Kaj ne ščiti pred beleženjem?

Od česa dejansko bere način brez beleženja zgodovine?

Med številnimi drugimi tehnikami lahko spletna mesta s piškotki spremljajo zgodovino brskanja, kar lahko razkrije tudi vaše spletne navade.

Poleg uporabe piškotkov vas lahko spremljajo zapisi DNS ali sistemski skrbnik. V oknu brez beleženja zgodovine bo pomagalo pri nekaterih grožnjah, pri drugih pa je nekoristno.

Skoraj vsi brskalniki imajo zasebno okno za brskanje, a način beleženja zgodovine v Chromu je morda najbolj znan.

Kaj je način brez beleženja zgodovine v Chromu?

Način brez beleženja zgodovine v Chromu je novo okno, ki ne bo shranilo zgodovine brskanja, iskanja ali piškotkov, ki jih izberete. Ko zaprete okno brez beleženja zgodovine, seja za vedno ni več.

Kako beležiti zgodovino v Chromu

 1. V zgornjem desnem kotu brskalnika Chrome kliknite tri pike
 2. Izberite Novo okno brez beleženja zgodovine iz spustnega mesta

Lahko pa v brskalniku Chrome odprete način brez beleženja zgodovine Ctrl + Shift + N.

Zasebno brskajte z drugimi brskalniki

Zasebno brskanje po Safariju

V aplikaciji Safari izberite mapa > Novo zasebno okno.

Zasebno brskanje po FireFoxu

 1. V zgornjem desnem kotu kliknite tri vodoravne črte
 2. Izberite Novo zasebno okno iz spustnega mesta

Firefox zasebno brskanje lahko odprete tudi s bližnjico Ctrl + Shift + P.

Kako deluje brskanje brez beleženja zgodovine

Brez okna ali zasebnega brskalnika se odpre novo okno, ki se obnaša kot novo nameščen brskalnik v novem računalniku. Ni vtičnikov, piškotkov, zaznamkov, shranjenih iskanj in vnaprej izpolnjenih obrazcev. Vsakič, ko zaprete okno brez beleženja zgodovine, bodo vsi zbrani brskalniki izbrisani.

Čeprav bi bilo morda super za skrivanje zgodovine brskanja, na žalost način brez beleženja zgodovine drugim ne preprečuje zbiranja podatkov o vas. Tu je nekaj stvari, pred katerimi bo način brez beleženja zaščite, in nekaj, česar zagotovo ne:

brezročni brskalniki

Način brez beleženja zgodovine volja prepreči, da vas piškotki prepoznajo

Ko obiščete spletno mesto, bodo v vdelane skripte nastale majhne datoteke z imenom a piškotek v računalniku. Ta piškotek lahko ob ponovnem obisku spletnega mesta prebere in uporablja za identifikacijo.

To je lahko koristno, saj vam omogoča, da ostanete prijavljeni tudi po ponovnem zagonu računalnika in hitro omogočite skupno rabo novic v vseh računih družbenih medijev.

Vendar piškotki tudi omogočajo, da vas družbena omrežja (in nedržavni akterji) spremljajo po spletnih mestih. Na primer spletna mesta v družabnih medijih omogočajo novicam, da vdelajo delčke kode, ki prikazujejo, kako pogosto je bil članek v skupni rabi.

Ti delčki prav tako vračajo informacije o tem, katera spletna mesta ste obiskali in katere članke ste brali. Zbrani podatki se lahko uporabijo za hranjenje ciljanih oglasov ali za prepoznavanje vaših verskih, političnih ali spolnih želja.

Kako ustaviti piškotke, ki vas spremljajo

 1. Onemogočite piškotke drugih proizvajalcev in razmislite o izbrisu piškotkov ob vsakem ponovnem zagonu brskalnika
 2. Namestite Badger za zasebnost in si oglejte, katere piškotke uporablja spletno mesto, in jih po potrebi blokirajte
 3. V oknu brez beleženja zgodovine lahko odprete spletna mesta in članke, ki jih ne želite povezati z običajnimi brskalniškimi ali nakupovalnimi navadami

Uporabite način brez beleženja zgodovine, da vas piškotki ustavijo

Način brez beleženja zgodovine volja pomagajo zaščititi pred prstnim odtisom brskalnika

Piškotki so še vedno metoda številka ena za zbiranje informacij na spletu, vendar je brskanje s prstnimi odtisi postajalo vse bolj priljubljeno.

S prstnim odtisom brskalnika bo spletno mesto, ki ga obiščete, zbralo podatke o svojem brskalniku, nameščenih pisavah in dodatkih ali razširitvah brskalnika, ki jih uporabljate. Te informacije bi lahko bile dovolj, da vas zaznajo, tudi če ste pozorni na svojo zasebnost.

Brskanje po prstnih odtisih je bolj verjetna ocena kot natančno ujemanje, kdo je kdo na internetu, vendar deluje in težko se je ubraniti. Oglejte si Panopticlick EFF, če želite videti, kako deluje prstni odtis brskalnika.

Kako omejiti učinkovitost prstnega odtisa brskalnika

 1. Da se izognete prstnemu odtisu, zaženite priljubljen brskalnik, ki ne uporablja privzetih pisav ali razširitev, kot je brskalnik Tor
 2. Bodite previdni pri razširitvah, saj nekatere razširitve zaznajo spletna mesta, ki jih obiščete. Razširitev za Chrome ExpressVPN je varna za uporabo tudi v načinu brez beleženja zgodovine.

Način brez beleženja zgodovine volja ustavi družinske člane, da se drsijo po računalniku

Če ima nekdo drug, na primer družinski član ali sostanovalec, dostop do vašega računalnika, vam lahko bere okno, ki vam pomaga, da od njih skrijete določeno dejavnost (na primer nakup darila za rojstni dan). V resnici je verjetno veliko boljša možnost od tega, da v celoti izbrišete zgodovino, kar lahko sproži nepotreben sum.

Način brez beleženja zgodovine ne bo ustavite ljudi, da vas spremljajo s svojimi zapisi DNS

Vsakič, ko obiščete spletno mesto, kot je ExpressVPN.com, bo moral vaš brskalnik pridobiti IP naslov spletnega mesta. Brskalnik bo strežnik DNS vprašal, »kakšen je naslov IP expressvpn.com.« Nato strežnik DNS odgovori s pravilnim odgovorom, kar vam omogoča povezavo s spletnim mestom ExpressVPN.

Vendar lahko strežnik DNS beleži vaše poizvedbe in jih prodaja oglaševalcem ali jih posreduje kazenskim pregonom.

DNS storitev privzeto ponuja ponudnik internetnih storitev, vendar jo lahko spremenite v storitev, ki jo vzdržuje Google. Na voljo so tudi brezplačne storitve DNS, ki obljubljajo, da ne bodo posredovale vaših podatkov, na primer OpenNIC.

Ponudniki VPN, kot je ExpressVPN, vzdržujejo tudi svojo storitev DNS, ki je vključena z naročnino VPN. ExpressVPN ne vodi dnevnikov in ne posreduje nobenih informacij oglaševalcem.

Zmanjšajte grožnjo zaradi sledenja DNS:

Način brez beleženja zgodovine ne bo sistemskim administratorjem v službi ali šoli preprečite, da bi vas spremljali

Če uporabljate javni Wi-Fi ali se povežete s šolo ali delovnim omrežjem, lahko skrbnik vidi vsako spletno mesto, ki ga obiščete. Za spletna mesta, ki niso šifrirana s HTTPS, si lahko celo ogledajo vsebino spletnega mesta in vse informacije, ki jih izmenjujete z njim.

Anonimno okno vas ne bo zaščitilo pred skrbniki sistema.

Zmanjšajte grožnjo sistemskih skrbnikov, ki vas spremljajo

 1. Uporabite Tor ali VPN (ali oboje), da skrijete svoje navade brskanja pred skrbnikom omrežja.

Bodite previdni, če računalnik, ki ga uporabljate, ni vaš (na primer računalnik v šoli ali na delu). Lastnik teh naprav je morda namestil drugo programsko opremo za sledenje, ki bo zbirala podatke, tudi če uporabljate VPN ali Tor.

Potrebujete več možnosti? Uporabite ločene brskalnike ali vtičnike!

Razdelitev brskalnika je ideja, ki je lahko privlačen način, da uporabniki energije pridobijo več natančnosti v nastavitvah brskalnika.

Na primer, lahko uporabnik konfigurira en brskalnik tako, da sprejema in si zapomni piškotke za redno obiskana spletna mesta, drugega pa za iskanje (uporablja duckduckgo!), Branje in drugo brskanje..

Ta ločen brskalnik je, za razliko od beleženja okna brez beleženja zgodovine, lahko konfiguriran tako, da si zapomni dovolj, na primer zgodovino brskanja in iskanja, brez piškotkov spletnega mesta ali povezav do oglaševalskih omrežij drugih proizvajalcev.

Posnetek zaslona strani z nastavitvami Chroma.

Pametni načini za nastavitev brskalnika kot uporabnika napajanja zasebnosti. Preprosto se pomaknite do nastavitev vašega priljubljenega brskalnika in uporabite iskalno vrstico za prilagajanje orodij. Tu je nekaj idej, ki jih uporabljamo:
Duckduckgo nastavite kot privzeti iskalnik

 • Izklopite samodejno polnjenje
 • Odklopite se od „storitve napovedovanja“, ki samodejno zaključi iskanje
 • Pošljite zahteve "Ne sledi"
 • Ne dovolite spletnim mestom, da preverjajo, ali so shranjeni načini plačila
 • Za hitrejše nalaganje strani ne uporabljajte storitve napovedovanja
 • V nastavitvah spletnega mesta nastavite nekaj privzetih vrednosti
  • Dovoli piškotke ne privzeto dovoli
  • Blokirajte piškotke drugih proizvajalcev
  • Vprašajte pred pošiljanjem lokacije ali dovolite dostop kamere ali mikrofona
  • Nikoli ne dovolite obvestil
  • Ne dovoli sinhronizacije v ozadju
  • Ne dovolite, da spletna mesta postanejo privzeti upravljavci
  • Ustvarite izjeme za določena spletna mesta, na primer, da omogočite piškotke za zaupanja vredno mesto

Odlični razlogi za odpiranje okna brez beleženja zgodovine

 • Skrivajte zgodovino brskanja pred drugimi z računalnikom
 • Skrivanje navad brskanja od oglaševalcev
 • Izogibajte se prstnemu odtisu brskalnika

Uporabite okno brez beleženja zgodovine, ko je to smiselno! To je odlično orodje, ki vam bo pomagalo ohraniti nadzor nad lastnimi podatki. Uporabite brskalnik Tor in VPN povezavo za zaščito pred vsiljivci in uporabljajte svoje naprave, kadar je le mogoče.

Kaj ne ščiti pred beleženjem?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.