Kaj pomeni Panamski puščanje za korupcijo in zasebnost

Kaj pomeni Panamski puščanje za korupcijo in zasebnost

Prejšnjo nedeljo (3. aprila 2016) sta Mednarodni konzorcij raziskovalnih novinarjev (ICIJ) in Sueddeutsche Zeitung (SZ) objavila Panamski prispevek medijem po vsem svetu..

Panama Papers je prekleta zakladnica 11,5 milijona dokumentov, pridobljenih od panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca. Datoteke podrobno opisujejo odnose s strankami, račune in lastniške strukture več kot 300.000 podjetij.

Glej panamski iztok v infografiki.

Zagotovo bo nešteto zgodb o razkritju korupcije, poneverbe in gospodarskih goljufij, obilo bogatih kriminalcev po vsem svetu pa se bo soočilo z obtožbami - zlasti tistimi, ki so na močnih političnih položajih.

Panama Panama pa sproža tudi veliko vprašanj.

panama-pušča-kitajskaPanamski puščaji skrbijo za premožne in skorumpirane.

Je finančna zasebnost mrtva?

Če ste navaden državljan, je težko zagotoviti finančno zasebnost. Nakupe s kreditno kartico pridobivajo korporacije, ki želijo ustvariti popoln profil za vas, zato vam lahko služijo po meri prilagojenih oglasov. Še huje, vlade si lahko ogledajo stanje bank in finančne transakcije vseh in prisilijo banke, da naključno zahtevajo utemeljitev vašega dohodka, nakupov in naložb.

Večina pravnih sistemov se uporablja za zagotavljanje zasebnosti, zlasti zasebnost doma ali v korespondenci. Zlasti finančna zasebnost je bila v Evropi zelo močna. ZDA so sicer leta 1978 sprejele zakon o pravici do finančne zasebnosti, zaradi katerega je moral FBI pridobiti naloge pri iskanju po bančnih zapisih.

Nemško govoreče države so že dolgo imele zloglasne akte o tajnosti bank, zlasti švicarske, zaradi zveznega zakona o bankah in hranilnicah iz leta 1934. Medtem ko so Nemčija, Avstrija in Lihtenštajn opustili številne svoje posebne zaščite zasebnosti za bančne stranke, Švica kljub velikemu mednarodnemu pritisku, da ustavi, še vedno ponosno brani njihovo.

Kakšna finančna zasebnost je postala

Ko financiranje postaja vedno bolj elektronsko plačevanje z gotovino, so vse bolj izjema in so se začele zadrževati v morju elektronskih plačil. Kot takšna so plačila z gotovino bolj pozorna in zato ne morejo biti več možnosti za ohranjanje finančne zasebnosti. Nekatere jurisdikcije, kot je Švedska, so skoraj popolnoma izločile denar iz svojih gospodarstev.

V zadnjih dvajsetih letih je veliko naših pravnih zaščit v zvezi s finančno zasebnostjo izginilo. V ZDA, naslov III PATRIOT iz leta 2001, daje organom kazenskega pregona brez primere pristojnosti nad finančnimi institucijami pod izgovorom preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma. Zakon o Patriotu od finančnih institucij zahteva, da vodijo temeljite evidence in redno poročajo organom pregona.

Finančna zasebnost je postala žrtev tudi v boju proti davčnim utajam, najprej v Evropski uniji, nato pa se postopoma širi po svetu. Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ima „Konvencijo o medsebojni upravni pomoči pri davčnih zadevah“, prvotno uvedeno leta 1988, nato pa znova zagnano leta 2010, ki ureja in nalaga izmenjavo informacij o obdavčenju in drugih finančnih evidencah. Doslej je sporazum podpisalo 57 držav, s čimer se je dejansko končal kakršen koli pomen koncepta finančne zasebnosti.

finančna svobodaKaj pa zasebnost?

Je finančna zasebnost celo pravica?

V členu 12 Splošne deklaracije o človekovih pravicah je zapisano:

Nihče ne sme biti predmet samovoljnega vmešavanja v njegovo zasebnost, družino, dom ali dopisovanje, niti napadov na njegovo čast in ugled. Vsakdo ima pravico do zaščite zakona pred takšnim posegom ali napadi.

Ali to vključuje finančno zasebnost? Iz besedila to ni povsem jasno, in čeprav obstoj takšnih člankov zagotovo kaže, da je finančna zasebnost običajna pravica, izgubi ves status, če običaj nehamo izvajati ali ga ne priznamo kot družbeno pravico..

Razlika v logiki med tem, kako se ljudje in korporacije odzivajo na porušenje finančne zasebnosti. Medtem ko je zasebnost komunikacije osebe zagotovo pod pravnim pritiskom, nobena banka ne bo zagovarjala pravic svojih strank do zasebnosti na enak način, kot je to storil Apple, ko se je postavil proti FBI-ju..

Ali je v redu, če odkrijemo finančne podatke vseh, da bi našli nekaj kriminalcev in podkupljenih uradnikov?

Šifriranje zagotovo lahko pomaga v zadevah finančne zasebnosti, kar dokazuje kripto valuta Bitcoin, čeprav obstaja zmeda glede tega, kako zasebni je Bitcoin v resnici (več o tem kasneje).

Druge storitve, na primer podjetja za sporočila, so sprejele šifriranje. Kaj v zvezi s tem ločuje ponudnike finančnih storitev od platform za pošiljanje sporočil? Ali ima Whatsapp na primer več družbene vesti kot banke ali so preprosto bolj tehnični, ko gre za vključitev zasebnosti v svoje izdelke? Ali imajo vlade finančne institucije pod tako velikim nadzorom, se banke ne upajo zavzeti za pravice svojih strank?

Ali naj dobim offshore podjetje?

Družbe na morju vam pomagajo ohraniti finančno zasebnost, saj novinarjem, javnosti ali vladam otežujejo določitev premoženja, s katerim razpolagate. Lastniški zapisi vašega premoženja (nepremičnine, delnice, obveznice ali bančni saldi) so še vedno vidni radovednemu očesu, prav tako pa tudi vaši prenosi. Toda vaša zasebna identiteta je prekinjena z računov prek spleta nejasnih podjetij, registriranih na idiličnih karibskih otokih.

Na žalost je postopek računa na morju izjemno drag in na voljo samo najbogatejšim posameznikom. Finančna zasebnost v letu 2016 je na voljo le po zelo visoki ceni, v organizacije, ki nudijo storitve, je treba nameniti veliko zaupanja. Njihove baze lahko zlahka razkrijejo vaš skrbno tkani splet psevdonimov - kar dokazujejo puščanja Mossack Fonseca.

Finančno zasebnost za redno osebo je mogoče doseči z Bitcoin. Odlični in številni odzivi na celovit vodnik ExpressVPN-a o anonimnosti Bitcoin dokazujejo, da obstaja veliko povpraševanja po učenju, kako se Bitcoin in zasebnost združujeta.

zasebno bančništvoBitcoin: Finančna zasebnost za vse?

Bitcoin ponuja množično finančno zasebnost

Račun za Bitcoin ne potrebuje zaupanja do tretje osebe in ga lahko odprete v svojem računalniku, kadarkoli želite. Bitcoine lahko kupite z resnično gotovino ali jih lahko zaslužite na spletu, njihovo sled pa lahko zasedete s psevdonimom.

Bitcoini so nestanovitni, vendar ne več kot investicijska sredstva, ki so na voljo bogatim prek zunanjih podjetij, kot so zaloge ali nepremičnine.

Po nedavnih puščanjih bo zanimivo videti, kako se bodo prilagodili tisti, ki iščejo finančno zasebnost prek zunanjih podjetij. Se bodo pomerili v naslednji veliki odvetniški pisarni, ki obljublja varne strežnike in diskretno ravnanje z informacijami? Ali pa jih bo mikalo, da bi sredstva prenesla v sredstva, kot je Bitcoin?

Kdaj puščanje postane škandal z zasebnostjo?

Kljub razburjenosti, ki obkrožajo Panama Leaks, obstaja tudi velik razlog za skrb. Obstaja veliko upravičenih razlogov za odprtje Offshore Company in vsi imajo pravico in pričakovati zasebnost. Najboljša zaščita pred vsakim puščanjem je, da se ne beležijo, vendar lahko družba, kot je Mossack Fonseca, deluje brez zapisov? Verjetno ne.

Glede na slabo stanje tehnologije v skoraj vsaki odvetniški pisarni njihovih elektronskih zapisov ne moremo šteti za varne. Poleg tega zaupanje v odvetniško družbo pomeni tudi zaupanje v vsakega posameznika, ki dela v podjetju.

Odvetniške družbe: nočete biti kot Mossack Fonseca. Med drugim prosite svojega oddelka za IT, naj vam šifrira e-poštna sporočila. pic.twitter.com/Yxut3g28Ng

- Christopher Soghoian (@csoghoian) 5. aprila 2016

Med polnim smetiščem Facebookove zgodovine klepeta nedvomno bi bilo veliko kršitev in škandalov javnega interesa, toda ali bi se kot javnost res odobravali in pozdravili takšno puščanje? Bi radi, da so vsi naši klepeti predvajani, samo da bi odkrili nekaj kršiteljev?

Panamski puščanje je polno bogatih in močnih posameznikov, ki imajo kaj skriti, zato lahko hitro ugotovimo, da mora biti med njimi velika količina zločincev. To se zagotovo zelo razlikuje od smetišča baze priljubljene platforme za sporočanje. Je torej v javnem interesu? Ali bi morali tiste, ki imajo zakonite razloge za račun na morju, povleči na smetišče? Ali niso upravičeni do svoje zasebnosti, kot je naša?

Upajmo, da lahko vpleteni novinarji ločijo med grozo in tatovi, ki se skrivajo v teh obalnih jurisdikcijah, in tistimi, ki bežijo pred istimi zločini. Čeprav je neverjetno koristno in pooblastilo za odkrivanje korupcije v krajih, kot sta Rusija ali Sirija, bi morali biti sposobni brati tudi o zločinih v zahodnem svetu, kjer nimamo tako jasne slike o tem, kateri voditelji so koruptivni.

Še ne vemo, v kakšni obliki bosta ICIJ in SZ objavila surove podatke iz Panamskih puščanj, potem ko bodo končali objavljati svoje dragocene zgodbe, toda zagotovo ne bo v celoti? Težko se bodo odločili z njimi, saj bo njihova popolna sprostitev nedvomno škodovala vsaj nekaterim nedolžnim ljudem z upravičenimi razlogi za račun na morju - morda tisti, ki ne želijo, da njihovi prijatelji in družina vedo, da so zmagali na loteriji ali morda celo ljudje, ki so priča zaščitni programi.

zaščita-zasebnostAnonimni ne pomeni vedno kaznivega dejanja.

Izpostavljanje pokvarjenosti je dobro, toda razkrivanje zasebnosti je slabo

Finančna zasebnost se hitro poruši. Zadnje varne oaze, Offshore Accounts, so trenutno na voljo samo bogatim in močnim, in pravkar so si močno prizadele v smislu verodostojnosti. Ni še treba ugotoviti, ali bodo konkurenti družbe Mossack Fonseca tudi prizadeli svojo verodostojnost in zaznano tveganje ali pa bodo vlade, ki bodo še naprej pripravljene, da dovolijo tem obalnim organizacijam, da poslujejo..

Za povprečnega človeka je Bitcoin trenutno edina možnost, da pridobi neko zasebno finančno zasebnost, čeprav je krivulja učenja še vedno precej strma, tudi Bitcoin ni brez tveganj.

Če želimo finančno zasebnost, jo bomo morali okrepiti tako, da jo bomo zahtevali. Naročanje na storitve, ki obljubljajo zasebnost in še naprej uporabljajo gotovino in Bitcoin pri vsakodnevnih transakcijah, bodo pomagale. Ker je samo pravica, ki jo izvajamo in uporabljamo, pravica, ki jo lahko pričakujemo, da bomo obdržali.

Morda se bomo v prihodnosti vsi lahko sprehodili "s švicarskim bančnim računom v žepu", kot je zloglasno dejal Barack Obama na SXSW leta 2016, kot odgovor na sago Apple proti FBI.

Panama opomba: Ingo Menhard / Fotografski klub Dollar
Zasebnost: Foto klub Nikki Zalewski / Dollar
Bitcoin: Foto klub allapen / Dollar
Poškodovan: foto klub M.Gove / Dollar

Kaj pomeni Panamski puščanje za korupcijo in zasebnost
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.