Pojasnili so nujni dokazi: 1. del

Kaj je dokaz o ničelnem znanju?

Pojasnjeni dokazi z ničelnim znanjem 2. del: Neinteraktivni dokazila o ničelnem znanju

Kriptografija se večinoma nanaša na varno komunikacijo in vključuje skrivanje informacij pred nasprotniki in avtentikacijo posameznikov.

Različice, asimetrično šifriranje in simetrično šifriranje se pogosto uporabljajo skupaj, da se omogoči varna komunikacija. V priljubljenih kriptografskih sistemih, kot so PGP, OTR in VPN, se pogosto uporabljajo različni algoritmi, vključno z:

  • Hash funkcije, ki nam omogočajo priročno prepoznavanje datotek, besedila in tipk
  • Asimetrične funkcije šifriranja za varno izmenjavo šifrirnih ključev po nezanesljivih kanalih
  • Simetrično šifriranje deluje tako, da učinkovito šifrira velike količine podatkov
  • Funkcije izmenjave ključev za varno pogajanje s šifrirnimi ključi po nezanesljivih kanalih

Dokazi z nič znanjem so šifrirne sheme, ki se uporabljajo za dokazovanje, da nekaj veste, ne da bi razkrili, kaj je. Na primer, lahko brez dvoma pokažete, da poznate odgovor na sestavljanko, ne da bi dejansko razkrili rešitev.

Dokazi o ničelnem znanju so še vedno razmeroma novi in ​​so v zadnjem času v kripto valutah našli le pogost primer uporabe.

Interaktivni dokazila o ničelnem znanju

Interaktivni dokazi z ničelnim znanjem zahtevajo interakcijo med posameznikom (ali računalniškim sistemom), ki dokazuje svoje znanje, in posameznikom, ki potrjuje dokaz.

Sistem ustvarja še eno zanimivost za dokaz ničelnega znanja: Ne samo, da dokazujete, da nekaj veste, ne da bi razkrili, kaj veste, ampak ga tudi samo razkrivate posamezniku, s katerim komunicirate. Nekdo, ki vas samo opazi, ne bo mogel preveriti svoje trditve.

Čeprav je to dobro za dodatno zasebnost, lahko pri poskusu dokazovanja več posameznikom pride tudi s precej dodatnega truda in stroškov.

Kako delujejo dokazila o ničelnem znanju

Situacija:

Predstavljajte si strupeno tekočino brez vonja in brez barve, ki je videti in podobna vodi. Kaj pa, če nekdo postavi ta kozarec poleg enakega kozarca, polnega vode? Dve tekočini ne morete razlikovati med seboj. Dejansko morda niti ne veste, da se med seboj razlikujejo.

Zahteva:

Nekdo trdi, da ima izjemen vid, ki jim omogoča, da obe kozarci razideta. Ne želijo pa vam povedati, kaj je to, vendar. Kako lahko preverite njihovo trditev, ne da bi ugotovili, kateri kozarec je strup in kateri je voda?

Dokaz:

Vi (preverjevalec) zavežete osebo, ki trdi, da je razkrila obe kozarci narazen (dokazilo) in se naključno odločila, da bosta kozarce preklopila ali ne. Ko odstranite senčilo, vprašate, ali so očala spremenila položaj.

Če bosta dve tekočini res zlahka povedali narazen, vam bodo lahko povedali, ali sta zamenjali mesto. V nasprotnem primeru se bodo zmotili s 50-odstotno možnostjo.

Če nato ponovite poskus, bo dokaz (če samo ugibajo) napačen s kumulativno 75-odstotno možnostjo.

Če 10-krat ponovite test, če je preizkus vsakič pravilen, obstaja 99,9-odstotna možnost, da niso uganili, in verjetno bosta res ločila obe kozarci. Po ponovitvi testnega n-krat:

1 - 0,5 ^ n * 100%

Seveda ima naš primer tukaj nekaj praktičnih pomanjkljivosti. Lahko so nameščene varnostne kamere ali senzorji gibanja, toda v abstraktnem svetu matematike smo lahko prepričani.

Zakaj dokazila o ničelnem znanju delujejo

Vi, preveritelj, ste zdaj lahko z 99,9-odstotno gotovostjo prepričani, da ima druga oseba način prepoznavanja očal, čeprav še vedno ne veste, kateri kozarec je poln strupa in kateri poln vode.

Nekdo, ki vas je opazoval in dokazal, pa ni prepričan. Teoretično sta se preveritelj in dokazilec lahko med seboj dogovarjala in postavila šov z vnaprej določenimi potezami.

Pojasnili so nujni dokazi: 1. del
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.