Tko može vidjeti vaše podatke kada posjetite nešifriranu HTTP stranicu?

Upotrijebite VPN za sigurnije pregledavanje na HTTP web stranicama.

Web stranice koje koriste HTTPS (naznačeno zelenom bravom na traci preglednika) kriptiraju sve podatke između vašeg preglednika i poslužitelja web lokacije. Nitko između njih ne može vidjeti sadržaj veze, što vas štiti od napada "man-in-middle".

Pregledavanje web lokacija koje ne upotrebljavaju HTTPS

Web-lokacija koja ne nudi osnovno HTTPS šifriranje izlaže vaše podatke raznim akterima. Korištenje VPN-a može vam zaštititi od najgorih.

Tko može vidjeti vaše HTTP podatke kada ne koristite VPN?

  • Wi-Fi usmjerivač / operator
  • Vaš ISP
  • Glumci između vašeg davatelja internetskih usluga i ISP-a poslužitelja
  • ISP poslužitelja

Nemoguće je izbjeći krikanje na međunarodnim internetskim preklopnicima i dubokim morskim kablovima. Obavještajne agencije velikih nacionalnih država, kao i sve vlade kroz koje podaci prolaze, mogu vidjeti i skupljati nešifrirani sadržaj.

Ako se povežete s VPN-om, prisluškivači će imati teže teške identifikacije vas i vašeg boravišta. Međutim, podaci unutar prenesenih podataka (kao što su adrese e-pošte, imena ili podaci o vašem računalu) i dalje bi vas mogli identificirati.

Wi-Fi usmjerivač / operateri mogu vidjeti gotovo sve što radite na mreži

Operator lokalne mreže može vidjeti svaku web lokaciju koju posjetite i pratiti svaki vaš klik ili obrazac koji ispunite. Povrh svega, vidljiv je i sadržaj komunikacije putem HTTP zahtjeva.

Lokalni mrežni operatori također mogu ubrizgati zlonamjerni kôd na bilo koju web lokaciju koju posjetite ili zamijeniti bilo koji softver koji preuzimate vlastitim.

Često se zlonamjerne injekcije uzimaju nevine forme, poput reklama, koje usmjerivači postavljaju na web mjesta koja posjetite. Inteligentnije inačice zlonamjernog softvera zamijenit će postojeće oglase vlastitim, što vlasnicima web lokacija uskraćuje prihod od oglašavanja.

Zamjene oglasa obično nisu posljedica zlonamjernosti na strani subjekta koji pruža internet. Usmjerivač je češće zaražen zlonamjernim softverom i širi ga na druge uređaje na mreži bez ikakvog znanja vlasnika sustava.

Uz to, ako Wi-Fi nije konfiguriran modernim standardom šifriranja (po mogućnosti WPA2), drugi oko vas također mogu čitati i presresti vaše internetske podatke.

Upotreba VPN-a za sigurnije HTTP veze

Spajanje na pouzdanu VPN uslugu uklanja sve ove prijetnje iz Wi-Fi usmjerivača postavljanjem šifriranog tunela između vašeg uređaja i VPN usluge. Nitko između njih, poput vašeg susjeda ili Wi-Fi operatera, ne može presresti ili pročitati bilo koje podatke.

Svaka zabrinutost da je usmjerivač hakirana može se sigurno zanemariti. VPN osigurava da usmjerivač ne može ometati vašu vezu osim isključivanja.

Važno je odabrati VPN kojem možete vjerovati

Točno je da se VPN usluga može očitati i presresti vaše podatke. Srećom, pronalaženje dobro održavane usluge sa sigurnim VPN poslužiteljima koji ne vode zapisnike je lakše nego pronalaženje javnog Wi-Fi-a kod nadležnog administratora sustava.

Pretplata na pouzdan VPN zaštitit će vas gdje god se povežete s internetom. Nema potrebe da se šetate dugo kako biste pronašli vezu u koju možete vjerovati. Jednostavno se povežite s VPN-om s bilo kojeg mjesta.

Tko može vidjeti vaše podatke kada posjetite nešifriranu HTTP stranicu?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.