Vodič za zviždanje: Puhanje zvižduka je teško

[ware_item id=33][/ware_item]

Kako sigurno puhati zvižduk.


** Ovo je prvi dio vodiča za zviždanje putem ExpressVPN-a. **

Dio 2: Vodič za zvižduke: Kako ostati anoniman kada puše zvižduk
Dio 3: Vodič za zviždanje: Kako zaštititi svoje izvore
Dio 4: Vodič za zviždanje: Zašto biste trebali ukloniti metapodate

Vodič za oprez onima koji se trebaju izjašnjavati

Zviždukanje znači otkrivanje i dijeljenje ilegalnog ili neetičkog ponašanja u vašoj organizaciji. Poznati zvižduci uključuju Edwarda Snowdena, Chelsea Manning i pobjednika stvarnosti.

Svaka organizacija može biti predmet zviždanja. To može biti javna ili privatna organizacija - neprofitna ili neprofitna -, skupina u zajednici ili multinacionalna organizacija. Također je važno napomenuti da puhanje zvižduka ne mora nužno upozoravati javnost ili cijeli svijet.

Unutarnje prijavljivanje zvižduka često se smatra legitimnijim, mada se organizacije češće klanjaju izvana, javni pritisak više nego unutarnja istraga. Ali osim ako je kršenje etike od javnog interesa, zviždač može biti teško pronaći publiku izvan svoje organizacije.

Što riskirate od zviždanja?

Iako vam se može činiti očiglednim da se nezakonita kršenja i etička ponašanja u vašoj organizaciji moraju zaustaviti, veća slika može biti komplicirana i treba pažljivo razmotriti.

Jeste li voljni izaći na vidjelo s javnošću i možda izgubiti posao ili karijeru? Jeste li voljni biti protjerani? Dio je vašeg cilja očuvanja integriteta vaše organizacije ili ste spremni vidjeti kako je demontiran?

Od trenutka kada odlučite podnijeti navode naprijed, razmislite o svojim mogućnostima. Ako se interno zabilježite u vezi sa svojim problemima, kasnije će anonimno biti teško izaći u javnost. Međutim, izravno kontaktiranje prema javnosti možda nije uvijek najučinkovitija opcija ako želite održati integritet svoje organizacije.

Ako vlada ili korporacija koriste nezakonito pribavljene podatke da vas pronađu, na sudu to vjerovatno nije dopušteno. Iako bi nedopustivi dokazi mogli zaustaviti neku organizaciju da vas pritvore, vjerojatno ih neće spriječiti da na druge načine odmazde protiv vas.

Vrlo je vrijedno posavjetovati se s odvjetnikom prije nego što puhnete zviždukom, jer upravo bi okolnosti načina na koji otkrivate svoje znanje mogle donijeti razliku između zaštite zakonom i "suđenog na tajnom vojnom sudu."

No, vrijedno je napomenuti da odvjetnici mogu biti nevjerojatno skupi i teško ih je potajno kontaktirati.

Koga želite kontaktirati?

Dolazak izravno do gornjeg menadžmenta učinkovit je način rješavanja problema, ali može biti složeniji nego što se čini, posebno ako uprava ne dijeli vaše brige..

Neke organizacije imaju interne čuvare, ali možda nisu prikladni. Teško je procijeniti kome možete vjerovati, a skupine čuvara možda neće biti opremljene tehnologijom ili znanjem za primanje anonimnih savjeta.

I regulatorima se ne može uvijek vjerovati. U mnogim zemljama i industriji regulatori i oni koje bi trebali regulirati mogu biti vrlo blizu.

Bez obzira da li posegnete za višim rukovodstvom, internim timom, tijelima za provođenje zakona ili novinarima, uvelike će utjecati na vaš OPSEC. Međutim, najbolje je pretpostaviti da su vaši neprijatelji jači nego što očekujete.

Ne biste se trebali pouzdati u zaštitu od onih do kojih propuštate; možda će imati prijatelje, pomoćnike ili privrženost na mjestima koja ne očekujete, a možda neće biti tako pametni ili pažljivi koliko vam trebaju. Na kraju, to nije njihova koža u igri - to je tvoja.

Što želite otkriti?

Održavajte svoje komunikacije na minimumu. Izbjegavajte nepotrebno brbljanje i podnesite samo one podatke koji se odnose na vaša potraživanja. Bilo koji podatak, ma koliko bio mali, mogao bi dovesti do vašeg otkrića.

Što manje podataka isfiltrirate, lakše ćete letjeti ispod radara. Ako preuzmete cijeli tvrdi disk, vjerojatnije je da ćete ga primijetiti nego ako kopirate jednu datoteku. Isto tako, dugi telefonski pozivi skloniji su istrazi nego kratki, što bi se moglo prebaciti kao pogrešno biranje.

U drugom dijelu ove serije, ExpressVPN razmatra potencijalne opasnosti kada iscuri materijal iz svoje organizacije i komunicira s novinarima ili regulatorima.

Vodič za zviždanje: Puhanje zvižduka je teško
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.