Nevtralnost omrežja: kaj pomeni razveljavitev in kako lahko VPN pomaga

Dolarji, ki tvorijo okroglo ikono

Nadgradnja: Od 11. junija 2018 je Net Neutrality uradno razveljavljena, kar pomeni, da pravila, ki zahtevajo, da ponudniki internetnih storitev omogočajo enak dostop do spletne vsebine, ne veljajo več..

Ta položaj je nesprejemljiv, vendar boja ni konec - naj bo vaš glas zaslišan in vrnimo Net Nevtralnost nazaj!

***

Kljub milijonom komentarjev nevtralnosti omrežja, ki so preplavili spletno stran Zvezne komisije za komunikacije (FCC) in kljub skoraj soglasnemu izzivu javnih uslužbencev in tehnoloških strokovnjakov, 14. decembra 2017 je FCC ignoriral voljo velike večine javnosti in namesto tega je šlo naprej z demontažo nevtralnosti mreže.

Za spodbujanje in spodbujanje brezplačnega in odprtega interneta je bil ustvarjen princip, ki je večino svojega obstoja upravljal internet. Načelo je, da se vsa spletna mesta in storitve - ne glede na to, kako velike so majhne - obravnavajo enako, konec prejšnjega tedna pa ga je FCC ubil.

Kaj se bo zgodilo, ko bo nevtralnost mreže obrnjena?

S premikanjem regulativne moči interneta iz naslova II nazaj v naslov I, FCC zdaj ponudnikom internetnih storitev (ISP) daje možnost, da vžgejo, dajo prednost, blokirajo in radikalno preoblikujejo internet na kakršen koli način, ki se jim zdi primeren. Dokler razkrijejo svojo poslovno prakso, imajo ponudniki internetnih storitev v ZDA svobodno trženje svojih storitev, če hočejo, kar pomeni, da bodo potrošniki znova ostali na volji svojega ponudnika internetnih storitev.

Razveljavitev bo verjetno vplivala tudi na uporabnike interneta v drugih državah. Ker se ZDA tradicionalno šteje za pionirja v internetni tehnologiji, ta odločitev postavlja precedens, od katerega se bodo druge države verjetno odločile. ZDA je tudi najbolj priljubljen vir vsebine, ki se porabi na mednarodni ravni, in vpliv ponudnikov internetnih storitev na usode ustvarjalcev in distributerjev vsebine, kot sta Netflix ali Spotify, je slaba novica za ves svet.

Žal je to le vrh ledene gore; o dolgoročnih posledicah je še vedno prezgodaj govoriti.

Kako lahko VPN pomaga nevtralnosti mreže

Medtem ko vas VPN ne more zaščititi pred vsemi učinki razveljavitve nevtralnosti mreže, lahko pomaga ublažiti škodo. Za začetek lahko VPN pomaga uporabnikom, da se izognejo zatiranju ponudnika internetnih storitev, kar pomeni, če se vaš ponudnik internetnih storitev odloči, da bo upočasnil določeno storitev, kot je Hulu, medtem ko ne počne istega za tekmeca, kot je Netflix, lahko povezovanje s strežnikom VPN prepreči kakršen koli namerni ISP dušenje in uporabnikom omogočajo normalno brskanje in pretakanje.

VPN lahko uporabnikom pomaga tudi odblokirati spletna mesta z omejenimi možnostmi. Ponavljajoč se argument proti razveljavitvi je prepričanje, da bodo ponudniki internetnih storitev zdaj lahko črno uvrstili na določena spletna mesta - bodisi bodo na voljo nedosegljivi bodisi dostopni samo uporabnikom, ki plačujejo pristojbino. S povezovanjem na strežnik VPN zunaj pristojnosti ponudnika internetnih storitev lahko uporabniki v bistvu zaobidejo spletna mesta na črnem seznamu in prosto brskajo..

VPN uporabnikom vrača nadzor, saj jim omogoča anonimno brskanje po spletu - hkrati pa zagotavlja udobje v varni, šifrirani povezavi. Navsezadnje ponudnik internetnih storitev ne more diskriminirati določenih spletnih mest ali storitev, če ne vidi, katera uporabljate.

Kaj VPN ne more storiti

Žal VPN ne bo mogel uporabnikom pomagati pri hitrosti prednostnih spletnih mest ali storitev. Na primer, če bi ponudnik internetnih storitev Hulu pretočil vsebino hitreje kot Netflix ali Amazon Prime Video, povezovanje VPN uporabniku ne bo omogočilo, da Netflix in Prime Video doseže hitrost Hulu.

Drugo vprašanje je, kako bodo ponudniki internetnih storitev obdelali spletna mesta z ničelno oceno. Ko se ponudnik interneta odloči za promocijo spletnega mesta tako, da ga izključi iz potrošnikovega podatkovnega načrta, se imenuje spletno mesto z ničelno oceno, ker se podatki, uporabljeni v tej storitvi, ne štejejo za skupno omejitev podatkov. Z razveljavljenimi zaščitnimi nevtralnimi mrežami imajo ponudniki internetnih storitev več nadzora nad ravnanjem s storitvami z ničelno oceno. Uporaba VPN bi lahko teoretično izenačila konkurenčne pogoje, tako da spletno mesto ali storitev z ničelno oceno vrnejo v svoj standardni podatkovni načrt, vendar glede na to, da potrošniki za to niso dovolj spodbudili, bo ničelna ocena še vedno negativno vplivala na konkurenco internet.

Boj še zdaleč ni končan

Po ocenah skoraj 83% Američanov nasprotuje stališču FCC, in čeprav je FCC glasoval za odpravo nevtralnosti mreže, razveljavitev ne bo začela veljati še nekaj mesecev. Zato še vedno obstaja čas, da se vaš glas sliši.

Obiščite https://www.battleforthenet.com/, kampanjo, ki so jo vodili naši prijatelji v boju za prihodnost, in kongres pozval, naj prek zakonodaje ustavi razveljavitev in vključi načela nevtralnosti omrežja..

Nevtralnost omrežja: kaj pomeni razveljavitev in kako lahko VPN pomaga
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.