Ali živimo v orwellovski nočni mori? Ali je leta 1984 napovedoval nadzor v resničnem svetu?

Koliko se je leta 1984 uresničilo?

Leta 1984 Georgea Orwella je izmišljena različica tedanjega sveta prihodnosti, v katerem totalitarna država natančno pregleduje vsa človeška dejanja s pomočjo vedno gledajočega Big Brotherja. V središču knjige je Winston, državni delavec, ki se bori za življenje v tako zatiranem svetu.

Najbolj značilna značilnost leta 1984 je krut obseg nadzora Big Brotherja.

"Kar zadeva pošiljanje pisma po pošti, ni bilo mogoče. Po rutini, ki ni bila niti skrivna, so bila vsa pisma odprta med prevozom. "
George Orwell (1984)

Sliši se grozno. Toda počakaj, tukaj je Snowden povedal o resničnem svetu:

„Nacionalni nedržavni akter je posebej namenjen komunikaciji vseh. Privzeto jih porabi. "
Edward Snowden

Podobno kot leta 1984 živimo v svetu, za katerega je verjetno najbolj varno domnevati, da je vse posneto. Agencija za nacionalno varnost (NSA) odkrito vzdržuje bazo podatkov (MARINA) in se ukvarja z rudarjenjem podatkov (PRISM), ne da bi se bali od represalizacije..

Na žalost so državljani resničnega sveta podvrženi številnim enakim vdorom kot tisti v Oceaniji, izmišljeni državi leta 1984. Drakonski vohunski programi, kot so zakon o preiskovalnih silah, internetno spremljanje NSA in nesporni prisluškovalni pristopi, bi se zagotovo zlili v Orwellovo mojstrovino.

Mogoče je leto 1984 bližje domu, kot si mislimo.

Snowden bi lahko delal na ministrstvu za resnico

Dobro je znano, da Nacionalna varnostna agencija spremlja naše strani na Facebooku in iskanje v Googlu. Zdi se, da si vsaka trgovina, ki jo obiščemo, ali spletno mesto, ki si ga ogledamo, želi, da dokonča transakcijo telefonsko številko, e-poštni naslov in poštno številko..

Spletna mesta, kot je Facebook, beležijo vse, kar nam je všeč ali niso všeč, vlade pa vedno iščejo načine, kako vstaviti v svoje računalnike in telefone, da bi videli, kaj vemo. FBI je celo pripeljal Apple na sodišče v poskusu, da bi dobil trajen dostop do vseh uporabniških podatkov iPhone.

Potem so po vsem svetu zasajene nadzorne in CCTV kamere. Ni važno, če ne naredimo nič narobe, vsak naš gib spremljamo in beležimo.

Ko je Edward Snowden razkril obseg vohunjenja NSA, verjetno ne bi smeli biti presenečeni.

Zelo smo v svetu, kjer nas Big Brother spremlja. In sam Snowden je več kot podoben pripovedovalcu in glavnemu junaku Winstona, leta 1984, ki deluje kot brezpilotnik Ministrstva za resnico - organizacije, ki je bila zgrajena za širjenje propagande in javnih neresnic -, ki bi zlahka delila manifest z NSA:

"Tudi če ne delate nič narobe, vas opazujejo in snemajo."
Winston ali Snowden?

Ali živimo v nočni mori leta 1984?

Ne, naš svet je verjetno slabši.

Ključna značilnost Orwellovega romana so Teleskreni, ki prikazujejo stalne tokove vladne propagande (lažne novice, če hočete) in beležijo vse okoli njih. Telescreens sicer niso tako mobilni, vendar se zdijo podobnosti med njimi in mobilnimi telefoni grozno očitne.

Tehnologija našega sveta z neskončnimi možnostmi nadzora, zbiranja in shranjevanja podatkov presega vse, kar si je Orwell zamislil.

Policija se nam po volji spušča v življenje in muhe višje sile z neverjetnim vplivom prežemajo vse. Totalitarne figurice gledajo iz vseh naprav po vsem svetu, ponudniki komunikacij pa predvajajo mučne državne resnice, prepletene s stalnim tokom strašnih informacij.

Je pa zgornji opis leta 1984 oziroma moderno življenje?

Zdi se, da smo zelo v grlu orwellovske nočne more, naša digitalna zasebnost pa je nenehno napadna.

Lahko pa sprejmete ukrepe za zaščito.

Ali živimo v orwellovski nočni mori? Ali je leta 1984 napovedoval nadzor v resničnem svetu?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.