Je Craig Wright moški za Bitcoin?

kdo-je-satoshi-nakamoto

Ali se bo prava Satoshi ustavila??

To je to vprašanje v glavah vseh ta teden, potem ko je avstralski računalničar in poslovnež Craig Wright trdil, da je Satoshi Nakamoto - izumitelj Bitcoina.

Wrightova "izpoved" je bila široko objavljena v BBC, GQ, The Economist in njegovem osebnem blogu. Povzročila je tudi številne odgovore, ki trdijo, da Wright v resnici ni Nakamoto. Kdo je torej pravi? Je Craig Wright oseba, ki stoji za vzdevkom Satoshija Nakamota? Odločili smo se, da bomo oblekli svoje detektivske kape in razkrili skrivnost sami.

Torej, kje bomo začeli?

Za razliko od drugih razkritij alter ega je lov na resnično identiteto Satoshija Nakamotoja vključeval številne ljudi, za katere se domneva, da so izumitelj Bitcoina, vendar je doslej vsak verjetni kandidat to zanikal. Do danes identiteta Satoshija Nakamota ostaja ena velikih skrivnosti interneta.

Wright je šele zadnji v dolgi vrsti možnih kandidatov za Nakamoto, čeprav je prvi, ki naj bi bil sam izumitelj Bitcoina. V podporo svojim divjim trditvam je Wright ponudil vrsto dokazov, ki se povezujejo z nedopustnim programerjem, in celo potrjuje druge osebe, ki stojijo za Bitcoinom, ki potrjujejo njegove trditve. Kateri so torej dokazi? In ali se vsi zlagajo??

1. Objave na spletnem dnevniku pred izdajo Bitcoina

Eden najzgodnejših in najpreprostejših dokazov, ki nakazuje, da je Wright is Nakamoto, je zbirka objav iz osebnega bloga nekdanje osebe, ki omenja skorajšnjo izdajo Bitcoina, še preden je kripto valuta dejansko izšla.

Na žalost za Wrighta je bil ta dokaz precej enostavno razveljavljen. Številna poročila kažejo, da so objave Wrighta zaostale, da se ustvari vtis, da je imel Wright pred izdajo informacij o Bitcoin-u. Objave so, nenazadnje, izbrisane z Wrightovega bloga.

2. Wrightova akademska in osebna zgodovina

Ustvarjanje Bitcoina ni bil zloben podvig in namig na kriptografskega genija Nakamoto. Številni že od nekdaj ugibajo, da je Wright zaradi impresivnega seznama akademskih dosežkov dober kandidat za očeta Bitcoina. Glede na njegov zdaj izbrisan Linkedin profil je Wright doktor znanosti. iz računalniške znanosti z univerze Charles Sturt iz Sydneyja, na univerzi je služil kot predavatelj in koordinator predmetov ter celo razvil magisterij iz digitalne forenzike za šolo.

Ali pa tudi ne. Forbes je decembra 2015 prejel izjavo CSU, v kateri je navedeno, da je

“Wright ni dobil doktorata. od CSU ".

Univerza je tudi zavrnila potrditev Wrightovih drugih dosežkov v CSU, kar odpira vprašanja o verodostojnosti njegovih drugih trditev. Poleg tega je bil Wright že prej središče preiskave avstralskega davčnega urada, ki se je začelo po tem, ko je podjetnik sprožil sumljiv zahtevek za milijonske dolarje davčnih olajšav. Skupaj, Wrightova karikirana zgodovina ne vzbuja veliko zaupanja, da je ustanovitelj kripto valute, ki temelji na odgovornosti in varnosti.

3. Digitalni podpis iz Nakamota

Vendar dejstvo, da je Wright v preteklosti dvomil o sebi, ne zagotavlja takoj, da je njegova trenutna trditev tudi napačna. Da se odločimo za to, moramo pogledati dokaz, ki ga je predstavil, da dokaže, da je ustvarjalec Bitcoina.

Wright naj bi ustvaril digitalni podpis in ga dodal v govor nobelov nagrajen avtor in filozof Jean-Paul Sartre. Uspeh Wrightovega dokaza temelji na ideji, da je bil digitalni podpis narejen s kriptografskim ključem, ki je lahko le v Nakamotovem posedu.

digitalni podpis-wrightWright trdi, da je v govor pisatelja Jean-Paula Sartra dodal nov digitalni podpis, ki je pripadal Nakamotu.

Torej Wright dokazuje? Soglasje računalniške varnosti in krogov kripto valute je odmevno „ne“. Podpis, ki ga je Wright predstavil kot dokaz, ni bil pripisan Sartrejevemu spisu, ampak preprosto podpisu iz leta 2009 Bitcoin transakcije Nakamoto. Z drugimi besedami, Wright je vzel obstoječi digitalni podpis in ga predstavil kot nov, da bi dokazal svojo identiteto Nakamoto.

Drugi trdijo, da je Wrightov dokaz nepotrebno zapleten in načeloma ne more potrditi. Wrighta obtožujejo, da je namerno predstavil prepričljiv dokaz, da se norčuje z manj tehničnimi predstavniki tiska in javnosti, ko bi bil dovolj veliko enostavnejši dokaz. Kot je izjavil jedrnik Bitcoin, mora Wright samo podpisati sporočilo "Craig Wright je Satoshi Nakamoto", namesto da bi "fotokopiral podpis nekoga drugega na javno dostopnem dokumentu in trdil, da je to dokaz, da ste ga podpisali" njim."

Odtlej se je Wright odzval na svoje skeptike in trdil, da bo "bitcoin prenesel iz zgodnjega bloka" in predstavil vrsto neodvisno preverljivih dokazov "v prihodnjih dneh". Vendar nekateri strokovnjaki trdno trdijo, da niti premikanje denarja iz zgodnjega bloka ni dovolj, in Wright ne bi mogel dokazati svojega primera, če mu ne bi uspelo premakniti kovanca iz bitcoin prve skupine transakcij (znanih kot blok Genesis) ali podpisati sporočilo z zasebnim ključem iz tega bloka.

Na presenečenje nikogar ni Wright podprl obljubi, da bo predložil nadaljnji dokaz, rekoč, da "nima poguma", da dokaže svoj primer in (spet) črta vse svoje prejšnje objave na blogu.

Žirija je vstopila in Wright skoraj zagotovo ni Satoshi Nakamoto

Na splošno se zdi, da dokazi niso skladni z Wrightom. Toda sam človek se ne zdi težaven zaradi situacije, saj navaja

"Ne želim denarja, ne želim slave, ne želim oboževanja. Preprosto bi rad ostal sam ... Nikoli več ne bom več na kameri. "

Ko bomo prišli do konca te tedenske polemike, je skoraj gotovo, da Craig Wright ni Satoshi Nakamoto. Toda vprašanja ostajajo: kdo je Satoshi Nakamoto? Kje je zdaj Nakamoto? Ali bo naslednji kandidat, ki trdi, da je on / ona, predstavil bolj prepričljiv primer? Samo čas bo povedal.

Predstavljena slika: ulchik74 / Fotografije fotografij
Craig Wright: Nypheean172 / Wikimedia Commons
Digitalni podpis: Julia Tim / Deposit Photos

Je Craig Wright moški za Bitcoin?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.