Skrivne kode, ki jih nihče ne more zlomiti

[ware_item id=33][/ware_item]

Skrivne kode, ki jih nihče ne more zlomiti


Se še spomnite v šoli, ko bi s svojim najboljšim prijateljem šifrirali skrivne zapiske po učilnici? Izključujete se, ker ste vedeli, da je učiteljica zaplenila vaše piske, tega ne bo mogla prebrati ...

Medtem ko so bili vaši lastni šifri verjetno precej osnovni, vaš učitelj pa jih je lahko zasukal, če bi želel, je bilo to še vedno zabavno. Kode so skrivnost, skrivnost, ki privlači notranjega lovca na zaklad v vseh nas - zato jih radi poskušamo rešiti.

A neverjetno se zdi, da nekatere kode niso primerljive, tudi če uporabljamo prefinjene superračunalnike. Seveda, obstajajo uporabne in nenigmatične (beri: dolgočasne) kode, ki jih ne moremo zlomiti (kot močna AES šifriranje), vendar obstajajo druge, ki so veliko bolj zanimive in skrivnostne ...

Spodaj si oglejte tri največje možganske možgane in jih preizkusite, če se vam zdi, da bi svoje misli povezali z vozli!

Kaj je kip Kriptosa?

Smiselno je, da je CIA naročila svoj lastni del kriptovalut, ki ponosno stoji pred njihovim sedežem v Langleyju.

Skulptura Kryptos, zgrajena leta 1990, ni le testament za kriptografe, ki delajo zakulisje na teh samih temeljih, ampak predstavlja tudi osupljiv kos umetnosti, navdihnjene v naravi.

Kryptos tvorijo štiri različne uganke, in čeprav je notranji analitik CIA prve tri rešil leta 1998, odgovor na četrto ostaja neznan.

Umetnik za Kryptosom je prej objavil namige o tem, kako rešiti končno uganko - denimo leta 2014, ko je dejal, da bodo od 64. do 74. lika ob dešifriranju črkovali besedi "BERLIN CLOCK" - še vedno skrivnost skulpture.

Misliš, da moraš rešiti Kryptos? Glej uganko tukaj.

Rokopis Voynich je res star in zmeden

Ta je za vse, ki ste tam zeliščarji. Rokopis Voynich je obseg na 240 straneh, znanstveno iz 14. stoletja.

Sodobno odkritje je bilo leta 1921, ko ga je Wilfrid Voynich kupila od antične trgovine. Rokopis je napisan v nenavadnem, neznanem besedilu, ki ga spremljajo različne ilustracije: predvsem zeliščne, a tudi astrološke in človeške oblike.

Knjiga je šla skozi številne roke, čeprav avtor besedila ni znan. Seveda so se špekulirali, na primer o Rogerju Baconu, bratu iz 13. stoletja; Giovanni Fontana, inženir, katerega ilustracije so nekako podobne tistim iz rokopisa; in celo sam Voynich v zapleteni izmišljotini - čeprav se je to zaradi radiokarbonskih zmenkov izkazalo skoraj nedvomno napačno..

Oglejte si Voynichov rokopis na spletu v Beineckejevi redki knjigi & Rokopisna knjižnica, da si jo ogleda v vsem svojem sijaju.

Mrtvec ne pripoveduje nobenih zgodb: The Somerton Man

Leta 1948 so našli dobro oblečenega mrtveca, ki je sedel na plaži z ne ugasnjeno cigareto na ovratniku. Ni imel identifikacije, le nekaj imetja in čudno besedno zvezo, iztrgano iz knjige, ki je skrbno premetavala žep, na kateri je pisalo "Tamam Šud."

Odtrganje Tamam Shuda je nastalo iz knjige z imenom Rubáiyát Omarja Khayama, ki bi jo preiskovalci kasneje našli v avtomobilu. Lastnik vozila ni imel pojma, kako je prišel tja, in še vedno neznanka, zadnja stran je manjkala in je bila zamenjana s kopico črk.

Je bila to šifra mrtvega človeka? V zapisnikih je bila vključena telefonska številka, vendar je gospa, ki ji je pripadala, zanikala kakršno koli vedenje o skrivnostnem mrtvecu ... Zelo nenavadno!

Kljub preteklem 70. letu je treba identiteto Somerton Man, vzrok smrti in šifro še določiti. Vključeni so celo možni ljubezenski zasuki.

Lahko razrešite skrivnost Somerton Man?

Katera je vaša najljubša koda, ki jo ni mogoče razbiti?

Ljudje imajo radi skrivnost. In fascinantno je izvedeti, da mnoge uganke ostanejo brez odgovora. Je to posledica popolne varnosti? Ali je mogoče kaj takega?

Poznate kakšne dolgo nerešene uganke? Radi bi jih slišali v spodnjih komentarjih!

Skrivne kode, ki jih nihče ne more zlomiti
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.