Ste se odpravili na Novo Zelandijo? Pripravite se na odklepanje telefona na Carini

Novozelandska zastava je zbledela v ozadju s telefonom pred seboj s sliko ptiča kivija, narisan kot prstni odtis.

Nekaj ​​se ribje piva pod - in to niso samo ribe in čips. Ta mesec je Nova Zelandija uvedla zelo invaziven zakon o podatkih, ki carinskim uradnikom daje pravico, da ne samo izvedejo enakovredno iskanje digitalnega traku, ampak tudi kaznujejo vse potnike, ki nočejo izpolniti zahteve.

Zakon o carinah in trošarinah 2018, ki je začel veljati 1. oktobra, daje novozelandskim uradnikom pravico, da potnike prisilijo, da odklenejo njihove elektronske naprave, da jih bodo lahko iskali. Če to ne bi bilo dovolj kosmato, bi se lahko vsi obiskovalci, ki zavrnejo vilice nad svojim PIN-om, prstnim odtisom ali geslom, soočili s kazenskim pregonom in / ali z denarno kaznijo do 5.000 NZD (približno 3.300 USD).

Ni korakov za varnost, dva koraka nazaj za zasebnost

Poleg tega, da carinskim zastopnikom dodeli pravico, da kršijo vašo zasebnost, jim zakon daje tudi možnost, da odvzamejo naprave potnikom, ki jih nočejo izpolniti. Carinski zastopniki lahko prosto kopirajo vse podatke, pridobljene iz določene naprave, kar agentom odpira možnost, da zlorabijo vaše osebne podatke.

Da bi se poslabšalo, ni nobenih dejanskih zahtev, ki bi jih morali izpolnjevati, preden nekoga ustavijo. Namesto tega je odločitev odvisna od posameznih carinskih zastopnikov - ki jim dajo več moči, da kadar koli hočejo, ki jih hočejo.

Pomembno je opozoriti, da čeprav Nova Zelandija ni prva država, ki je uvedla to vrsto zakona, je prva izvršila globe kot kazen za neupoštevanje. V ZDA so na primer iskanje digitalnih trakov že nekaj časa; če pa obiskovalci nočejo izročiti svojega gesla, imajo carinski uradniki edino možnost, da jim prepovejo vstop.

Izdelava primera za dodatno varnost

Kakšne podatke bi lahko ti uradniki iskali? Po besedah ​​predstavnika carine Terry Brown bo postopek vključeval "iskanje datotek po datoteki v vašem telefonu". To lahko vključuje potencialno občutljive dokumente, spletna iskanja, fotografije in drugo.

Carinski minister Kris Faafoi je v pogovoru za Radio Novo Zelandijo dejal, da ta nova politika ni potrebna le, ampak je že zdavnaj. "Številne organizirane kriminalne združbe postajajo veliko bolj zapletene v načinih, kako poskušajo stvari prebiti čez mejo," je dejal Faafoi. "In če menimo, da se ukvarjajo s takšnim poslom, je pridobivanje inteligence iz pametnih telefonov in računalnikov lahko koristno za pregon."

Novozelandska vlada je poskušala omiliti strahove tudi znova, saj bo zelo malo popotnikov pozvala, naj podatke predajo. Carina je navedla, da je bilo v letu 2017 mimo 14 milijonov potnikov, pregledanih pa je bilo le 537 naprav.

Strog zakon s presenetljivo lahkimi rešitvami

Kot mnogi zakoni o zasebnosti, tudi ta samo prekriva površino. Brez da bi organom pregona omogočili dostop do digitalnih datotek v oblaku ali varnostnih kopij, je kriminalcem, teroristom (in ljudem, ki jih je treba nekaj skriti) neverjetno enostavno narediti varnostno kopijo svojih naprav pred potovanjem.

Nasprotno, če so podatki o napravi določene osebe dovolj inkriminirajoči, bi lahko oseba preprosto plačala globo in nadaljevala. Čeprav je to lahko muka, se najlažje izognete temu vprašanju: A) naredite varnostno kopijo telefona pred odhodom ali B) shranite vse svoje občutljive podatke v oblak.

Če potujete na Novo Zelandijo, saj boste vedeli, da bo vaš telefon ali tablični računalnik predhodno iskan, boste imeli dovolj časa za uveljavitev ustreznih protokolov o zasebnosti. Imate nekaj fotografij, ki jih neznanec ne bi rad gledal? Obrišite jih. Imate nekaj e-poštnih sporočil, ki jih želite ohraniti zasebne? Pošljite jih v oblak.

Ni važno, če nimate česa skrivati

Le nekaj tednov obstoja je zakon naletel na veliko nasprotovanja. Zagovorniki zasebnosti, kot sta Fundacija za elektronske meje (EFF) in Novozelandski svet za državljanske svoboščine (CCL), so se zgražali nad novim zakonom. V nedavni izjavi CCL trdi:

"Vsak poklicni zločinec bi lahko preprosto shranjeval svoje podatke na internetu, potoval z obrisanim telefonom in jih obnovil, ko vstopijo v državo. Vsak zločinec, ki tega ne stori, bi gotovo plačal 5 tisoč dolarjev globe, namesto da bi razkril dokaze v zvezi s kaznivimi dejanji, ki bi lahko vključevali zapor. "

Čeprav so vaši profili na družabnih medijih polni dolgočasnih živilskih fotografij in neznanci na vašem zidu objavljajo tople želje za rojstni dan, je dejstvo, da je Nova Zelandija začela izvajati ta zakon, zaskrbljujoče.

Ali je to še en primer varnostnega gledališča ali je to še en korak v dolgi vrsti progresivno invazivnih zakonov o podatkih, ki počasi, a zanesljivo omejujejo našo svobodo?

Radi bi slišali vaša razmišljanja o tej zadevi. Spodaj pustite svoje komentarje.

Ste se odpravili na Novo Zelandijo? Pripravite se na odklepanje telefona na Carini
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.