Kako delujejo preverjalniki IP in zakaj včasih niso v redu

Glej vaš IP naslov.

Vaš IP naslov omogoča, da spletna mesta vidijo vašo lokacijo. Resnica pa je, da GeoIP (lokacija IP) ni tako pametna.

Vsi smo si ogledali filme, v katerih tehnološki genij v nekaj skrivnih ukazov vpiše in uspe pridobiti domači naslov slabega (ali dobrega) fanta, običajno s priročno polno barvno kopijo vozniškega dovoljenja za zagon..

Filmi in TV bodo nenazadnje zameglili linije, ko gre za tehnologijo. Prizor bi lahko pokazal, da heker preveri spletno mesto, ki bo nekako vedelo točno lokacijo cilja. Toda na srečo v resničnem svetu ne deluje tako.

Kaj je naslov IP?

IP naslov deluje kot naslov vaše hiše in to je tisto, kar drugim računalnikom omogoča, da govorijo z vašim računalnikom. Če knjigo naročite po spletu, morate dati naslov, da jo boste prejeli. Lahko bi dali drug naslov, morda polje za pošti, vendar brez naslova knjige ne boste dobili.

Enako velja za internet in IP naslove. VPN bo prikril vašo lokacijo, vendar vaš računalnik še vedno potrebuje naslov za prejemanje informacij.

Ali imajo preverjalniki IP moj naslov?

Seznami lastništva IP so znani kot baza WHOIS. Ko so dodeljeni kosi naslovov IP ("netblocks"), sta ime in naslov osebe, ki je zanje odgovorna, javno dostopna.

Edini način, kako bi bilo vaše ime v bazi podatkov IP, je, če ste registrirali netblok, kar se ne bi moglo zgoditi nevede.

Namesto tega bo naslov za vaš IP skoraj zagotovo nakazal na vašega ponudnika internetnih storitev. Čeprav je to običajno dovolj natančno, da lahko ugotovite, v kateri državi ste, vas ne more osebno identificirati.

Kljub temu so bili primeri, ko so sodne odredbe prisilile ponudnike internetnih storitev, da predajo naslove uporabnikov. Tožilci bodo morda uporabili GeoIP, da vas najdejo, vendar potrebujejo sodni poziv, da bi dobili osebne podatke od ponudnika internetnih storitev..

Kako natančni so IP preverjalniki?

GeoIP temelji predvsem na javnih bazah podatkov, ki morda niso natančne ali posodobljene. Na primer, popolnoma je mogoče, da vaš ponudnik internetnih storitev vzdržuje svoj IP naslov v drugi državi.

Če ste že kdaj obiskali spletno mesto in videli vsebino v drugem jeziku, je IP naslov spletnega mesta verjetno registriran v drugi državi.

IP naslovi, registrirani v drugih državah, tudi pojasnjujejo, zakaj spletna mesta, ki uporabljajo GeoIP za blokiranje ali omejitev dostopa, včasih ne uspejo in preprečijo dostop napačnim uporabnikom. Mogoče ste na enem mestu, a zastarela baza podatkov vas postavi nekje drugje.

Ali me lahko moj IP naslov poveže z drugimi podatki?

Storitve GeoIP pogosto izvajajo tretje osebe in lahko povežejo vaše podatke s tehniko, imenovano prstni odtis. Podatke je mogoče pridobiti iz zgodovine iskanja in jih kombinirati z vašim IP-jem za natančnejšo sliko. Če pa niste posebej navedli svojega naslova in naslova IP, spletna stran ne more natančno vedeti, kje ste.

Vendar je v večini primerov GeoIP dovolj natančen. Verjemi ali ne; malo ljudi zanima vaše natančne koordinate. Skrbi jih le za vašo grobo lokacijo, da vas lahko ciljno usmerijo z naročilom vsebino ali storitvami.

Skrijte svoj IP in uporabite zaupanja vreden pregledovalnik IP

GeoIP je zanimiva in uporabna tehnologija, ki nam pomaga videti ustrezne vsebine, lahko pa daje tudi napačne rezultate. Občasno prikazovanje nekje, ki ga nismo, lahko postanemo zelo nadležno.

Najučinkovitejši način skrivanja IP-ja je uporaba storitve VPN, kot je ExpressVPN. Če morate uporabiti preveritelja IP, preverite, ali uporabljate storitev, ki ji lahko zaupate.

Kako delujejo preverjalniki IP in zakaj včasih niso v redu
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.