Zaglavili ste na novogodišnjim rezolucijama? Evo 10 prijedloga za poboljšanje vaše cyber-sigurnosti u 2020. godini

Popis pod nazivom 2020 s kvačicama pored svakog retka.

S novom godinom i desetljećem (!) Gotovo pred nama, vrijeme je da sjednemo i pripremimo nekoliko novovjekovnih novogodišnjih rezolucija. Možda biste htjeli više posegnuti u teretani, na popisu provjerite nekoliko ciljeva putovanja (čak i ako je virtualna) ili ostanite u bliskijoj vezi sa prijateljima i obitelji..

Imamo nekoliko rješenja vezanih uz kibernetičku sigurnost koje biste mogli razmotriti dodavanjem na svoj popis ako ih već niste učinili. Neki od njih potrajat će samo nekoliko sekundi, dok će neki zauvijek potrajati (poput ažuriranja uređaja - šalimo se, gotovo).

Pogledajte ove novogodišnje rezolucije o cyber-sigurnosti za 2020. godinu:

 1. Koristite HTTPS svugdje
 2. Počnite koristiti aplikaciju za sigurne poruke
 3. Počnite i vi koristiti preglednik orijentiran na privatnost
 4. Koristite jake lozinke; spremite ih u upravitelj lozinki
 5. Koristite 2FA i MFA kad god je to moguće
 6. Pazite na javni Wi-Fi
 7. Budite pažljiviji što dijelite na mreži
 8. Izbrišite račune koji vam više nisu potrebni
 9. Dobro razmislite prije klika na tu vezu e-pošte
 10. Ažurirajte svoje uređaje

1. Koristite HTTPS posvuda

Ako web mjesto koristi HTTPS (naznačeno zelenom bravom na traci preglednika), to znači da su podaci između vašeg preglednika i poslužitelja web stranice šifrirani.

Postoji još puno web stranica koje ne nude ovu osnovnu HTTPS enkripciju, no izlažući svoje podatke svom davatelju internetskih usluga, ISP-u vašeg servera, vašem Wi-Fi usmjerivaču / operateru i bilo kojem entitetu između vašeg davatelja internetskih usluga i ISP-a poslužitelja..

Pomoću EFF-ovog proširenja HTTPS Everywhere (dostupno za Firefox i Chrome i uključeno u proširenja preglednika ExpressVPN) možete osigurati šifriranje svih podataka koji putuju između preglednika i poslužitelja web stranice. Ovu rezoluciju možete prekrižiti u sekundi.

 • Donesite HTTPS svugdje

2. Prebacite se na sigurniju aplikaciju za razmjenu poruka

Od WhatsAppa do Snapchata, aplikacije za razmjenu poruka nude jednostavnu uslugu za komunikaciju s prijateljima, obitelji i suradnicima..

Ali bez šifriranja, vaše poruke može čitati tvrtka koja stoji iza aplikacije, treće strane i vlade koje prikupljaju privatne podatke o svojim građanima.

Srećom, nekoliko aplikacija za razmjenu poruka koristi šifriranje od početka do kraja kako bi spriječilo da itko osim vas i primatelja namjere ne vidi njegov sadržaj. Preporučujemo dobivanje signala (dostupan na iOS-u, Androidu i radnoj površini), jer vjerojatno ima najsigurniji protokol za razmjenu poruka serije, krajnje je šifrirano prema zadanim postavkama i u potpunosti je otvoren izvor tako da se njegova sigurnost može jamčiti za.

Možda je najteži dio korištenja ovih aplikacija za slanje poruka svima drugima koji primaju poruku da koriste istu aplikaciju kao i vi. Ali vaša osobna privatnost i sigurnost su vrijedni toga.

 • Najbolje aplikacije za razmjenu poruka za čuvanje privatnih i sigurnih poruka
 • Kako zaštititi svoje poruke zaporke lozinkom

3. Počnite koristiti i preglednik orijentiran na privatnost

U idealnom slučaju vaš preglednik treba često ažurirati kako bi vas zaštitio od novih prijetnji.

Poredali smo najpopularnije preglednike na temelju privatnosti i sigurnosti, a dok je Tor Browser izašao na vrh, otkrili smo da su Firefox i Chromium-ov Brave bolji za svakodnevnu upotrebu. Obojica su otvorenog koda i imaju mnoštvo sadržaja i mogućnosti blokiranja oglasa.

 • Najpopularniji preglednici rangirani po njihovoj privatnosti i sigurnosti
 • Što je dijeljenje preglednika?

4. Koristite jake lozinke i spremite ih u upravitelj lozinki

To ćete čuti već prije, ali „lozinka“ NIJE dobra lozinka. Ni vaše ime, datum rođenja niti vaš rodni grad. Učinite svoje lozinke teže pogoditi - poput korištenja slučajnog generatora lozinki - i pohranite ih u upravitelj lozinki. Na taj ćete način samo trebati upamtiti lozinku za svoj upravitelj lozinki. Samo nemojte to zapisati.

 • Generator slučajnih lozinki ExpressVPN-a
 • Kako koristiti upravitelj lozinki

5. Koristite 2FA i MFA kad god je to moguće

Jedna lozinka jednostavno više nije dovoljno sigurna - morat ćete udvostručiti zaštitu s drugim prolaznim kodom. To dupliranje lozinki često se naziva dvofaktorna ili višefaktorska provjera autentičnosti i brzo postaje standardni oblik dodatne sigurnosti potrebnih za vaše račune. To već vjerojatno možete učiniti pomoću SMS koda poslanog na vaš telefon ili s aplikacijom.

 • Zašto bih trebao koristiti dvofaktorsku provjeru autentičnosti?
 • Koji dvofaktorni način provjere autentičnosti trebate koristiti?

6. Budite pažljiviji u javnom Wi-Fi-ju

Možda će biti dosta javnih Wi-Fi žarišnih točaka na kojima možete zaspati uređaj radi besplatnog pristupa internetu. Ali to često znači da je vaša mrežna aktivnost na milost i nemilost Wi-Fi pružatelja usluga koja bi, ako je nešifrirana, mogla svakome izložiti vaš promet.

Osim što koristite VPN da biste se zaštitili na javnom Wi-Fi uređaju, provjerite da se ne povezujete automatski s tim mrežama, koristite podatke ako možete i izbjegavajte slanje osjetljivih podataka poput vaše kreditne kartice na javnim Wi-Fi mrežama.

 • Koje informacije prolaze putem mobilnih Wi-Fi mreža
 • Kako javni Wi-Fi dolazi do cijene za svoje korisnike
 • Kako koristiti VPN da biste se zaštitili na javnom Wi-Fi-ju

7. Pazite više što dijelite na mreži

Ponekad je teško ne podijeliti ono što planirate na Facebooku i Instagramu ili vikati na Twitter praznini. Imajte na umu da, kad to učinite, uvijek postoji šansa da netko shvati što radite, gdje ste i s kime ste.

Mnogo toga se može učiniti s tim informacijama, najmanje za varanje vas ili za napadom društvenog inženjeringa. Prođite kroz svoje fotografije i učinite ih privatnim na društvenim mrežama ili izbrišite svoje objave u potpunosti ako mislite da vam to daje previše.

 • Kako svoje fotografije učiniti privatnijima na društvenim mrežama
 • Što je socijalni inženjering?
 • Što je phishing?

8. Izbrišite račune koje više ne koristite

Facebook više ne veseli radost? Prestali s korištenjem aplikacija i usluga na koje ste se prijavili? Samo Obriši me ima koristan skup web stranica i usluga koji vam pomažu da shvatite možete li izbrisati različite račune. Ako želite #DeleteFacebook ili druge račune za društvene mreže i poruke, imamo vodič za to.

 • Kako trajno izbrisati ono što Google zna o vama
 • Kako izbrisati sve svoje mrežne račune

9. Dobro razmislite prije klika na tu vezu e-pošte

Sva sigurnost na svijetu ne može vam pomoći ako padnete zbog pokušaja krađe identiteta. Saznajte kako se obraniti od phishing napada i kada ispitivati ​​zahtjeve za zaporke i podatke o kreditnim karticama.

10. Ažurirajte svoje uređaje

Konačno, i znamo da je to bol, ažuriranje uređaja pomoći će vam da se zaštitite od zlonamjernog softvera, softverskih grešaka i iskorištavanja bez ijednog dana. Samo ih ažurirajte, a dok čekate, također uživajte u pauzi od zaslona.

Koje su vaše novogodišnje rezolucije za 2020. godinu? Nemojte nam reći!

Zaglavili ste na novogodišnjim rezolucijama? Evo 10 prijedloga za poboljšanje vaše cyber-sigurnosti u 2020. godini
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.