Kako varno zamenjati stare ali poškodovane trde diske

varno odstranjevanje trdega diska

Če ste kot večina drugih uporabnikov računalnikov, boste le redko vrgli ali izbrisali podatke. Ko bo prostor na disku vse cenejši in cenejši, boste redko morali. Če se boste kdaj morali znebiti starega trdega diska, je pomembno, da najprej upoštevate varnostne ukrepe.

V zadnjih letih so se stroški pomnilnika dramatično znižali. Po podatkih, ki jih je zbral John C. McCallum, bi trdi disk z dovolj prostora za shranjevanje dveh podatkov Terabajt (TB) v letu 2004 stal 1360 USD, tri leta kasneje, leta 2007, pa je ta cena padla na 530 USD. Leta 2010 bi to stalo le 140 USD, leta 2013 pa 110 USD.

Danes lahko dobite skoraj dvakrat več prostora za 110 USD, dva TB pogona pa sta zdaj na manjšem koncu razpoložljivega spektra trdih diskov.

Kako se pripraviti na okvaro trdega diska

Pomembno je, da računalnik pravilno nastavite in zagotovite, da je trdi disk šifriran. To je enostavno nastaviti v računalnik Mac z vgrajenim FileVault. Uporabniki operacijskega sistema Windows lahko uporabljajo programe, kot je Bitlocker, za šifriranje trdih diskov, večina distribucij Linuxa, kot je Ubuntu, pa ima to izvorno šifriranje.

Priporočljivo je, da obdržite drugi fizični trdi disk (ne le ločene particije na vašem trdem disku). Namizni računalnik lahko pogosto enostavno namesti drug trdi disk v svoj stolp, zunanji trdi disk pa manjši stolpi ali prenosniki. Če varnostno kopirate samo svoje najpomembnejše podatke, zahteve za shranjevanje sploh ne bodo drage.

  Kako bi lahko izgubil vse z Bitcoinom

Ne glede na izbrano varnostno kopijo, ne pozabite zašifrirati varnostne kopije. Šifriranje običajno uporabljate le s kvačkanjem polja in bo zagotovilo zaščito podatkov pred zasegom, tatvino ali izgubo.

Napake na trdem disku je težko predvideti, včasih pa so nenadne in takoj usodne. Večino časa pa se vam bo odpoved trdega diska počasi prikradla, vedno več napak pa se bo pojavilo pri zagonu računalnika, več zrušitev sistema in večje število nedostopnih datotek.

Upajmo, da vam bo običajno počasna napaka omogočila premikanje datotek na nov pogon brez večje izgube podatkov.

Zamenjava trdega diska

Glede na hitrost, s katero trdi diski postajajo večji in cenejši, boste verjetno želeli zamenjati trdi disk svoje naprave, preden zamenjate računalnik. Trdi diski imajo hitro premikajoče se dele in so eden najmanj trpežnih delov računalnika s povprečno življenjsko dobo le tri do pet let.

Kljub tako kratki življenjski dobi obstaja živahen trg rabljenih trdih diskov. Nekateri jih kupujejo zaradi poceni shranjevanja podatkov, medtem ko drugi, podobno kot kriminalne združbe, sistematično kupujejo stare trde diske in iščejo zasebne podatke in skrivnosti podjetja..

Gesla in piškotki, shranjeni na trdih diskih, so lahko še posebej dragoceni, vendar pa so lahko tudi vaši osebni podatki iz več razlogov, vključno s krajo identitete.

Kako ravnati s svojim starim pogonom

Ko premaknete svoje podatke v novo napravo, se boste morali znebiti starega trdega diska. V idealnem primeru vaš trdi disk še vedno deluje in ga lahko formatirate z vgrajenimi orodji vašega operacijskega sistema, kot so DiskWipe v operacijskem sistemu Windows, Disk Utility na Mac OS X ali Gnome Disk Utility v Ubuntu.

Preprosto formatirajte celoten pogon, ga prepišite z ničlami ​​(izberite to možnost v svojem pripomočku za disk) in po želji postopek ponovite enkrat ali dvakrat, samo da se prepričate.

  Prvih 9 spletnih strani .onion iz globine temnega spleta

Zdaj bo mogoče povrniti svoje podatke neverjetno težko in neizmerno drago. Čeprav lahko dobro financiran nasprotnik, kot je vohunska agencija velike vlade, še vedno lahko povrne nekatere vaše podatke.

Če želite, da bodo njihovi trdi diski neberljivi, na primer razstavljanje pogona in brušenje površine diskov ali drobljenje delov, bodo verjetno morali nadzirati ciljne točke nadzora. Vendar ti postopki niso priporočljivi neizkušenim uporabnikom in lahko predstavljajo resne nevarnosti za zdravje.

Prepričajte se, da so stari sistemi zaščiteni

Nikoli ni prepozno, da se prepričajte, da stari trdi diski ne vsebujejo nezaščitenih osebnih podatkov. Šifriranje ni bilo tako razširjeno kot zdaj, še pred nedavnim pred tremi leti, zato verjetno vaši stari pogoni niso pravilno zavarovani.

Če trdega diska ne morete obrisati, na primer zato, ker ga računalnik ne more več zaznati, drugi morda tudi ne bodo mogli dostopati do vaših podatkov. Vendar je včasih težko oceniti, kako enostavno je mogoče pritrditi trdi disk in da bi negotovost lahko tvegala.

Najlažji način, da postane vaš trdi disk neberljiv, kadar do njega ne morete dostopati, je izvrtati luknjo ali jo razbiti s kladivom.

Tak način uničevanja trdega diska zahteva veliko previdnosti in izkušenj pri vrtanju. Verjetno boste morali uporabiti veliko sile, ki bi lahko povzročila škodo vam ali vaši okolici.

Stare trde diske odstranite varno in odgovorno

Ne pozabite, da trdih diskov ne morete preprosto odložiti v gospodinjski smeti, saj vsebujejo strupene materiale in jih je mogoče delno reciklirati. Vaš bližnji trg z elektroniko ali postaja za recikliranje bi vam moral biti v pomoč.

Predstavljena slika: KirillM / Fotografije fotografij

  Ustanovitelj Yale’s Privacy Lab skrbi zaskrbljenost zaradi bližajoče se starosti in prepoznavanja obraza
Kako varno zamenjati stare ali poškodovane trde diske
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.