dovoljno podataka. Ako Findster pokuša to učiniti ili je transparentniji u načinu na koji šifrira vaše podatke, manje bih se ustručavao paliti ovaj predmet.

4. Setovi kodiranja

Ako imate dijete ili samo želite umočiti prste u kodiranje početnika, Kano na vrhu je Mozillinog popisa dječjeg komplet za kodiranje koji kodiranje ne čini samo instinktivno, već i bez dijeljenja vaših osobnih podataka s trećim stranama.

Tvrtka objedinjuje vaše podatke i anonimizira ih za istraživanje kupaca i profiliranje, u skladu sa svojom politikom privatnosti. Kao i kod Findstera, i ove bi podatke mogao upotrijebiti netko dovoljno odlučan da shvati tko ste. Harry Potter kit, na primjer, dolazi s štapićem koji prepoznaje vaše pokrete i uspoređuje ih s njihovom bazom podataka putem strojnog učenja (!), Ali to se zaustavlja čim stavite štapić dolje.

5. Slušalice

Nažalost, ne možemo izaći ni na jednu slušalicu na Mozillinom popisu. Najbolje ocijenjene "ne jezive" slušalice su Sony WH-1000XM3, ali to još uvijek ima ugrađeni pristup Alexa i Googleu, što nas uklanja. Ima nešto čudno u nošenju slušalica koje slušaju vas cijelo vrijeme.

Čini se da je AI pomoćnik ovih dana teško izbjeći u bežičnim slušalicama, pa bi vam najbolje bilo nabaviti par slušalica ili slušalica koje zahtijevaju da ručno aktivirate glasovni asistent pritiskom na gumb (da, to uključuje i one Apple EarPods koji dolaze s vašim iPhoneom).

Nedovoljan izbor za potrošače svjesne privatnosti

Ako je Mozillin popis bilo koji pokazatelj stanja privatnosti i sigurnosti na našim pametnim uređajima, onda ih većina i dalje ostavlja puno za željeti. Čak i najmanje jezivi proizvodi sadrže ugrađene mikrofone i šalju de-personalizirane podatke svojim proizvođačima.

Također nema dovoljno popisa koji pozitivno potiču kupnju proizvoda koji poštuju privatnost i sigurnost korisnika. Na primjer, bilo nam je teško tražiti kvalitetne slušalice nije imati ugrađenu funkciju glasovnog pomoćnika u slušalice. Možda ako je izostanak ovih značajki prisluškivanja postao očiglednija prodajna točka, tvrtke će možda biti sklonije stvarnom poštivanju privatnosti i sigurnosti korisnika.

Gore navedeni uređaji samo su neki koje smo odabrali s Mozillinog potpunog popisa koji možete pogledati ovdje. A ako vam bude kratko vremena, ne brinite - uvijek postoje ovi last-minute darovi koje možete dobiti za tog posebnog nekoga tko osjeća privatnost.

Tehnički darovi koji poštuju vašu privatnost (i neki koji ne)
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.