Trošak privatnosti potrošačkog DNK profiliranja

Nema ulaza u dvostruke spiralne žice DNK.

Porazgovarajmo o podacima. Ne, nije vaš Facebook sličan onome što tvrtke koriste da bi vas pošiljali ciljanim oglašavanjem. Ili vaših metapodataka, koji otkrivaju mnogo o vama (i vašoj mački). Govorimo o stvarnim podacima o vama. Vaš DNK.

Vaš DNK je vaš genetski otisak. Vaš DNK je potpuno jedinstven. Vaš DNK može reći stvari o vašem zdravlju, osobnosti, povijesti i još mnogo toga. Oh, i vaš DNK možda je u vlasništvu Ancestry.com, 23andMe ili neke druge tvrtke za genetsku rodu.

Čekaj, što?

Koje podatke prenosimo DNK profilima?

Što je u vašem DNK? Pa, sadrži markere za bolest, boju kose i očiju, moguće osobine ličnosti, vaše naslijeđe ... U osnovi, DNK je ono što vas čini, vi. Hej, vjerojatno biste čak mogli klonirati nekoga iz uzorka sline nekoliko godina niz stazu.

I to dajemo komercijalnoj tvrtki samo za šansu da vidimo je li naša velika-pra-pra-prabaka bila kraljevska ili smo u dalekoj vezi s Georgeom Clooneyjem?
Još važnije, kome prenosimo suštinu sebe? I po kojim se pravilima vežu?

Po kojim se pravilima moraju igrati tvrtke za genetičko testiranje?

U ovom trenutku, malo je zakonskih propisa koji se odnose na smjernice za genetičko testiranje potrošača. Dok su Francuska i Njemačka zabranile potrošačko genetičko testiranje, druge nacije nemaju poseban zakon.

U SAD-u je FDA smislila neke smjernice poput zahtjeva za testiranjem i pregledom. Ali u smislu zakona koji upravljaju upravljanjem? To je na razini države i proizlazi iz drugih nespecifičnih propisa.

Može li se ovo dogoditi da se tehnologija ubrzava brže od regulatora? Kad se moguće regulatorne diskusije o mogućim implikacijama ogromnih komercijalnih baza podataka DNA, to će biti poput pokušaja da se nadoknadi Usain Bolt.

Pogled na politike privatnosti tvrtki za genetičko testiranje

Trenutno je uglavnom na samim kompanijama za profiliranje DNK potrebno uspostaviti sigurnosne i privatne politike. Pa kako su oni?

Razrijedimo dio pravila o privatnosti na Ancestry.com, na primjer:

"[Ancestry.com] također može upotrebljavati vaše podatke u genealoškim ili genomskim istraživačkim projektima, za poboljšanje ili razvoj novih proizvoda i usluga i za interne potrebe ..."

Znači, Ancestry.com će upotrijebiti vaš DNK:

  • u istraživanju (kakvo točno istraživanje? Istraživanje postoji li serijski gen ubojica?)
  • za nove proizvode i usluge ("sjajna ideja Jime! Otvorimo tvrtku za upoznavanje!")
  • za "interne poslovne svrhe" (u redu, pa što ako moja genetika na kraju bude u stanju odrediti koliko sam osjetljiv na određene oblike marketinga, ee!)

"[Ancestry.com] ne dijele zajedničke identifikacijske podatke povezane s vašim genetskim ili zdravstvenim podacima s trećim stranama, osim ako ne dobijemo izričit pristanak ili se to ne zahtijeva."

Nema uvjeta o tome što je "potrebno", ali u 2017. godini američka kompanija Ancestry.com dobila je 34 kaznene pozive iz SAD-a, Njemačke, Kanade i Velike Britanije. A podatke su objavili u 31 slučajeva.

„[Ancestry.com] koristi vaše osobne podatke za plasiranje novih proizvoda i ponuda od nas ili naših poslovnih partnera. Ovo uključuje oglašavanje prilagođeno vama na temelju vaših interesa. "

Ovaj govori sam za sebe!

Koliko su sigurni podaci koje pošaljete na genetsko testiranje?

Pa, koliko su podaci sigurni? Ako ste građanin SAD-a s kreditnim izvješćem, vaše osjetljive osobne podatke vjerojatno je izložio Equifax zajedno sa 143 milijuna drugih ljudi.

Otkriveno je i da je 3 milijarde (milijardi !!) Yahoo korisnika 2017. godine hakirano pomoću krivotvorenih kolačića. A Aadhaar, sustav identiteta za više od milijardu Indijanaca koji uključuje biometrijske podatke, više je puta bio ugrožen.

Bez obzira na to koji sustavi postoje, do sada smo naučili da ništa nije nepogrešivo. Kombinacija softverskih nedostataka i trikova u društvenom inženjeringu koji koriste hakeri mogu imati globalni utjecaj.

Vaša će se nesmotrena obitelj i njihov DNK izdati

Želite znati koji je uznemirujući aspekt svega ovoga? Ne morate čak ni sami priložiti uzorak da biste bili uhvaćeni u njega.

Ako vaš brat, sestra ili velika tetka Lilly predaju svoj DNK, tada obiteljski markeri znače da postoji velika vjerojatnost da je i vaša suština.

Još ne znamo sve tajne koje naša DNK sadrži. No s dovoljno velikim setovima podataka i algoritmima strojnog učenja možete se kladiti da se ove tvrtke bave pokušavajući to otkriti.

Zašto? Tako da mogu zaraditi više novca od vas, naravno. U 2017. godini izravno na tržište genetskih ispitivanja potrošača procijenjeno je na 117,12 milijuna dolara. Za 2026. predviđa se da će dostići 611,24 milijuna dolara.

Trošak privatnosti potrošačkog DNK profiliranja
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.