NSA proti CIA: Kako se zaščititi pred obema

NSA proti CIA

Leta 2013 je Edward Snowden pokazal, da ima nacionalna varnostna agencija (NSA) globalni nadzorni aparat, ki pokriva vse naše digitalne komunikacije.

Nato je Wikileaks leta 2023 objavil množico podatkov znotraj “druge” ameriške obveščevalne agencije, Centralne obveščevalne agencije (CIA).

Puščanja razkrivajo delovanje sicer hermetično zaprtih vohunskih agencij najmočnejše države na svetu.

Izvedeli smo, da je NSA in CIA sta si zelo različni v svojih vohunskih tehnikah in hecah.

NSA se večinoma zanaša na prestrezanje množičnih količin podatkov, kršenje protokolov šifriranja in prodorne telekomunikacijske ponudnike.

Vendar se CIA osredotoča na končne točke – namesto tega ogroža naprave in ljudi.

NSA proti CIA: Kako se razlikujejo njihove tehnike vohunjenja

Medtem ko bo NSA morda poskušala prestreči in prekršiti šifriranje vseh sporočil v klepetu na svetu, bo CIA poskušala pridobiti sporočila neposredno iz vašega telefona.

Prav tako NSA zanima, kje so ves čas vsi avtomobili, medtem ko CIA zanima le, da bi vaš avto (in kako ga lahko uporabijo za napad).

Kako NSA vohuni za vse

Kako NSA nadzoruje planet

NSA nima nobenih agentov na terenu. Njihovi zaposleni skoraj izključno ostajajo na fizičnih lokacijah in podatkovnih centrih agencije NSA, zlasti Fort Meade v Marylandu ali Utah Data Center.

Medtem ko ima NSA agente, nameščene v poslušanju popotniških postaj po vsem svetu, se zanaša na pomoč drugih agencij ali vladnih podružnic, da fizično prodrejo v svetovno internetno infrastrukturo in podvodne kable..

  Kako ustvariti VPN

Zaradi tega ste fizično varni pred NSA. Morda bodo poskušali na daljavo preklicati vaše sisteme, vendar je malo verjetno, da vam bodo osebno prišli po prenosnik (čeprav bi morda prestregli in namestili vohunsko programsko opremo na vaše pošiljke).

Nacionalni nedržavni organi želijo “zbrati vse”, kar pomeni, da želijo sestaviti bazo podatkov o vseh informacijah, ki so bile kdaj izmenjane po internetu.

Masovno šifriranje je oviranje za vohunski stroj NSA, vendar to ni dovolj

Preden je bilo šifriranje razširjeno po internetu, jim je letni proračun državnega nedržavnega urada 11 milijard ameriških dolarjev olajšal prenos podatkov. Z dotikom osrednjih točk svetovne internetne infrastrukture so zbrali večino e-poštnih sporočil, telefonskih klicev, sej brskanja in podatkov.

Kadar se uporablja šifriranje, bo NSA poskušala odstraniti zaščito pred komunikacijo. Vmešavanje v povezave lahko udeležence naredi, da mislijo, da je prišlo do napake. Upamo, da se bodo ljudje vrnili v nešifrirane kanale, da bi zaobšli izmišljeno napako.

Če odstranjevanje zaščite ne deluje, bo NSA vdrla v podatkovne centre, v katerih se hranijo e-poštni ali telefonski klici, ali ogrozila ponudnike storitev. Če nacionalni varnostni organi ne morejo prestreči podatkov med prevozom, lahko dostopajo do podatkovnega centra

Poleg tega bo NSA poskušala oslabiti ali razbiti šifrirne sisteme ali uvesti zaledje (pogosto s skrivnimi plačili). Zlasti zaradi zadnjih korakov so naša omrežja hekerji postala bolj ranljiva.

Dejansko bo glede na njihov proračun, velikost in sofisticiranost prvi nedvomno našel velike ranljivosti v tehnoloških izdelkih in protokolih. Vendar niso zadnji in vsako ranljivost, če je ne odpravimo takoj, sčasoma odkrijejo druge vlade in kriminalci.

Vlada izbira naše ključavnice, se sprehaja po naših zasebnih življenjih in pušča odprta vrata, da lahko vstopijo tudi drugi.

  4 nove grožnje kibernetski varnosti v letu 2023

Kako CIA zasleduje ljudi

Kako vas bo CIA zasledila

Za razliko od NSA ima CIA na terenu agente. Lahko pričakujete, da vas bodo našli kjer koli na svetu.

Toda CIA ne spremlja in ne lovi interneta v množičnem obsegu (NSA to že počne).

CIA uporablja taksistične tehnike za črpanje inteligence neposredno iz končnih točk, kot sta telefon ali računalnik. Naprave je v velikem obsegu težko srušiti naprave, ciljni napadi pa prinašajo boljše rezultate.

CIA zaposluje veliko računalniških znanstvenikov in raziskovalcev, da bi ugotovili pomanjkljivosti. Njihov cilj je, da na daljavo ali neposredno stopijo v vašo napravo, da pridobijo podatke in inteligenco ali jih morda celo nadzorujejo.

Podobno kot NSA tudi CIA skriva ranljivosti, ne da bi jih razkrila proizvajalcem.

Kako se zaščititi pred NSA in CIA

Če vas ameriška vlada ni usmerila, se ne bi bali CIA.

Grozno in neprijetno je, da ne omenjam nepravičnega in nezakonitega, da vsak vaš korak za vedno posname NSA. Njihova dejanja vas izpostavijo tudi drugim, kot so zalezovalci, lokalne oblasti ali kriminalna podjetja.

“Vlada izbira naše ključavnice, se potipa po naših zasebnih življenjih in pušča vrata odprta za druge.”

Kadar koli lahko uporabite šifriranje. Razmislite o šifriranju občutljivih e-poštnih sporočil s PGP ali pa se premaknite na varnejše platforme za takojšnje sporočanje.

Za ustavitev sledenja NSA:

 • Vedno plačujte z gotovino ali Bitcoin
 • Izogibajte se aplikacijam za skupno rabo in spletnim trgovinam
 • Iskanje z DuckDuckGo
 • Šifrirajte klepete
 • Ne uporabljaj e-pošte
 • Brskanje s Tor in VPN
 • Blokirajte oglase in piškotke drugih proizvajalcev
 • Izogibajte se socialnim omrežjem

To je težko storiti, vendar pa bo izklop telefona (ali se ga znebil) otežil spremljanje gibanja NSA. Lahko bi se tudi potrudili, da bi popolnoma izginili.

  PGP je še vedno dober za zasebnost

Da bi vas CIA ustavila za sledenje:

 • Uporabljajte naprave, ki redno prejemajo varnostne posodobitve
 • Nenehno posodobite telefon in računalnik (za zaščito pred znanimi varnostnimi ranljivostmi)
 • Ne pustite svojih naprav brez nadzora
 • V vašem domu ne postavljajte nepotrebnih omrežnih naprav (kamere, pametni televizorji, hladilniki)

In ne pozabite, da če tvegate atentat, se popolnoma izogibajte novejšim modelom avtomobilov!

NSA proti CIA: Kako se zaščititi pred obema
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.