Pretvarjanje podatkov v gotovino: grozljiva stran Facebookovega motorja za oglase

Kako vas Facebook cilja na oglase.

Z vsemi informacijami, ki jih ljudje danes izmenjujejo na spletu, so podjetja postala veliko boljša v tem, kako natančno določiti, na koga in kdaj naj to tržijo. Slišal je, kako Facebook pri tem igra ogromno vlogo.

Facebook največ zasluži za oglase. Facebook oglaševalska platforma dejansko predstavlja 97% prihodkov FB od oglasov. Samo z več kot 29,6 milijarde USD prihodka samo lani, to je veliko oglasov.

Če poleg članka opazite gumb "všeč", obstaja velika verjetnost, da bodo informacije prešle naravnost na Facebook.

Razlog za to, da je Facebook oglaševalska platforma tako uspešen, je strašljivo natančen. Prvič, je zelo prilagodljiv - oglaševalci lahko ciljajo na skoraj vse vidike občinstva. Drugič, podatke o uporabniških podatkih pobere iz več virov na nič.

Tukaj je opisano, kako deluje.

Notranji pogled na Facebook-ov množični oglasni motor

Facebook oglaševalska storitev je razdeljena na štiri glavne teme: demografija, interesi, vedenje in drugo.

Oglaševalci se lahko odločijo za ciljanje oglasov na podlagi mesta, države, poštne številke ali celo tako natančne kot posamezne soseske. Od tam se lahko odločijo, da bodo ciljali na moške, ženske ali oboje iz katere koli starostne skupine.

Kako vas Facebook cilja

Zdaj pa je tu začelo invazivno. Ko so osnove izpolnjene, lahko oglaševalci na podlagi osebnih življenjskih dogodkov izberejo določene interese, vedenja in celo ciljajo na ljudi.

Kot primer se je ExpressVPN odločil, da bo ciljal na moške in ženske med 18. in 35. letom, ki jim je bil všeč najnovejši film Marvel, Logan, ker se je ta film zibal (in vključuje dovolj veliko skupino, da bi lahko natančno predstavil, kako deluje ta storitev).

Kot vidite, je v interesni skupini Logan na stotine podtem, vključno z različnimi drugimi filmi, knjigami in igralci o X-Men.

Facebook lahko cilja na zelo specifične demografske

Facebook bi lahko ciljal na ljubitelje filma Marvel.

Po določitvi začetnih parametrov lahko tržniki preidejo na bolj nitaste teme, kot je na primer odnos med ciljno publiko, kje so hodili v šolo, vrste oblačil, ki jih kupujejo, število hišnih ljubljenčkov, ki jih imajo, kako pogosto telovadijo in katere športe ekipe, ki so jim všeč.

Na ljudi je celo mogoče ciljati ne le po svojih političnih željah, temveč tudi po tem, kako pogosto navajajo politiko.

Facebook vas lahko cilja na podlagi vaših političnih preferenc.

Tržniki se lahko odločijo, da svoje iskanje zožijo tako, da izberejo tako minljive teme, kot so dobrodelne donacije, kdaj in kako pogosto oseba potuje in natančno koliko denarja zaslužijo. In to je samo praskanje po površini.

Facebook ve, kam greš.

Obstaja celo možnost izbire uporabnikov, ki prihajajo na obletnico.

Facebook pozna vašo obletnico.

Ko imajo tržniki vse te podatke na voljo, se lahko osredotočijo na bolj vsiljive podteme, kot je večkulturna pripadnost ciljne publike.

Ciljna publika s Facebookom.Kako Facebook določi, ali se uporabnikova dejavnost ujema z "afriškoameriško večkulturno pripadnostjo"?

Skoraj vsak vidik vsakodnevnega življenja človeka je zajet. Pri nabiranju občinstva ni ostalo veliko domišljije. In vsakič, ko oglaševalec doda več zahtev, se potencialni doseg zmanjšuje.

Strašno, kajne?

Kako skriti svoje podatke iz Facebooka

Najprej se odločite, ali želite biti vključeni v množično oglaševalsko storitev Facebook. Ker je zasebnost v zadnjih nekaj letih med uporabniki vse bolj zaskrbljena, so spletna mesta, kot je Facebook, zelo napredovala in ponudila več prostora za komolce, ko gre za vaše osebne podatke in kako se uporabljajo.

Če želite spremeniti nastavitve oglasa, tukaj preverite nastavitve oglasov.

Kako preveriti svoje nastavitve oglasov na Facebooku.

Prilagodite lahko, kako se prikazujejo vaši oglasi ali celo izključite FB-jevo storitev oglaševanja. Čeprav je pomembno upoštevati, da čeprav se boste morda odločili izogibati se oglasom na FB, to ne pomeni nujno, da ste izvzeti iz zbiranja podatkov.

Dodatni koraki, ki jih lahko storite, da preprečite, da vas Facebook usmeri z oglasi

Naslednji preprost korak za zmanjšanje digitalnega odtisa je odjava iz Facebooka, ko ga uporabite. Facebook že ve več o vas kot o vašem pomembnem drugem, toda ko med brskanjem pustite Facebook v ozadju, lahko algoritmi spletnega mesta zbirajo podatke o iskanju na podlagi spletnih mest, ki jih obiščete, in stvari, ki so vam všeč.

Če poleg članka opazite gumb "všeč", obstaja velika verjetnost, da bodo informacije prešle naravnost na Facebook.

Poleg tega boste morda želeli omejiti, kaj vam je všeč in kaj delite na Facebooku. Ker lahko tržniki ciljajo na skoraj vse o vas, jim dajete manj informacij, s katerimi lahko sodelujejo, več nadzora nad vašo anonimnostjo.

Ker so Facebookovi prihodki od oglasov v zadnjem četrtletju 2016 poskočili za skoraj 30%, lahko pričakujete, da bodo ti oglasi postali vidnejši, bolj ciljani in vedno bolj natančni.

Zaenkrat imate vsaj še besedo, kako jih sprejemate.

Predstavljena slika: BrianAJackson / Fotografije fotografij

Pretvarjanje podatkov v gotovino: grozljiva stran Facebookovega motorja za oglase
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.