Što je Bitcoin čvor i kome ga treba?

Mnogobrojni Bitcoin logotipi povezani lanac.

Mreža Bitcoin nema središnje tijelo koje odlučuje koje su transakcije valjane, a koje nisu. Nitko ne izdaje novčiće i nema nikoga tko ih može vratiti. Nitko ne zna kako isključiti Bitcoin. Umjesto toga, Bitcoin se sastoji od računala zvanih čvorovi, koja mogu biti mala kao i Raspberry Pi.

Što je Bitcoin čvor?

Te čvorove održavaju pojedinci i organizacije, a neki mogu pokrenuti više čvorova. Čvor ima različite funkcije od kojih su neke važnije od ostalih. Čvor se može konfigurirati tako da su neke od ovih funkcija isključene.

Kako postaviti vlastiti Bitcoin čvor.

Bitcoin čvor može se ili ne mora koristiti za rudanje Bitcoina. U procesu rudarstva, čvoru će biti potreban dodatni hardver posebne namjene koji pomaže u izračunavanju ponavljajućih matematičkih izazova u nekoj vrsti globalne lutrije. To pomaže u zaštiti mreže od napadača, a rudari se nagrađuju s novo izdanim Bitcoin-om i naknadama za transakcije.

Postoji oko 100 000 Bitcoin čvorova koji rade i čine mrežu, mada je teško doći do točnih brojeva. To je zato što je čvor samo dio softvera koji svatko može preuzeti, mijenjati i pokretati. Ne postoji autoritet koji registrira ili ovjerava čvorove ili čak definira što je čvor.

Funkcije Bitcoin čvora

Kada pokrenete Bitcoin čvor, prvo će se pokušati povezati s drugim Bitcoin čvorovima i preuzeti povijesne podatke, sve do prvog Bitcoin bloka, Genesis Block-a. Konkretnije, novopostavljeni čvor zatražit će preuzimanje svakog pojedinog bitcoin bloka, trenutno preko 580 000. Ovo je oko 220 GB vrijedno podataka i može potrajati dosta vremena, ovisno o internetskoj vezi.

Provjera pravila

Bitcoin čvor izračunat će nakon ove povijesne gomile podataka i osigurati da su sva pravila na mjestu. Kakva bi se ta pravila mogla točno razlikovati od verzije do verzije, ali općenito je skup pravila Bitcoin tijekom vremena ostao stalan. Namjera je teško promijeniti namjerno: Ako promijenite pravila, možda ćete iznenada moći komunicirati s mrežom. Ako proizvodite blok prema novom skupu pravila, vidjet ćete da ga svi drugi odbacuju.

Za one koji posjeduju Bitcoin često je od velike važnosti znati što imaju. Koja pravila upravljaju mrežom? Pridržavaju li se ta pravila? Koliko kovanica ima i koliko ih može stvoriti?

Informacije o dolaznim uplatama

Za one koji prihvaćaju Bitcoin kao plaćanje, važno je znati je li plaćanje izvršeno ili ne i je li iznos dovoljan. Bez prikupljanja ovih podataka, moraju vjerovati trećoj strani, poput web stranice. Te informacije mogu postati nedostupne u bilo kojem trenutku ili, što je još problematičnije, mogu biti pogrešne.

Jedini način da se sa sigurnošću utvrdi je li plaćanje izvršeno ili ne je provjeriti ga Bitcoin čvorom.

Informacije o povijesnim događajima

Bitcoin čvor, prema zadanim postavkama, pohranit će sve povijesne podatke Bitcoina. Ovo je vrlo korisno za mrežu u cjelini, budući da će se svaki novi sudionik moći povezati s vašim čvorom i dobiti kopiju tih podataka radi potvrđivanja povijesnih transakcija, bez kojih se trenutno stanje ne može utvrditi. To, međutim, košta širinu pojasa, što može biti malo ili skupo. U tim situacijama operator može odlučiti ograničiti koliki dio tih povijesnih zapisa treba dijeliti. Budući da zapisi također troše prostor na računalu, netko može odlučiti konfigurirati svoj čvor tako da automatski briše starije transakcije i blokove koji ne predstavljaju nikakvu brigu za operatera.

Druge opcije

Moguće je i anonimno upravljati Bitcoin čvorom preko Tor mreže ili poslužiti isključivo druge čvorove koji su dostupni samo preko Tor-a. To se može učiniti kako bi se skrivala bitcoin aktivnost od davatelja internetskih usluga ili nadležnih tijela, ili također da bi se prkosio DDoS napadima skrivanjem. U slučajevima kad je internetski prijem prekinut ili nije dostupan, moguće je primiti podatke sa satelitskog feeda i podijeliti ih s drugima putem Wi-Fi mreže.

Pokrenite svoj čvor

Da bi se kripto valuta mogla decentralizirati, važno je da svi mogu uvijek pokrenuti čvor bez potrebe za autorizacijom ili licenciranjem. To znači da softver za pokretanje čvora mora biti slobodan i otvorenog koda, ali i da podaci potrebni za provjeru čitavog Blockchaina ne mogu biti računalni ili preveliki. Mora biti moguće pokrenuti čvor anonimno i bez cenzure.

Ako ikad postane preskupo i opterećujuće za pokretanje čvora, entiteti koji izvode čvor mogu biti u stanju da se dogovore kako bi promijenili pravila, izbrisali povijesne podatke ili promijenili skup pravila, čak i bez da znamo.

Što je Bitcoin čvor i kome ga treba?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.