Kaj je Bitcoin vozlišče in kdo ga potrebuje?

Številni Bitcoin logotipi, povezani z marjeticami.

Omrežje Bitcoin nima osrednjega organa, ki bi odločal, katere transakcije so veljavne in katere ne. Nihče ne izda kovancev in nikogar, ki bi jih lahko vzel nazaj. Nihče ne ve, kako izklopiti Bitcoin. Namesto tega Bitcoin sestavljajo računalniki, imenovani vozlišča, ki so lahko majhni kot Raspberry Pi.

Kaj je Bitcoin vozlišče?

Ta vozlišča vzdržujejo posamezniki in organizacije, v nekaterih pa lahko vodi več vozlišč. Vozlišče ima različne funkcije, nekatere bolj bistvene kot druge. Vozlišče je lahko konfigurirano tako, da je nekatere od teh funkcij izklopljeno.

Kako nastaviti lastno Bitcoin vozlišče.

Bitcoin vozlišče se lahko ali ne uporablja za rudarjenje Bitcoina. V procesu rudarjenja bo vozlišče zahtevalo dodatno strojno opremo s posebnim namenom, ki pomaga izračunati ponavljajoče se matematične izzive v nekakšni globalni loteriji. To pomaga zaščititi omrežje pred napadalci, rudarji pa so nagrajeni z novo izdanimi Bitcoin in transakcijskimi provizijami.

V omrežju deluje približno 100.000 Bitcoin vozlišč in sestavljajo omrežje, čeprav je natančnih številk težko doseči. To je zato, ker je vozlišče le del programske opreme, ki jo lahko vsakdo naloži, spremeni in zažene. Ni organa, ki bi registriral ali overil vozlišča ali celo določil, kaj je vozlišče.

Funkcije vozlišča Bitcoin

Ko zaženete Bitcoin vozlišče, se bo najprej poskušal povezati z drugimi Bitcoin vozlišči in prenesti zgodovinske podatke, vse do prvega Bitcoin bloka, Genesis Block. Natančneje, novo nastavljeno vozlišče bo zahtevalo prenos vsakega obstoječega bloka Bitcoin, trenutno več kot 580.000. To je približno 220 GB vrednih podatkov in lahko traja veliko časa, odvisno od internetne povezave.

  Skavtinje so naš naslednji val strokovnjakov za kibernetsko varnost

Preverjanje pravil

Bitcoin vozlišče bo nato izračunalo skozi ta zgodovinski kup podatkov in se prepričalo, da so na voljo vsa pravila. Kakšna so lahko ta pravila, se lahko razlikujejo od različice do različice, na splošno pa je nabor pravil Bitcoin skozi čas ostal nespremenjen. Pravila je težko namerno spremeniti: Če spremenite pravila, boste morda nenadoma mogli komunicirati z omrežjem. Če ustvarite blok po novem nizu pravil, ga boste morda zavrnili vsi drugi.

Za tiste, ki imajo Bitcoin, je pogosto zelo pomembno, da vedo, kaj imajo. Katera pravila urejajo omrežje? Ali se ta pravila upoštevajo? Koliko kovancev je tam in koliko jih lahko ustvari kdo?

Informacije o dohodnih plačilih

Za tiste, ki sprejemajo Bitcoin kot plačilo, je pomembno vedeti, ali je bilo plačilo izvedeno ali ne, in ali znesek zadostuje. Ne da bi sami zbirali te podatke, morajo zaupati tretji osebi, na primer spletnemu mestu. Te informacije lahko kadar koli postanejo nedosegljive ali, kar je bolj problematično, so lahko napačne.

Edini način, da z gotovostjo ugotovimo, ali je bilo plačilo izvedeno ali ne, je preverjanje z Bitcoin vozlom.

Informacije o zgodovinskih dogodkih

Vozlišče Bitcoin privzeto shrani vse zgodovinske podatke Bitcoina. To je zelo koristno za omrežje kot celoto, saj se bo lahko vsak nov udeleženec povezoval na vaše vozlišče in prejel kopijo teh podatkov za potrditev preteklih transakcij, brez katerih trenutno stanje ni mogoče določiti. To pa stane pasovno širino, kar je lahko malo ali drago. V teh situacijah se lahko operater odloči omejiti, koliko teh zgodovinskih zapisov je treba deliti. Ker zapisi porabljajo tudi prostor v računalniku, se lahko nekdo odloči konfigurirati vozlišče tako, da samodejno izbriše starejše transakcije in bloke, ki ne zadevajo operaterja.

  PGP je še vedno dober za zasebnost

Druge možnosti

Mogoče je tudi anonimno upravljati vozlišče Bitcoin prek omrežja Tor ali služiti izključno drugim vozliščem, ki so dostopna samo prek Tor. To je mogoče storiti za nadaljnje skrivanje Bitcoin aktivnosti pred ponudniki internetnih storitev ali oblasti ali pa tudi zavračanje napadov DDoS s skrivanjem. V primerih, ko je internetni sprejem prekinjen ali ni na voljo, je mogoče podatke sprejeti iz satelitskega vira in jih deliti z drugimi prek omrežja Wi-Fi.

Zaženite svoje vozlišče

Da bi lahko kripto valuta bila decentralizirana, je pomembno, da lahko vsi vedno vozlijo vozlišče, ne da bi morali biti pooblaščeni ali licencirani. To pomeni, da mora biti programska oprema za izvajanje vozlišča prosta in odprtokodna, pa tudi, da podatki, ki so potrebni za preverjanje celotnega Blockchaina, ne morejo biti računalniško preveliki ali preveliki. Vozlišče mora biti omogočeno anonimno in brez cenzure.

Če bo kdaj postalo predrago in obremenjujoče za vodenje vozlišča, bi lahko subjekti, ki vodijo vozlišče, lahko spremenili pravila, izbrisali zgodovinske podatke ali spremenili nabor pravil, tudi če ne vemo.

Kaj je Bitcoin vozlišče in kdo ga potrebuje?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.