Kaj so pametna mesta?

Objekti in storitve pametnega mesta

Besede “pametno mesto” so v teh dneh praktično brezhibni zagovornik pogovorov. Po svetu mesta izvajajo naprave IoT, senzorje in druge komponente za zbiranje podatkov in vpogled v podatke. Druge vidike lahko vključujejo tudi uporabo optičnih bralnikov, javni Wi-Fi in brezgotovinske sisteme za natančnejše ciljanje ali reševanje posebnih težav..

Pametna mesta navidezno rešujejo nekatere največje težave urbanizacije. Pametni semaforji pomagajo upravljati promet v uri in preprečujejo blokado omrežja. Pametni aparati se samodejno izklopijo, kadar jih ne uporabljate, kar zmanjšuje stroške energije in preprečuje odpadke. Vseprisotni Wi-Fi pomaga ljudem ostati povezan. In večja vključenost tehnologije v vladne operacije lahko pomaga zmanjšati birokracijo, izboljšati zagotavljanje storitev in spodbuditi tesnejše odnose med državljani in državo.

Torej, kdaj so se začela pametna mesta in zakaj so tukaj?

Po navedbah Informacijska doba, začetni zagon za pametno mestno tehnologijo je prišel od nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona prek njegove filantropske organizacije Clinton Foundation. Leta 2005 je Clinton pozivala Cisco Systems, naj razmisli o razvoju sistema omrežij, senzorjev in podatkovnih centrov, da bi mesta postala učinkovitejša in produktivnejša.

Kot rezultat tega je Cisco namenil približno 25 milijonov USD za program, imenovan Povezani razvoj mest. Začetna testna mesta so bili San Francisco, Amsterdam in Seul, kjer bi preskušanja določila, ali ima tehnologija potencial. Kmalu po pilotni fazi je Cisco predstavil oddelek za pametne in povezane skupnosti, da bi začel razvijati tehnologijo na komercialni osnovi. 

Toda Cisco ni bil edini tehnološki velikan, ki je videl prihodnost tesnejše integracije z urbanisti. Leta 2008 je IBM začel pobudo za pametnejši planet za raziskovanje inteligentnih sistemov in tehnologij za mesta.

Rio de Janeiro je bilo prvo mesto, ki je sodelovalo z IBM-om. Podjetje je ustanovilo center za odzivanje na izredne razmere, ki bi lokalnim oblastem pomagal zbirati in si ogledati informacije iz več upravnih služb, kot so policija, upravljanje prometa in energetika. Mestni sistem senzorjev s pomočjo podatkov v realnem času.

Primeri projektov pametnih mest

Austin
Mesto Austin v Teksasu je prvič sporočilo, da bo maja 2016 uporabilo tehnologijo za reševanje mestnih izzivov. Od takrat je uvedlo pametno omrežje z digitalnimi števci, da bi optimiziralo porabo energije in obračunavanje. Za lažji promet in obveščanje prebivalcev o izrednih razmerah se uporabljajo tudi veliki podatki. Brezplačen javni Wi-Fi je na voljo v parkih, od leta 2013 pa obstaja pobuda za odprte podatke.

Boston
Pobude za pametna mesta Bostona spadajo pod županovo pisarno za novo mestno mehaniko, ki je bila uradno predstavljena leta 2010. Kampanja Go Boston 2030 želi rešiti težave v zvezi s prometom in mobilnostjo v mestu z digitalnimi kioski, omrežnimi prometnimi signali in aplikacijami za pametne telefone. Vlada Bostona ima namensko ekipo za analizo podatkov, ki ji je bil dodeljen mandat za izboljšanje načina dodeljevanja virov in upravljanja projektov javnih del. 

Amsterdam
Amsterdamski rodovnik pametnega mesta sega v leto 2016, ko je prejel evropsko nagrado Evropske prestolnice za kapital inovacij. Poleg gostovanja uspešne startup in tehnološke skupnosti, Amsterdam poskuša ostati na vrhu trendov obnovljivih virov energije. Električni tovornjaki se na primer uporabljajo za pobiranje smeti. Postaje za električno napajanje sončnih panelov in panoji. Energijsko učinkovite strešne kritine, pametni števci in stikala za luči predstavljajo velik del energetske infrastrukture za gospodinjstva in podjetja. 

London
London je imel vedno inovativen in vnaprej razmišljanje, zato ne preseneča, da je mestna javna infrastruktura vse bolj oblikovana s tehnologijo. Obstaja več brezplačnih žarišč za Wi-Fi, raztresenih po britanski prestolnici, njegov impresiven sistem javnega prevoza pa uporablja velike podatke za izboljšanje svojih storitev. Vendar pa je pri tem nekaj bolj mračnega: London je eno najbolj pregledanih mest na svetu, saj ima skoraj 69 kamer za videoteko na vsakih 1000 prebivalcev. 

Hangzhou
Z uporabo kamer, nameščenih po kitajskem mestu Hangzhou, je projekt, osredotočen na varnost, ki se je začel leta 2015, drastično izboljšal sposobnost policije za reševanje premoženjskih kaznivih dejanj. Potem je prišel City Brain, center za nadzor cestnega prometa, ki ga je ustanovil tehnološki velikan Alibaba s sedežem v Hangzhouu in ponuja v realnem času A.I. analiza aktivnosti na več prometnih križiščih. Sistem prilagodi semafor, da uravnava prometni tok, zmanjša čas čakanja voznikov za približno 15% na preskusnem območju in zbriše minut minut svojega celotnega časa potovanja. Trdi tudi, da poroča o prometnih nesrečah z visoko stopnjo natančnosti.

Toronto
Ampak najbolj ambiciozna aplikacija projekta pametnega mesta je sodelovanje med mestom Toronto in Alphabet’s Sidewalk Labs. Ko se je prvič začel leta 2016, je bil projekt namenjen izgradnji soseske “od interneta navzgor”. V želji, da bi si nadgradili svoj vedno večji sloves kot vozlišče za tehnološke talente, je mesto Sidewalk Labs omogočilo skorajda neoviran dostop do 12 hektarjev glavnih nepremičnin. v centru Toronta. Od takrat je projekt pritegnil več polemike kot oprijemljivih koristi, vključno z odstopom več ključnih vodstvenih delavcev, večjo javno kritiko in zmernimi posledicami za zasebnost. 

Drugi del te serije bo poskušal dekonstruirati eksperiment Toronta z gradnjo pametnejšega mesta in razpravljati o posledicah, ki jih imajo te tehnologije na odnos država-prebivalec.. 

Kaj so pametna mesta?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.