Zašto je Facebook alat izbora za vladinu manipulaciju

Profil osobe koja viče.

Globalna naredba o dezinformaciji, nova studija Internet instituta Oxford, potvrđuje naše najgore strahove o korištenju društvenih medija od strane vlada kako bi utjecali na svoje ljude.

„Dokazi o organiziranim kampanjama manipulacije društvenim medijima odvijali su se u 70 zemalja, u odnosu na 48 zemalja u 2018. i 28 zemalja u 2017. godini“, navodi se u studiji. "U svakoj zemlji postoji barem jedna politička stranka ili vladina agencija koja koristi društvene medije da bi oblikovala javni stav u zemlji."

Društveni mediji učinkovito su kooptirani od strane autoritarnih režima u 26 zemalja, kaže se. "Cyber ​​trupe", u obliku botova ili skupina trolova, jedno su od sve većeg broja alata koji se koriste za promicanje specifičnih narativa, suzbijanje ljudskih prava i javno razmazivanje političkih protivnika.

A ove operacije nisu ograničene samo na domaću publiku. Izvještaj je pokazao da je sedam zemalja - Saudijska Arabija, Iran, Indija, Pakistan, Kina, Rusija i Venezuela - aktivno pokušavalo koristiti računske elemente algoritama društvenih medija (viralitet, hashtagovi i neprekidno trljanje) za promicanje dezinformacija na globalnoj razini. također.

I Facebook dominira u ovoj sferi. "Iako postoji više platformi za društveno umrežavanje nego ikad, Facebook i dalje ostaje platforma izbora za manipulaciju društvenim medijima", navodi se u izvještaju.

Najčešće metode utjecaja na mišljenje leže u ovim širokim kategorijama:

  • Stvaranje dezinformacija ili manipuliranog medija
  • Masovno prijavljivanje sadržaja ili računa
  • Strategije vođene podacima
  • Trolling, doxing ili uznemiravanje
  • Povećavanje sadržaja i medija na mreži

Korisnici Facebooka ranjiva su meta

Ne ponosim se činjenicom da ne mogu prestati koristiti Facebook i druge društvene platforme. Ali opravdanje koje sebi dajem je da gotovo isključivo pratim pouzdane, legitimne publikacije, uključujući mnoštvo regionalnih i nišnih, i oslanjam se na društvene medije koji će služiti kao svojevrsni pokretač sadržaja.

Iako sam dovoljno iskusan da mogu shvatiti razliku između vjerodostojne web stranice i bot računa s entuzijazmom crpi lažne vijesti, puno novih korisnika na Internetu nije.

Na primjer, u Nigeriji, Indoneziji i Indiji mnogi mladići misle da je Facebook internet. To sugerira da se u velikoj mjeri oslanjaju, ako ne isključivo, na Facebook kao izvor vijesti, komunikaciju s prijateljima i obitelji, igre i druge oblike konzumiranja sadržaja.

Stoga nije čudo što ljudi vjeruju svemu što su podijelili na društvenim medijima. S obzirom na to kako je Facebook, povijesno gledano, učinio malo da se spreči dezinformacija, znači da živimo u vremenima u kojima se istinom može lako manipulirati.

Što tvrtke društvenih medija rade u vezi s lažnim vijestima?

Da budemo sigurni, društvene mreže poduzele su neke akcije u borbi protiv troloskih armija. U travnju je objavila izjavu u kojoj je navela kako je uklonila "koordinirano neovlašteno ponašanje i neželjenu poštu iz Indije i Pakistana."

U posljednjih nekoliko mjeseci Twitter je uklonio tisuće računa iz Egipta, Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Španjolske i Ekvadora zbog pojačavanja poruka od vlada ili političkih stranaka.

Široke mjere koje je Facebook objavio su smanjivanje izlaganja vijesti na News Feed grupama koje opetovano pružaju dezinformacije i postove niskokvalitetnih publikacija. Također je ojačao svoj program provjere činjenica i uveo pokazatelje u Messenger kako bi korisnicima pomogao u procjeni pouzdanosti informacija koje dobivaju.

A kako je Buzzfeed News napisao 2017. godine, WhatsApp je „primarni vektor za širenje dezinformacija“ u Indiji. Uloga aplikacije za razmjenu poruka u kriznim kriznim vijestima pomno je pomno proučena, a ove godine kompanija je objavila da ograničava prosljeđivanje na pet puta po poruci.

Budi vrlo uplašen

Oni od nas koji sjedimo na Zapadu možda ne misle puno o istraživanju Internet instituta u Oxfordu. Propaganda postoji stoljećima nakon svega i uvijek će glasine i dezinformacije letjeti okolo. Iako je to u prošlosti moglo biti djelo dvorskih šašavaca, neki bi mogli tvrditi da su to samo alati koji su se promijenili u moderno doba.

Ali to je ekvivalent zakopavanju glave u pijesak. Propagandne kampanje organizirane isključivo na društvenim medijima pridonijele su genocidu. Digitalni aktivisti bili su na meti troloskih armija, otmicani i mučeni.

Internet ne može biti otet na temelju interesa nekih nekolicine. S obzirom na današnje okolnosti, njegova je budućnost kao sredstvo otvorene komunikacije i razmjene znanja pod ozbiljnom prijetnjom. Ako ne učinimo nešto da vratimo kontrolu, čovječanstvo možda neće služiti onako kako su zamislili njegovi prvotni osnivači.

Zašto je Facebook alat izbora za vladinu manipulaciju
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.