Facebook se končno zavzema za zasebnost, saj ameriška vlada zahteva, da prekine Messenger

Prispel je logotip Facebook Messengerja z rdečo piko, ki označuje novo sporočilo. Toda tam je zasuk! Rdeča barva vsebuje šifrirni ključ.

Ameriško ministrstvo za pravosodje želi, da Facebook prekine šifriranje svoje aplikacije za klepet Messenger, da lahko vlada vohuni za osumljencem.

Facebook zaenkrat ne igra z žogo.

Primer je zapečaten, zato nobenih informacij o njem ni na voljo javnosti, vendar se misli, da bi zadevali preiskavo tolpe MS-13 v Fresnu, Kalifornija.

Facebook trdi, da ker je osumljenec v aplikaciji Messenger uporabljal funkcijo "skrivnih pogovorov", ne more videti vsebine klepeta. Čeprav običajni pogovori Messengerja niso šifrirani, funkcija skrivnih pogovorov omogoča šifriranje od konca do konca.

Ameriška vlada poskuša izsiliti sodišče

Ker Facebook še naprej kljubuje pod vse večjim pritiskom, ameriško ministrstvo za pravosodje želi, da bi podjetje, ki ga zadrži, zaničevalo sodišče zaradi zavrnitve izdaje prepisov klepeta. Vlada pravi, da bi moral biti Facebook prisiljen izpolniti njegove zahteve, vendar je njegovo stališče nespremenjeno: sporočilo je bilo od konca do konca šifrirano in nihče ga ne more videti.

Šifriranje od konca do konca skoraj ni mogoče, da bi si kdo drug kot udeleženci ogledal vsebino pogovora.

Za zagotovitev prepisa klepeta bi moral Facebook odstraniti šifriranje iz Messengerja ali osumljenca popolnoma vdreti - dve stvari, ki jih noče storiti.

To ni prvič, da bi ZDA poskušale prisiliti podjetje, da se lomi

Sodni primer ni podoben pljuvanju Apple proti FBI, ki se je začelo, ko so oblasti zahtevale pomoč, da bi vdrle v iPhone.

Apple je zavrnil in izjavil, da bi imela pomoč FBI katastrofalne posledice za zasebnost milijonov ljudi. Vendar pa zadeva nikoli ni bila sojena, saj je FBI našel drugo sredstvo, s katerim lahko vdrejo v napravo.

Še leta 2006 je ameriška vlada odločila, da morajo telefonske družbe policiji omogočiti, da poslušajo klice državljanov VoIP (Voice over Internet Protocol), ki jih lahko opravljajo na običajne telefonske klice po obstoječem zakonu o prisluškovanju. Vendar zakon trenutno ne zajema aplikacij za klepet, igralnih klepetov in drugih podobnih storitev, kot so Google Hangouts, Signal in Facebook Messenger.

Je to konec šifriranja?

Če bo ameriška vlada uspela v zadevi zoper Facebook Messenger, bo postavila moteč precedens s hudimi posledicami za internetno zasebnost.

Upajmo, da Facebook stoji na tleh in se ne bo zavezal pred tem očitnim poskusom vlade ZDA, da bi se lotil vsakega šifriranega klepeta.

Facebook se končno zavzema za zasebnost, saj ameriška vlada zahteva, da prekine Messenger
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.