Koliko lahko vaš internetni ponudnik ugotovi s svojim internetnim prometom?

[ware_item id=33][/ware_item]

Vaš ponudnik internetnih storitev lahko vidi ves vaš internetni promet


Od vsega, kar Alexa vprašate, za vsa vaša e-poštna sporočila in gesla: Če ne šifrirate prometa, lahko vaš ponudnik internetnih storitev potencialno vidi vse.

Medtem ko vaš ponudnik internetnih storitev obravnava ves vaš internetni promet, lahko vidi vse, kar počnete v spletu. Vaš ponudnik internetnih storitev bi lahko zbral dovolj osebnih podatkov o tem, kaj iščete, koga pošiljate po e-pošti (in kdaj) in celo o vaših bitcoin transakcijah.

Kljub temu pa, če šifrirate ves promet, so morda samo trpi v prometnih vzorcih dovolj, da bo vaš ponudnik internetnih storitev ugotovil, kaj počnete doma.

Razložimo, kaj lahko vidi vaš ponudnik internetnih storitev, ko so vaši podatki ali niso šifrirani, in kako odpraviti vsako težavo.

Kaj lahko vidi vaš ponudnik internetnih storitev, če vaši podatki niso šifrirani:

1. Točna spletna mesta, ki jih obiščete, in vaša gesla

Če spletna mesta, ki jih obiščete, niso šifrirana, tj. Še vedno uporabljajo HTTP in ne HTTPS, lahko vaš ISP na primer natančno ve, katera spletna mesta ste obiskali. Če nakupujete na spletnem mestu http://www.a-shopping-website.com, bo vaš ponudnik internetnih storitev vedel, kaj ste kupili, uporabniško ime in geslo, ki ga uporabljate za svoj račun, in vse podatke o plačilu, ki jih vnesete. Če namesto tega obiščete spletno mesto https://www.a-shopping-website.com, bo vaš internetni ponudnik videl, da ste obiskali spletno mesto, ne pa tudi, kaj počnete na njem..

Rešitev: Preverite, ali spletna mesta, ki jih obiščete, uporabljajo HTTPS (priporočamo, da dobite HTTPS povsod, da zagotovite, da so spletne strani, ki jih obiščete, šifrirane) in ne obiskujte spletnih mest s potečenimi ali neveljavnimi SSL certifikati.

Če ne želite, da vaš ISP vidi, katera spletna mesta sploh obiščete, uporabite dober VPN.

2. Vaša e-poštna sporočila

Če uporabljate e-poštno storitev, ki ne uporablja šifriranja TLS (Varnost prevoza), bo vaš ISP verjetno videl vsebino e-poštnih sporočil, če pa je vaš ponudnik internetnih storitev tudi vaš ponudnik e-poštnih storitev, zagotovo lahko.

Rešitev: Uporabite e-poštno storitev, ki ima poleg HTTPS in veljavnih SSL certifikatov TLS šifriranje (ki se pogosto imenuje STARTTLS). Upoštevajte pa, da lahko e-poštna storitev zdaj pregleduje tudi vaše osebne e-poštne naslove.

Nekateri ponudniki, kot je Google Mail, vas bodo obvestili z majhno rdečo ključavnico, če prejemnik ali pošiljatelj ne uporabljata pravilno TLS. O tej napaki lahko pošljete e-poštnega pošiljatelja ali prosite za drug e-poštni naslov.

Lahko pa izberete, da izbrišete Gmail račun in namesto tega preučite te možnosti, ki se zavedajo zasebnosti.

3. Ali hudourniki

Vaš ponudnik internetnih storitev lahko vidi, ko za prenos datotek uporabljate BitTorrent, tudi če so zakonite (na primer posodobitev igre). Medtem ko jih morda ne zanima toliko vsebina, ki jo hranite, kot nekatere korporacije (ki lahko vidijo vaš IP naslov iz hudournika, ne pozabite), ko bo ISP opazil, da uporabljate pasovno širino za hudourništvo, bi lahko uničil vaš prenos hitrosti.

Rešitev: Če želite preprečiti, da bi vaš ponudnik internetnih storitev opredelil vašo hudourniško aktivnost, uporabite varno VPN za varen in hiter prenos.

4. Vaše transakcije z Bitcoini

Ker navadni odjemalci Bitcoina pošljejo standardna in edinstveno oblikovana nešifrirana sporočila v dobro uveljavljena vrata TCP, lahko vaš ISP precej enostavno opazi, če uporabljate Bitcoin. Iz vašega prometa lahko izsledijo tudi vaše transakcije. Ker lahko ponudnik internetnih storitev vidi ves vaš dohodni promet, lahko sklepa, da je vsaka transakcija, ki jo pošljete, ki je niste prejeli od nekoga drugega, transakcija, ki ste jo ustvarili..

Rešitev: Čeprav dober VPN ali Tor mreža lahko ponudniku internetnih storitev prepreči, da bi spremljal vaše bitcoin transakcije iz dohodnega prometa, obstajajo še druge poti, s pomočjo katerih lahko ugotovijo vaše transakcije.

Če želite zagotoviti, da so vaše bitcoin transakcije anonimne, si oglejte Lexiejev vodnik, kako opraviti anonimna plačila z Bitcoin.

Kaj lahko vidi vaš ponudnik internetnih storitev, če so vaši podatki šifrirani:

Če šifrirate vse podatke o svojem spletnem prometu, odlično delo! Vendar lahko vaš ponudnik internetnih storitev še vedno gleda na šifrirane metapodatke, ki sledijo šifriranemu spletnemu prometu - ne vedo, kaj točno je promet, vendar lahko naredijo močne sklepe glede na naravo njegove velikosti, pogostosti in časovnega razporeda prometnih vzorcev.

Nedavne študije so pokazale, da se lahko omrežni operaterji še vedno veliko naučijo o vas iz vašega šifriranega prometa. Ena študija je pokazala, da ima vsak videoposnetek na Youtube edinstven vzorec prometa, ko se pretaka v vašo napravo, in če bi ga ponudnik internetnih storitev želel, bi lahko določil natančne video posnetke, ki jih gledate. Druga zaskrbljujoča študija o napravah IoT, ki so jo opravili raziskovalci z univerze Princeton:

"ISP ali drugi omrežni opazovalci lahko sklepajo o zasebnosti, ki so občutljive na zasebnost, tako da analizirajo internetni promet iz pametnih domov, ki vsebujejo komercialno dostopne IoT naprave."

Z drugimi besedami, karkoli, od vaše Alexa do monitorja SleepSense, lahko vašo zasebnost ogrozi izpostavljanje svoje vsakodnevne rutine.

Povezovanje vseh naprav prek usmerjevalnika, ki podpira VPN, bi ponudniku internetnih storitev neverjetno težko določil, katero napravo uporabljate. Ni pa povsem nemogoče, da bi odločen nasprotnik sklepal, kakšen promet pošiljate, še posebej, če imate samo eno napravo IoT ali če več naprav pošilja redek promet, kot so pametne ključavnice vrat in monitorji spanja.

Rešitev: Začrtajte vzorec, tako da v šifrirani spletni promet dodate naključni vhodni in odhodni promet. Da bi to delovalo, boste morali uporabiti VPN, da skupaj povežete ves promet iz hiše, tako da ponudnik internetnih storitev ne more več razlikovati med filmom, hudournikom ali spletnim mestom.

Prepričajte se, da neprestano prihajate in odhajate od doma, tudi ko niste tam. Ob stalnem prometu čez dan se izognete prometnemu povzročanju, ko se na primer odpravite po spletu po prihodu domov iz službe.

Ustvariti vhodni prometa, ustvarite stalen tok, ki bo prikril morebitne skoke hitrosti prometa, ko na primer vklopite računalnik, ko se po službi vrnete domov. Zaženite storitev pretakanja zvoka, kot je Spotify, ali digitalno radijsko oddajo in jo izključite.

Ustvariti odhodni prometa, lahko v storitvi za skupno rabo datotek delite priljubljene datoteke, kot je najnovejša različica Linuxa.

TL; DR: Nadzirajte podatke, ki jih daste svojemu ponudniku internetnih storitev

1. Preverite, ali ima vsako spletno mesto HTTPS. Uporabite HTTPS povsod.
2. Uporabite e-poštno sporočilo s šifriranjem TLS.
3. Še bolje, uporabljajte plačljivo e-poštno storitev, ki ne bo spremljala vaših sporočil.
4. Uporabite dobro VPN, če želite šifrirati ves promet.
5. Preberite si, kako lahko ostanejo anonimne vaše transakcije z Bitcoin.
6. Ustvarite dohodni promet z predvajanjem zvočnih pretokov, ko niste doma, in ustvarite odhodni promet z deljenjem priljubljenih datotek s storitvami izmenjave datotek.

Koliko lahko vaš internetni ponudnik ugotovi s svojim internetnim prometom?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.