Vodič za zviždanje: zašto biste trebali ukloniti metapodatke

[ware_item id=33][/ware_item]

Kako biti zviždač 4. dijela: uklonite svoje metapodate


** Ovo je četvrti dio vodiča za zviždanje putem ExpressVPN-a. **

Dio 1: Vodič za zvižduke: Puhanje zvižduka je teško
Dio 2: Vodič za zvižduke: Kako ostati anoniman kada puše zvižduk
Dio 3: Vodič za zviždanje: Kako zaštititi svoje izvore

Ako ste uključeni u slučaj prijavljivanja zvižduka, bilo kao zviždač ili kao novinar, budite sigurni da se adekvatno bavite metapodacima.

Zadržite samo one podatke koji su apsolutno potrebni

Možda bi bilo primamljivo zadržati sve, ali bolje je izbrisati nepodobne podatke. Teško je znati što izbrisati jer će neki podaci biti presudni za provjeru i potkrepljivanje tvrdnji zviždača.

Osigurajte svoje chatove

Odlučite želite li prijaviti ili snimiti chatove i telefonske pozive prije nego što započnete poziv i to jasno prenesite izvoru. Izvori se mogu ponašati drugačije ako ih snimite, ali će i njihove riječi birati pažljivije.

Ako bilježite chatove, razmislite o njihovom spremanju u običnom tekstu kako biste izbjegli metapodatke i uklonili vremenske oznake. Možete i urediti pravopisne pogreške ili standardizirati jezik svog izvora u nadi da će ih promjene otežati njihovo prepoznavanje..

Odbacite omotnice

Je li važno zadržati omotnice fizičke pošte koje su vam isporučene? Omotnice mogu otkriti informacije o tome gdje je i kada objavljen sadržaj, a mogu sadržavati i DNK iz vašeg izvora.

Očistite zaglavlja e-pošte

Budući da uključuju digitalni potpis, zaglavlja mogu biti presudna u provjeri vjerodostojnosti e-pošte. No, ako dokazivanje autentičnosti nije važno, možda bi bilo bolje da ih odbacite. Ako je autentičnost donekle važna, vjerodostojna vanjska stručnjakinja možda bi bila dobra mogućnost provjere istih i brisanje izvornih podataka.

Uklonite metapodatke prije objave dokumenata

Bez obzira bavite li se dokumentima, slikama, zapisnicima za chat ili audio datotekama - sve ima metapodatke povezane s tim. Neke metapodate možda je nemoguće ukloniti (poput duljine audio datoteke), ali nevjerojatno je važno shvatiti koji metapodaci netko može izvući iz dokumenta.

PDF-ovi, Wordovi dokumenti i .jpg datoteke imaju metapodate izravno u svojoj strukturi. Podaci mogu uključivati ​​korisničko ime osobe koja je stvorila dokument ili čak GPS lokaciju snimke fotografije. Ovu vrstu metapodataka možete ukloniti alatom poput MAT.

Pazite na skrivene metapodatke

Ostale metapodate složenije je uklanjanje ili uočavanje. Pozadinski zvuk audio zapisa mogao bi otkriti gdje se snimanje odvijalo, dok svaki ispisani dokument sadrži jedva vidljive žute točke koje pokazuju koje pisač je proizveo papir i datum ispisa.

Uklanjanje svakog dijela metapodataka koji bi mogao prepoznati vaš izvor nevjerojatno je važan, i ne možete se osloniti na svoj izvor da se sami brine o tome. Ovisno o tome s kojim dokumentima postupate, pokušajte se informirati što više o vezama koje bi autsajder mogao izvući između dokumenata, vašeg izvora i vas.

Vodič za zviždanje: zašto biste trebali ukloniti metapodatke
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.