Kdo lahko vidi vaše podatke, ko obiščete šifrirano spletno mesto HTTP?

Uporabite VPN za varnejše brskanje po spletnih mestih HTTP.

Spletna mesta, ki uporabljajo HTTPS (označeno z zeleno ključavnico v brskalni vrstici), šifrirajo vse podatke med brskalnikom in strežnikom spletnega mesta. Nihče vmes ne more videti vsebine povezave, kar varuje pred napadi človeka v sredini.

Brskanje po spletnih mestih, ki ne uporabljajo HTTPS

Spletno mesto, ki ne ponuja osnovne šifriranja HTTPS, izpostavi vaše podatke različnim akterjem. Uporaba VPN vam lahko pomaga zaščititi pred najhujšimi.

Kdo lahko vidi vaše podatke HTTP, ko ne uporabljate VPN?

  • Usmerjevalnik / operater Wi-Fi
  • Vaš ponudnik internetnih storitev
  • Akterji med ponudnikom internetnih storitev in ponudnikom internetnih storitev strežnika
  • ISP strežnika

Ni mogoče izogniti drsanju na mednarodnih internetnih stikalih in globokomorskih kablih. Obveščevalne agencije velikih nacionalnih držav in vse vlade, skozi katere podatki prehajajo, lahko vidijo in pobirajo nešifrirane vsebine.

Če se povežete z VPN, bodo prisluškovalci težje identificirali vas in vaše prebivališče. Vendar pa vas lahko podatki znotraj poslanih podatkov (kot so e-poštni naslovi, imena ali podatki o vašem računalniku) še vedno prepoznajo.

Wi-Fi usmerjevalnik / operaterji lahko vidijo skoraj vse, kar počnete v spletu

Operater lokalnega omrežja lahko vidi vsako spletno mesto, ki ga obiščete, in spremlja vsak klik, ki ga naredite ali obrazec, ki ga izpolnite. Poleg tega so vidne tudi vsebine komunikacij prek HTTP zahtev.

Lokalni operaterji omrežja lahko vnesejo tudi zlonamerno kodo na katero koli spletno mesto, ki ga obiščete, ali katero koli programsko opremo, ki jo prenašate, zamenjate s svojo.

Pogosto imajo zlonamerne injekcije nedolžne oblike, kot so oglasi, ki jih usmerjevalniki postavijo na spletna mesta, ki jih obiščete. Bolj pametne različice zlonamerne programske opreme bodo obstoječe oglase nadomestile s svojimi in lastnikom spletnih mest odvzele prihodek od oglaševanja.

Zamenjave oglasov običajno niso posledica zlobe na strani subjekta, ki zagotavlja internet. Pogosteje je usmerjevalnik okužen z zlonamerno programsko opremo in ga širi na druge naprave v omrežju brez vednosti lastnika sistema.

Poleg tega, če Wi-Fi ni konfiguriran s sodobnim šifrirnim standardom (po možnosti WPA2), lahko drugi okoli vas prav tako berejo in prestrežejo vaše internetne podatke.

Uporaba VPN za varnejše povezave HTTP

Če se povežete z zaupanja vredno storitev VPN, vse te grožnje iz usmerjevalnika Wi-Fi odstrani z vzpostavitvijo šifriranega tunela med vašo napravo in storitvijo VPN. Nihče vmes, na primer sosed ali operater Wi-Fi, ne more prestreči ali prebrati nobenih podatkov.

Vse pomisleke, da je usmerjevalnik vlomljen, je mogoče varno upoštevati. VPN zagotavlja, da usmerjevalnik ne more ovirati vaše povezave, ne da bi ga prekinil.

Pomembno je izbrati VPN, ki mu lahko zaupate

Res je, da je storitev VPN na mestu, kjer lahko bere in prestreže vaše podatke. Na srečo je iskanje dobro vzdrževane storitve z varnimi strežniki VPN, ki ne vodijo dnevnikov, lažje kot iskanje javnega omrežja Wi-Fi pri pristojnem sistemskem administratorju.

Naročanje na zaupanja vreden VPN vas bo zaščitilo povsod, ko se povežete z internetom. Ni vam treba dolgo hoditi, da bi našli povezavo, ki ji lahko zaupate. Samo povežite se s svojim VPN od kjer koli.

Kdo lahko vidi vaše podatke, ko obiščete šifrirano spletno mesto HTTP?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.