5 vprašanj o novi nadgradnji šifriranja WhatsApp

[ware_item id=33][/ware_item]

5 vprašanj o novi nadgradnji šifriranja WhatsApp


Od ponedeljka, 4. aprila 2016, je WhatsApp postal največja šifrirana aplikacija za sporočila na svetu z uvedbo nadgradnje šifriranja od konca do konca na vseh komunikacijskih platformah.

Ravno, ko smo mislili, da je primer Apple proti FBI brez primere izjava v prid digitalni svobodi, ta razprava o šifriranju razpravlja na povsem novo raven. Toda kaj se je natančno spremenilo novo nadgradnjo WhatsApp-a?

1. Kaj je šifriranje od konca do konca?

En-to-end encryption (E2EE) je način šifriranja, ki prejemniku sporočila omogoča le, da ga prebere, in tretjim osebam prepreči dostop do njega. Podatki so v E2EE šifrirani v pošiljateljevem sistemu in le prejemnikova naprava ga lahko dešifrira.

Po besedah ​​izvršnega direktorja WhatsAppa in soustanovitelja Jana Kouma:

»Zdaj je vsako sporočilo, fotografija, video, datoteka in glasovno sporočilo, ki ga pošljete, privzeto šifrirano, če vi in ​​ljudje, ki jih pošljete, uporabljate zadnjo različico naše aplikacije. Tudi vaši skupinski klepeti in glasovni klici so šifrirani. "

WhatsApp je določil, da je ta šifriranje privzeto vklopljeno, tako da lahko vsi uporabniki koristijo od nje, ne da bi morali spreminjati nastavitve. Rezultat je, da WhatsApp ne vidi, prestreže ali naloži nobenega pogovora, tudi če to želi.

2. Zakaj se je WhatsApp nadgradil na E2EE?

Pred to objavo WhatsApp ni bil znan po učinkoviti zavezanosti varovanju podatkov uporabnikov pred vdorom vlade. Ravno nasprotno, EFS je nedavno v poročilu „Kdo te vrača nazaj“ označil za WhatsApp, ker ni spoštoval industrijskih standardov za varstvo podatkov..

Zdi pa se, da je ta dolgo pričakovana nadgradnja že kar nekaj časa na karticah. Po besedah ​​soustanovitelja WhatsAppa Briana Actona zagotavljanje zasebnosti uporabnikov samo vrača tisto, kar so bili vedno:

"Če gledate človeško zgodovino v celoti, so se ljudje razvijali, civilizacije pa so se razvile z zasebnimi pogovori in zasebnim govorom. Če kaj drugega, to vračamo k posameznikom. "

3. Kako bo šifriranje vplivalo na povprečnega uporabnika WhatsApp-a?

WhatsApp je s to nadgradnjo zdaj eden najbolj varnih načinov za elektronsko komunikacijo.
Občutljive podatke - osebne podatke, bančne podatke, poslovno inteligenco itd. - je zdaj mogoče varno izmenjati, ne da bi jih kdo mogel prestreči. Ključno je tudi, da WhatsApp vladnim organom ne more posredovati kopij nobenega našega sporočila.

4. Ali bo vse na WhatsApp šifrirano?

Kmalu po objavi je novinar v Intercept-u Micah Lee našel vrstico v pogojih zasebnosti WhatsApp, v kateri piše, da lahko storitev arhivira datum, uro in številke prejemnikov sporočil, poslanih s svojo storitvijo. Dejanska vsebina sporočila, trdi WhatsApp, sploh ni shranjena na strežnikih.

Super, da je @WhatsApp šifriran, vendar ne pozabite, kdo piše SMS https://t.co/i8G61TUo9i pic.twitter.com/PbXN3IF8UJ

- Micah Lee (@micahflee) 5. aprila 2016

5. Zakaj je šifriranje Whatsapp tako pomembno?

Z več kot milijardo uporabnikov, ki segajo v vse dele sveta, ima Facebook podjetje v svetovnem merilu.

Z žaljivim korakom do zasebnosti in zagotavljanjem milijardnih sporočil WhatsApp daje primer, ki druge velike družbe za prenos podatkov spodbuja k podobni izbiri. Kdo bi zdaj želel uporabljati nešifrirano storitev za sporočila?

Upajmo, da se WhatsApp navdih prebujanja šifrirne razprave tu ne bo ustavil. Po besedah ​​Jana Kouma je to le začetek:

Šifrirani genij je iz steklenice.

Prikazana slika: mrhighsky / Fotografski klub Dollar

5 vprašanj o novi nadgradnji šifriranja WhatsApp
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.