Što je špijunski softver i kako ga ukloniti?

Niz nula i nula koje čine sliku oka.

Krađa identiteta zahvatila je gotovo 15 milijuna Amerikanaca prošle godine, rezultirajući gubicima od 4 milijarde USD. A ako ste jedna od žrtava ili znate nekoga kome je prijetila kreditna kartica, velika je vjerovatnoća da je temeljni uzrok bio špijunski softver.

Što je špijunski softver?

Špijunski softver odnosi se na tajno instaliran softver na vašem računalu sa zlonamjernom namjerom poput krađe privatnih podataka, podataka o kreditnoj kartici, povijesti pregledavanja i više podataka. Dizajniran je na način da bude diskretan – vjerovatno nećete znati da djeluje u pozadini, jer ima minimalan utjecaj na resurse sustava.

Kada govorimo o špijunskom softveru, važno je razumjeti da taj izraz može značiti nekoliko različitih stvari. Pogledajmo ih nakratko.

keyloggers

Kao što ime sugerira, keyloggere prate poteze tipkovnice i ciljaju otkriti stvari poput zaporki, financijskih detalja ili čak samo kako bi zadržali kartice na vašem internetskom korištenju. Poslodavci ih mogu koristiti za praćenje navika zaposlenika, dok ih hakeri koriste u neugodnije svrhe.

adware

Jeste li zadovoljni onim sjenovitim besplatnim softverom koji ste upravo preuzeli na mreži? Postoji velika vjerojatnost da bi to moglo stvoriti neugodno iznenađenje u obliku zlonamernog adwarea.

Adware tajno instalira kolačiće za praćenje u vaš preglednik i rukuje povijest pregledavanja web stranica. Cilj je prikupiti kritičnu masu podataka kako bi ih mogli prodati trećim oglašivačima. To bi vas moglo zasipati i neugodnim pop-up oglasima sve dok ne budete prisiljeni na kupnju. Kako kažu, ne postoji besplatan ručak.

Trojanci

Trojanci su oblik softvera prerušen u izgleda da je siguran, bezazlen program. Međutim, oni uništavaju trenutak kada ih preuzmete i instalirate na svoj uređaj – otkrivajući svoje osobne podatke osobi koja je napisala izvorni kod.

Kada se prvi put pojavio Spyware?

Smatra se da su najranije reference na špijunski softver nastale u Usenet raspravama sredinom 90-ih. Ali tek početkom 2000-ih špijunski softver postao je sinonim za otrovni softver jer je privukao pažnju tvrtki za cyber-sigurnost koje su to prepoznale kao stvarnu prijetnju.

Prvi program osmišljen za suzbijanje štetnih učinaka špijunskog softvera objavljen je 2000. Od tada su napadi samo rasli po učestalosti i veličini.

Kako mogu dobiti špijunski softver?

Uobičajena metoda koju hakeri koriste za širenje špijunskog softvera je iskorištavanjem ranjivosti koje su nula na vašem uređaju. Te ranjivosti ili „pogreške u zajedničkom govoru“ nedostaci su postojećeg softvera koji još nisu identificirani ili zakrpljeni.

Hakeri stalno skeniraju popularni softver za takve ranjivosti i, u mnogim slučajevima, mogu ih prepoznati prije same tvrtke. I sami potrošači mogu pogoršati ovaj problem odbijanjem preuzimanja sigurnosnih ispravki kada su dostupni. Zbog toga preporučujemo da svoj uređaj stalno ažurirate.

Druga poželjna tehnika je upotreba krađe identiteta i prevara. Tada vas hakeri nagovaraju da se uključite u akciju koja će im omogućiti pristup vašem uređaju. Obično je u obliku uvjerljive e-pošte za koju se čini da je osoba kojoj vjerujete ili pop-up oglasa koji vas preusmjerava na web mjesto ispunjenu zlonamjernim softverom..

Kako ukloniti špijunski softver

Ako mislite da ste postali žrtva napada špijunskog softvera, onda bi najbolji način djelovanja bio da prekinete sve aktivnosti na svom uređaju dok ga sigurno ne istrebite ili u karanteni.

Započnite dubinskim skeniranjem sustava s vašim postojećim antivirusnim alatom ili drugim sigurnosnim softverom.

Ako još nemate antivirusni softver, evo dva besplatna softvera koja možete koristiti u tu svrhu:

Avast Antivirus

Avast je jedan od najpopularnijih antivirusnih alata na svijetu. Nudi nekoliko plaćenih slojeva, ali besplatna verzija je dovoljno robusna da biste mogli obaviti posao. Avast nudi zaštitu u stvarnom vremenu od virusa, špijunskog softvera i ostalih oblika zlonamjernog softvera. Takođe vas može upozoriti ako je vaša postojeća WiFi veza nesigurna i može sigurno pohraniti sve lozinke, štiteći vas od keyloggera.

AVG antivirus

AVG je moj osobni oslonac i instaliran je na svim mojim uređajima onoliko dugo koliko se sjećam. Kao i Avast, nudi freemium proizvod (ipak se držim besplatnog). Pokrenut će se u pozadini bez usporavanja uređaja i uključuje zakazane pretrage zlonamjernog softvera, sigurnosna ažuriranja u stvarnom vremenu, kao i zlonamjerna upozorenja o preuzimanju.

Reći će vam i o rizičnim wifijima, iako mislim da ponekad to pretjeruju. Bez obzira na to, ne postoji previše sigurnosti.

Da biste spriječili špijunski softver, pridržavajte se najboljih sigurnosnih praksi

Prema nekim procjenama, više od 350 000 novih zlonamjernih programa kreira se i objavljuje u javnoj sferi svakog dana. Antivirusni alati zasigurno daju sve od sebe, ali moguće je da će ih nekoliko provući kroz pukotine.

Kao općenito pravilo, morate osigurati da ostanete korak ispred cyber kriminalaca. Ranije smo spomenuli kako je važno stalno ažurirati svoj uređaj, ali možete poduzeti i druge korake. Na primjer, klikanje na tu e-poštu nigerijske udovice koja vam obećava milione nenaplaćenih bankovnih depozita nije sjajna ideja.

Otvarajte samo e-poštu s adresa koje znate i u koje imate povjerenja. Pokušajte izbjeći posjećivanje čudnih web stranica, poput onih koje nude sjenovite sportske prijenose uživo ili trenutna bogatstva putem internetskih kockarnica. A ne klikajte neugodne skočne oglase, također možete otići korak dalje i instalirati blokadu oglasa.

Budite sigurni vani: Internet ponekad može biti ekvivalent Divljem zapadu.

Što je špijunski softver i kako ga ukloniti?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.