Vodič ExpressVPN za jače lozinke – 3. dio (softver za jelo)

Vodič ExpressVPN za jače lozinke - 3. dio (softver za jelo)

Ovo je dio 3 naše jače serije zaporki. Za ostale dijelove kliknite ispod:

Dio 1 (Dvofaktorska provjera autentičnosti)
Dio 2 (Upravitelj lozinkom)

Generirajte sigurne i nezaboravne lozinke pomoću Dicewarea

Ako ste pročitali Dio 1 (dvofaktorska provjera autentičnosti) i Dio 2 (Upravljači lozinkom) naše serije zaporki, sada možete osigurati svoje račune dvofaktorskom autentifikacijom i upraviteljem lozinkom. U posljednjem dijelu serijala ExpressVPN gleda lozinke koje morate zapamtiti. Za to ćemo koristiti Diceware.

Diceware je odličan način za generiranje nezaboravnih, nasumičnih i dugih lozinki. Odlična je strategija za vaše najdragocjenije lozinke, posebno one za koje je dvofaktorska provjera autentičnosti ili upravitelj lozinki nemoguć (poput lozinke za računalo, sigurnosne kopije ili ključa za šifriranje).

Možete čak koristiti Diceware za stvaranje sigurnih moždanih novčanika, to su Bitcoin novčanici koji postoje samo u vašoj glavi.

Kako koristiti Diceware za jače lozinke

Da biste stvorili lozinku pomoću Dicewarea, trebate samo dobar die i nešto olovke i papira.

Važno: Prije nego što išta učinite, spremite kopiju ovog popisa pribora za upotrebu na svoje računalo. Ovo ćete koristiti za stvaranje svoje lozinke za Diceware.

Provjerite jeste li sami i da u blizini nema nijedne kamere. Da biste maksimalno zaštitili, isključite računalo s interneta (nakon što spremite popis Diceware-a!) I prekrijte svoju web kameru.

Za početak valjajte matricu pet puta. Zapišite broj iz svakog koluta olovkom i papirom. Završit ćete s petznamenkastim brojem. Imamo 52611.

Sada pretražite na popisu Diceware petoznamenkasti broj koji ste upravo stvorili. Zapišite riječ kojoj odgovara broj (u našem slučaju to je salvo). Ova riječ sama po sebi nije dobra lozinka, jer bi se trebala probiti samo oko tisuću sekunde. Stoga ponovite postupak valjanja kockica najmanje četiri puta.

Nakon pet setova od pet rola, završili smo s 52611 51631 63432 43123 21641.

To odgovara lozinci "salvo rhoda walton mudd croft."

Trebalo bi jednom računalu oko šest nonilija (što je 6 x 10 do snage 30) godina da se ovo ispuca. Ovo je nezamislivo velik broj. (Za usporedbu, svemir je samo 14 x 10 snagom starim 9 godina.)

Da imate milijardu računala, svako milijardu puta jače od računala koja su danas dostupna, još uvijek ne biste mogli provaliti ovu lozinku.

Zapamtite ovu lozinku, a zatim usitnite komad papira na koji ste zabilježili rezultate svoje kockice. U idealnom slučaju, trebali biste ga spaliti.

Da biste upamtili novu lozinku za Diceware, morat ćete je redovito koristiti. Pogotovo dok vam je još uvijek svjež u sjećanju. Često se prijavite na uslugu za koju ste stvorili ovu lozinku ili postavite sebi rutinu za prakticiranje. Ne zaboravite uništiti sve fizičke kopije koje napravite!

Na kraju će lozinka postati mišićna memorija, a tipkanje će biti jednako prirodno kao i piti ili jesti.

mozga novčanik slikaVaš mozak je nevjerojatan. Također je neupadljiv.

Upotrijebite softver za prikazivanje da biste stvorili novčanike i spremili bitcoine u glavu

Riječi generirane pomoću Dicewarea slučajne su i sigurne, pa ih čak možete upotrijebiti za svoj Bitcoin brainwallet.

U takvom obliku mozga (koji se naziva i hijerarhijski determinirani novčanik ili HD novčanik) vaši privatni i javni Bitcoin ključevi generiraju se s popisa riječi umjesto generatora brojeva - baš poput popisa koji smo dobili od kotrljanja matrice. Ovaj popis riječi naziva se sjeme.

Tehnika sjemena omogućuje ljudima pamćenje velikih i složenih Bitcoin adresa. Umjesto da kao svoj Bitcoin ključ koristite veliki niz numeričkih znamenki, umjesto toga možete koristiti slučajno generirano sjeme riječi. Znači da novac možete doslovno gurnuti u glavu.

Radi sigurnosti, vaš um pobjeđuje u svim oblicima elektroničke pohrane. USB kartice, CD-i i SD kartice mogu se oštetiti i tko zna koliko bi im računalo u budućnosti moglo lako pristupiti? Ali vaš će mozak najvjerojatnije ostati neupadljiv u doglednoj budućnosti.

Nekoliko sjajnih novčanika omogućavaju korištenje izvornih riječi za vaše bitcoin ključeve, poput Breadwallet (iOS), micelija (Android) i Electrum (Windows, Mac i Linux). Te usluge ne dopuštaju vam da kao sjeme unesete svoje riječi; radije, oni inzistiraju na tome da se generiraju same riječi elektroničkim algoritamom sučelja. To se radi da bi se zaštitili neupućeni korisnici od stvaranja novčanika nesumnjivim riječima, kao što su tekstovi pjesama, a zatim izgubili bitcoine nekome drugom koji je koristio iste stihove kao i svoje vlastite izvorne riječi.

Kako bismo demonstrirali kako djeluju sjemenke riječi, koristili smo Electrum za stvaranje mozgalice i zaseban Bitcoin novčanik koji je samo gledao. Ovaj novčanik samo za gledanje može se napuniti stvarnim Bitcoinima i koristiti za nadgledanje vaših Bitcoin računa, ali budući da nema privatni ključ, ništa se ne može ukrasti.

Kako koristiti Electrum za stvaranje mozgalice za Bitcoin

Electrum možete preuzeti s njegove službene web stranice. Postoje verzije za Windows, Mac, Android i Linux. Također možete pronaći Electrum unaprijed instaliran u Tails operativnog sustava, koji preporučujemo i koji smo koristili u našem primjeru.

Live-USB (operativni sustav koji se pokreće s USB stick-a) preporučuje se prilikom postavljanja mozgalice, jer bi računalo moglo biti zaraženo zlonamjernim softverom bez vašeg znanja.

preuzmi elektum

Izradite novi Bitcoin novčanik

Stvorite novčanik klikom na Datoteka > Novo / Restore. Potvrdite naziv datoteke novčanik_1.

Odaberi Izradite novi novčanik, zatim Standardni novčanik.

čarobnjak za instaliranje elementa

U sljedećem prozoru pojavit će se trinaest engleskih riječi.

Zapišite ove riječi na papir, a zatim kliknite Sljedeći.

instalirati elektrum

U sljedećem će se prozoru tražiti da unesete prethodno generirane riječi. Ovo će potvrditi da ste zapisali ispravne riječi, ispravnim redoslijedom i bez pogrešaka pri upisu.

image04

Zatim će biti zatraženo da postavite lozinku. Ako se oslanjate samo na sigurnosnu kopiju papira, ova lozinka nije važna. Ako namjeravate redovno koristiti ovaj novčanik, generirajte zaporku sa svojim upraviteljem lozinki.

Pogoditi Potvrda, a vaše će adrese generirati Electrum. Sve ih možete vidjeti ispod adrese.

majstor-javne-tipke

Zatim ćemo izvesti naše glavne javne ključeve za naš novčanik samo za gledanje. Možete pogledati ovaj ključ ispod Novčanik > Glavni javni ključevi.

štedite-master-ključ

Spremite ovaj ključ u tekstualnu datoteku zvanu xpub.txt na USB stick ili tvrdom disku.

Javni ključ koji započinje s xpubom nije bitan za sigurnost, tako da se ne morate brinuti da će biti ukraden. Svi koji imaju ovaj ključ moći će pronaći koje vam bitcoin adrese pripadaju, ali neće moći ukrasti vaše Bitcoine.

Sjetite se sjemenskih riječi, a zatim izbrišite novčanik

Ako se sjećate svojih sjemenskih riječi (ili su ih zapisane na komadu papira), a vaš javni ključ je spreman u xpub.txt, možete izbrisati svoj novčanik.

Datoteku wallet_1 možete pronaći kako je dolje navedeno. Obavezno ga obrišite i iz svog kante za smeće:

U sustavu Windows:

  • Pokaži skrivene datoteke
  • Idite na Korisnici / YourUserName / AppDataRoaming / Local / Electrum / novčanike

Na Macu:

  • Otvorite Finder
  • Idite u mapu (shift + cmd + G) i upišite ~ / .electrum / wallets

Na Linuxu:

  • Početna mapa
  • Ići -> Mjesto i tip ~ / .electrum / novčanik

Čestitamo! Vaš Bitcoin novčanik sada postoji isključivo u vašoj glavi.

Čuvajte svoje sjemenke riječi

Sigurno se sjećate svojih sjemenih riječi! Ako ih odlučite sigurnosno kopirati na komadu papira, morate ih držati na sigurnom. Ako izgubite ovaj papir i zaboravite svoje sjeme riječi, vi htjeti izgubiti sve svoje bitcoine. Tko poznaje vaše sjemenke riječi mogu ukrasti vaše bitcoine.

Ne stavljajte papirnu kopiju sjemenskih riječi u skener ili fotokopirni uređaj - i držite ga van dohvata kamera ili špijunskih očiju. Sef, ili negdje na kojem vas ugodno čuvaju velike količine gotovine ili drugih vrijednih dokumenata, bilo bi sjajno mjesto za spremanje papirne kopije.

Napravite novčanik samo za gledanje kako biste vidjeli svoje bitcoine

Novčanik samo za gledanje omogućuje vam praćenje stanja i primanje novca. Kao rezultat toga, ne morate brinuti da biste zaštitili ovaj novčanik. Samo se morate brinuti sjećate li se sjemenskih riječi.

Otvorite Electrum i kliknite na Datoteka > Novo / Restore opet. Unesite ime novčanika i odaberite Vratite novčanik ili Uvezi ključeve, zatim Standardni novčanik.

Zalijepite svoj xpub ključ u polje u sljedećem prozoru ili kliknite na ikonu mape i odaberite xpub.txt koji ste spremili.

stvarajući-Bitcoin-novčanik

Obavijest će vas obavijestiti da je ovo novčanik samo za gledanje.

Svoje adrese možete vidjeti ispod adrese. Možete vidjeti i saldo tih adresa ili im poslati novac.

image05

Vratite novčanik da potrošite svoj novac

Ako želite potrošiti bitcoine koje ste sakupili u glavi, prvo morate vratiti novčanik koji ste izbrisali.

Otvorite Electrum i odaberite Datoteka > Novo / Restore.

Unesite ime novčanika i odaberite Vratite novčanik ili Uvezi ključeve, zatim Standardni novčanik.

Unesite lozinku. Preporučujemo da ga kreirate s Generatorom slučajnih lozinki ExpressVPN-a ili upraviteljem lozinki.

Potvrdite ovaj korak klikom u redu.

Electrum će generirati vaše adrese, a vi ćete moći vidjeti svoj saldo i izvršiti plaćanja. Za svako plaćanje morat ćete unijeti svoju lozinku.

Trojka s trostrukom zaštitom

Možete koristiti Diceware za generiranje snažnih, nezaboravnih lozinki za vaše računalo i upravitelja lozinki. Zatim upotrijebite svoj upravitelj lozinki za generiranje i spremanje svih ostalih lozinki računa. Dodajte dodatnu sigurnost svojim najprivatnijim računima s dvofaktornom autentifikacijom.

Nijedna strategija zaporki nije sigurnija od ove.

Izdvojena slika: kbooth / Dollar Photo Club
Mozak: giorgos245 / Foto klub Dollar

Vodič ExpressVPN za jače lozinke - 3. dio (softver za jelo)
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.