Priljubljenost FaceAppa sproži pomisleke glede zasebnosti, toda kdaj se bomo naučili?

Logotip FaceApp, z rogovi.

Verjetno ste nedavno naleteli na fotografije prijateljev in družinskih let v prihodnosti, zahvaljujoč virusni aplikaciji za fotografije FaceApp.

Aplikacija, ki se je leta 2017 prvič izkazala za priljubljeno, se je zaradi priljubljene #FaceAppchallenge, ki so jo naložile slavne osebe, naložila, kako bodo izgledali njihovi prihodnji selfi..

Oglejte si to objavo na Instagramu

Ko se odpravite na izlet v leto 3000.

Objava, ki jo je delil Jonas Brothers (@jonasbrothers) 16. julija 2019 ob 14:38 PDT

A kljub na videz neškodljivi naravi trenda na družbenih medijih so pomisleki glede zasebnosti prišli do izraza po tvitu (zdaj izbrisan) raziskovalca varnosti Joshua Nozzi.

Izbrisani Joshua Nozzi Tweet o Faceappu.

Joshua je odtlej objavil svojevrstno opravičilo in rekel, da »ni prav, da je obtožbo objavil, ne da bi jo najprej preizkusil.« Toda na tem tviterju se je nabralo veliko publikacij, pri čemer je ena glasno razglasila, da »Rusi imajo vse svoje stare fotografije«.

Zadeva zdaj pritegne pozornost na najvišjih stopnjah ameriške vlade, vodja manjšinskih senatov Chuck Schumer pa je uradno zaprosil FBI za izvedbo nacionalne varnostne preiskave FaceApp-a.

Ali je prepir z zasebnostjo FaceApp resničen?

Osrednja ekipa FaceAppa, vključno z njenim izvršnim direktorjem in razvijalci, deluje zunaj Sankt Peterburga, kar (očitno) ne pomaga pri zadevah in je glavna prepirka za večino glasov nasprotnikov.

Pogoji uporabe aplikacije malo prispevajo k pomislekom. Če prenesete in se prijavite v FaceApp, družbi podelite „trajno, nepreklicno, neizključno, brezplačno, po vsem svetu, v celoti plačljivo, prenosljivo podnajemno licenco za uporabo, razmnoževanje, spreminjanje, prilagajanje, objavljanje, prevajanje, ustvarjanje izvedena dela, distribucija, javno izvajanje in prikazovanje vaše uporabniške vsebine ter kakršnega koli imena, uporabniškega imena ali podobnosti, zagotovljenih v povezavi z vašo uporabniško vsebino, v vseh medijskih oblikah in kanalih, ki so zdaj znani ali pozneje razviti, ne da bi vam to nadomestilo.

Njegova politika zasebnosti je še korak dlje: "z registracijo in uporabo storitve soglašate s prenosom podatkov v ZDA ali v katero koli drugo državo, v kateri FaceApp, njene podružnice ali ponudniki storitev vzdržujejo zmogljivosti."

TL; DR: FaceApp je lastnik vse vaše vsebine

Ko je FaceApp naložen, je lastnik in lahko prenese vso svojo vsebino na strežnike v državah, kjer je fizično navzoč (beri: Rusija). Še več, brezplačno se lahko ukvarja z vsem, kar želi, vključno s spreminjanjem, distribucijo ali javnim prikazovanjem.

Če niste zadovoljni s tem, ne morete veliko storiti, razen če izbrišete aplikacijo in je nikoli več ne uporabljate. Del pogodbe o storitvah se odpoveduje pravici, da toži to podjetje na sodišču.

Da, pogoji in posledice za zasebnost so zelo hudi. Toda, ali je to podjetje zares ruska vlada, ki si prizadeva vdreti v osebna življenja milijonov Američanov?

Ne ravno, pravijo varnostni raziskovalci Elliot Anderson in Will Strafach. Navajajo, da ni "nobenih dokazov", da FaceApp na oddaljene strežnike naloži celoten zvitek uporabnikov. Elliot je v izjavi za NBC News dodal, da "na splošno ta aplikacija od uporabnika ne zahteva veliko podatkov."

Generalni direktor FaceAppa Yaroslav Goncharov se je v izjavi za TechCrunch neposredno obrnil na spor in obtožbe o vdoru v zasebnost.

Izjavil je, da "ne prodajamo ali ne delimo uporabniških podatkov s tretjimi osebami" in dodal, da "so vse funkcije FaceApp na voljo brez prijave in se lahko prijavite samo z zaslona z nastavitvami. Posledično se 99% uporabnikov ne prijavi; zato nimamo dostopa do podatkov, ki bi lahko osebo identificirali. "

Infrastruktura v oblaku aplikacije ni locirana niti v Rusiji, saj podjetje uporablja kombinacijo spletnih storitev Amazon in Google Cloud za ohranjanje tehnologije AI za urejanje na plaži.

Čeprav vaši nerodni selfiji verjetno ne bodo del množične baze podatkov, ki jo nadzira KGB, kontroverza FaceApp razkriva morebitne pomisleke glede zasebnosti v našem objemu vseh stvari.

Kaj pa moja zasebnost?

Nesrečna resničnost je, da ne storimo dovolj, da bi tehnološka podjetja prevzela odgovornost za podatke, ki jih zahtevajo.

Kako pogosto ste v naglici sprejeli vsa predstavljena dovoljenja za aplikacijo, da bi uredili svoj selfie z najnovejšim mačjim filtrom? Najverjetneje dajete izrecno soglasje za aplikacijo za spremljanje in zbiranje več informacij od tistega, kar je nujno potrebno.

Dejansko ni nobene razlike med pogoji storitve FaceApp in Facebooka, ki družbi prav tako podelijo „neizključno, prenosljivo, pod-licenčno, licenčnino in po vsem svetu licenco za gostovanje, uporabo, distribucijo, spreminjanje, teči, kopirati, javno izvajati ali prikazovati, prevajati in ustvarjati izpeljana dela svoje vsebine. "

Ne pozabimo, da je srh škandala Cambridge Analytica na videz nedolžna kviz aplikacija imenovana "thisisyourdigitallife". Mnogi so hitro sprejeli vse sporazume končnih uporabnikov z naravo misli o tem, kaj bi to lahko vključevalo. V postopku so brezobzirni razvijalci dobili dostop do osebnih podatkov 87 milijonov ljudi.

Brez dvoma bi tehnološka podjetja lahko naredila več, da bi pomagali uporabnikom razumeti, v kaj se vanje vključujejo. Kakšna pa je spodbuda za to, ko celoten model visi na zelo invazivnem okviru podatkovnih točk za natančno ciljanje oglasov?

Seveda, občasno se zgodi škandal, ki izbruhne in ogorčeni uporabniki pošiljajo sporočila na istih platformah, na katere sovražijo. Toda novicni cikel se nadaljuje in tako tudi mi. Obstajajo računi za plačilo in delovna mesta, na katere se lahko vrnete. Naša zasebnost lahko počaka še en dan.

Priljubljenost FaceAppa sproži pomisleke glede zasebnosti, toda kdaj se bomo naučili?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.