Što je e-potpis i kako to funkcionira?

Iluzija telefona sa

Ako ste nedavno potpisali novi ugovor o poslu, dovršili zakup stana ili potvrdili zajam putem interneta, vjerojatno ste koristili aplikaciju za e-potpis – ili biste mogli imati koristi od jednog.

Upotreba sporazuma o aplikaciji za e-potpis povećala se za 747% u razdoblju od 2012. do 2023. Mnogo ljudi dobiva program.

Aplikacije za e-potpis zaštićene su tehnologijom enkripcije / dešifriranja koja može potvrditi pristanak obje strane i svjedočiti o valjanosti posla. Ponovno ih je nemoguće kopirati ili krivotvoriti, što ih čini daleko autoritativnijim od tradicionalnih ugovora na papiru.

Kako rade e-potpisi?

Aplikacija za e-potpis pojednostavljuje postupak potpisivanja soft kopija dokumenata. Korisnici spremaju svoj potpis u aplikaciju metodama poput pisanja potpisa na uređaju sa zaslonom osjetljivim na dodir ili prijenosa slikovne datoteke.

Da bi potpisao dokument, korisnik otvara dokument i označava mjesta na kojima je potreban potpis. Većina će vam aplikacija pomoći da e-poštom pošaljete dokument.

Jesu li aplikacije za e-potpis zakonski obvezujuće?

Svi elektronski ugovori imaju istu pravnu valjanost i valjanost kao ugovori koji se temelje na tinti. To je zahvaljujući ESIGN-ovom zakonu koji je Kongres usvojio u lipnju 2000. godine.

Jedan od najvažnijih zagovornika ESIGN-ovog zakona bio je senator Spencer Abraham, koji je podnio prijedlog zakona 1999. godine, uvjeren da će on omogućiti rast internetskog poslovanja. Zainteresiranost Amerike za internetsko gospodarstvo bila je groznica tijekom tih dana i brojne su države već donijele svoje verzije zakona koji se odnose na elektroničku trgovinu. Federalni zakon ESIGN pomogao je prepoznati zakonitost elektroničkog potpisa za međudržavnu trgovinu.

  ExpressVPN pregledava 3 najbolja bitcoin novčanika za iOS

Iako suci dosljedno odlučuju u korist ugovora sklopljenih elektroničkim putem od donošenja ovog akta, važno je znati da se moraju uvjeriti u namjeru ovog sporazuma. Osim toga, ako sudac posumnja da je dokument promijenjen nakon potpisivanja zbog lošeg sigurnosnog dnevnika ili nedostupnih evidencija revizije, mogao bi ga ocijeniti nedopuštenim.

Dakle, sljedeći put kada kupite ili potpišete aplikaciju za e-potpis, pobrinite se da ona koristi stroge tehničke standarde i da posjeduje solidnu reputaciju.

7 aplikacija za e-potpis za isprobati

DocuSign

DocuSign ima preko 200.000 korisnika, što ga čini jednom od najpopularnijih i najjačih aplikacija za e-potpis koji se danas koristi. Jednostavan je za upotrebu, a prilagodljivost je još jedna jaka točka jer nudi nekoliko API-ja koji se mogu integrirati u vaš postojeći softver.

DocuSign koristi jak paket sigurnosnih značajki za zaštitu potpisanih ugovora i dobio je nekoliko sigurnosnih potvrda u cijelom svijetu. Standardni planovi počinju od 25 USD mjesečno, a dostupan je i besplatni probni rok.

HelloSign

HelloSign uključuje proširenje preglednika Chrome, što olakšava zahtjev i potpisivanje dokumenata u letu. Osim toga, nativne aplikacije i za iOS i Android dodaju korisničkom iskustvu. Možete koristiti spremljene potpise za više dokumenata ili na telefon poslati sliku svog stvarnog potpisa.

Ugrađene nadzorne ploče pomažu u praćenju dokumenata, uključujući one koji čekaju na potpisivanje. Besplatno možete koristiti HelloSign za najviše tri dokumenta svakog mjeseca, dok Pro plan nudi neograničene potpise za samo 13 USD mjesečno.

AdobeSign

AdobeSign je pravi poslovni paket s cijenama koje se moraju podudarati. Bila je jedna od prvih softverskih tvrtki koja se upustila u ovaj prostor, a postavila je standard za ostale aplikacije za e-potpis koje su slijedile.

Ugovori izvršeni pomoću AdobeSign-a mogu se potpisati s bilo kojeg preglednika ili mobilnog uređaja, bez potrebe za prijavom na Adobe račun. Osim toga, Adobe-ov API znači da možete zadržati prethodno korištene potpise u drugim aplikacijama u Adobe paketu.

  Očigledna i zastrašujuća istina Zvjezdanih staza nitko ne govori

Adobe se savršeno slaže s drugim alatima treće strane kao što je Salesforce i slijedi globalna mjerila usklađenosti. Planovi počinju od 29,99 USD mjesečno za do devet korisnika. Uključeno je besplatno probno razdoblje.

Docsketch

Docsketch nudi obilje mogućnosti, uključujući praćenje dokumenata i ljubazni podsjetnici. Možete također uključiti personalizirane poruke i druge prilagođene značajke ovisno o vašem izboru plana.

Ugrađena revizijska izvješća osiguravaju poštivanje međunarodnog zakona o e-potpisu, a softver dolazi s besplatnim planom koji vam omogućuje prijavu do tri dokumenta mjesečno. Korisnici energije mogu se odlučiti za neograničeni plan, koji je cijena od 15 USD mjesečno. Uključuje neograničeno potpisivanje i predloške dokumenata, kao i mogućnosti promjene boja, slika i stilova fonta.

eSignLive

eSignLive želi osigurati konkurenciju AdobeSign-u u poslovnom prostoru. Nudi najbolje sigurnosne značajke u svojoj klasi te im vjeruju velike tvrtke poput BMW-a i IBM-a.

Poduzeća mogu koristiti eSignLive s on-prem poslužiteljima (za veću sigurnost), kao i oblačnim rješenjem za udaljenu radnu snagu i treće strane. Dostupan je i na mobilnom i na radnom stolu. Profesionalni planovi počinju od 20 USD mjesečno. Uključeno je 30-dnevno besplatno probno razdoblje.

Signable

Signable je jedinstven po tome što nudi opciju plaćanja po upotrebi. Namijenjen je prvenstveno europskim tržištima. Jednostavno se integrira s nekoliko platformi trećih strana poput Zapier-a i nudi višejezičnu podršku za njemački, španjolski, francuski, nizozemski i portugalski, zajedno s engleskim.

Signable je dostupan i na iOS-u i Androidu, kao i putem e-pošte. Plaćanje po upotrebi počinje od 1 GBP po dokumentu, dok korporativni planovi mogu ići i do 149 GBP mjesečno.

Zegal

Zegal je internetska odvjetnička tvrtka koja nudi uslugu e-potpisa kao dio šireg pravnog paketa. Nadzorna ploča pohranjuje sve vaše dokumente putem interneta i omogućuje vam potpunu kontrolu nad svime što stvorite, omogućavajući sigurnu suradnju između ovlaštenih strana.

  Što je CA certifikat i kako to funkcionira?

Zegal je internetska usluga, dostupna putem bilo kojeg preglednika. Prvih pet potpisa je besplatno, a pretplate počinju od oko 100 USD mjesečno.

Što je e-potpis i kako to funkcionira?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.