Stroški zasebnosti profiliranja DNK potrošnikov

Brez DNK dvojnih vijačnic ni znakov.

Pogovorimo se o podatkih. Ne, vašemu Facebooku ni všeč, da ga podjetja uporabljajo za ciljno oglaševanje. Ali pa vaše metapodatke, ki razkrivajo veliko o vas (in vaši mački). Govorimo o dejanskih podatkih o vas. Vaš DNK.

Vaš DNK je vaš genetski odtis. Vaš DNK je popolnoma edinstven. Vaš DNK lahko pove stvari o vašem zdravju, osebnosti, zgodovini in še več. Oh, in vaš DNK bo morda v lasti Ancestry.com, 23andMe ali kakšnega drugega podjetja za genetske prednike.

Počakaj, kaj?

Katere podatke izročamo profilom DNK?

Kaj je v vašem DNK? No, vsebuje označevalce za bolezen, barvo las in oči, možne osebnostne lastnosti, vašo dediščino ... V bistvu je DNK tisto, kar vas naredi. Hej, verjetno bi lahko celo klonirali nekoga iz vzorca sline nekaj let po stezi.

In to dajemo komercialnemu podjetju samo za priložnost, da vidimo, ali je bila naša pra-pra-prababica babiška ali smo na daljavo povezani z Georgeom Clooneyjem?
Še pomembneje pa je, komu izročamo bistvo sebe? In po kakšnih pravilih so vezani?

S kakšnimi pravili se morajo igrati podjetja za genetsko testiranje?

Trenutno je malo, če obstaja kakšna splošna zakonodaja v zvezi s smernicami za genetsko testiranje potrošnikov. Medtem ko sta Francija in Nemčija prepovedali genetsko testiranje potrošnikov, druge države nimajo posebnega zakona.

V ZDA je agencija FDA pripravila nekaj smernic, kot so zahteve za testiranje in pregled. Toda glede zakonov, ki urejajo upravljanje? To je od države do države in izhaja iz drugih nespecifičnih predpisov.

Ali je to lahko primer tehnologije, ki pospešuje hitreje kot regulatorji? Če se bodo v regulativnem smislu pravilno razpravljale o možnih posledicah množičnih komercialnih baz podatkov DNK, bo to podobno, kot da bi poskušali nadoknaditi Usaina Bolta.

Pogled na politike zasebnosti podjetij za genetsko testiranje

Trenutno so v glavnem odvisne od podjetij za profiliranje DNK, ki bodo same uvedle varnostne in zasebne politike. Pa kako gre?

Razdelimo del politike zasebnosti na Ancestry.com, na primer:

„[Ancestry.com] lahko vaše podatke uporabi tudi pri genealoških ali genskih raziskovalnih projektih, za izboljšanje ali razvoj novih izdelkov in storitev ter za notranje poslovne namene…“

Pomeni, da bo Ancestry.com uporabil vaš DNK:

  • v raziskavi (kakšne vrste raziskave? Raziskovanje, če obstaja gen serijskega morilca?)
  • za nove izdelke in storitve ("odlična ideja Jim! Odprimo roko za zmenke!")
  • za "notranje poslovne namene" (v redu, kaj pa, če bo moja genetika lahko ugotovila, kako dovzetna sem za nekatere oblike trženja, češ!)

"[Ancestry.com] ne delijo skupnih identifikacijskih podatkov, povezanih z vašimi genetskimi ali zdravstvenimi podatki, s tretjimi osebami, razen če pridobimo izrecno soglasje ali se za to ne zahteva."

Ni pogojev, kaj pomeni "potrebno", vendar je leta 2017 ameriška družba Ancestry.com prejela 34 kazenskih pozivov iz ZDA, Nemčije, Kanade in Velike Britanije. Podatke so objavili v 31 primerih.

„[Ancestry.com] uporablja vaše osebne podatke za trženje novih izdelkov in ponudb pri nas ali naših poslovnih partnerjih. To vključuje oglaševanje, prilagojeno vam na podlagi vaših interesov. "

Ta govori sama zase!

Kako varni so podatki, ki jih predložite v genetsko testiranje?

Kako varni so kateri koli podatki? Če ste državljan ZDA s kreditnim poročilom, je vaše občutljive osebne podatke verjetno izpostavil Equifax skupaj s 143 milijoni drugih ljudi.

Za 3 milijarde (milijard !!) uporabnikov Yahooja so tudi leta 2017 zasledili uporabo ponarejenih piškotkov. In Aadhaar, identitetni sistem za več kot milijardo Indijancev, ki vključuje biometrične podatke, je bil že večkrat ogrožen.

Ne glede na sisteme, ki jih imajo ljudje, smo do zdaj že izvedeli, da nič ni nezmotljivo. Kombinacija programske napake in trikov v socialnem inženiringu, ki jih uporabljajo hekerji, ima lahko svetovni vpliv.

Vaša nepremišljena družina in njihov DNK vas bo izdal

Želite vedeti najbolj moteč vidik vsega tega? Ni vam treba niti sam priskrbeti vzorca, da bi ga lahko ujeli.

Če vaš brat, sestra ali velika teta Lilly predložijo svoj DNK, potem družinski označevalci pomenijo, da obstaja velika verjetnost, da je tudi vaše bistvo zapisano.

Še ne poznamo vseh skrivnosti, ki jih vsebuje naša DNK. Toda z dovolj velikimi nabori podatkov in algoritmi strojnega učenja lahko stavite, da se ta podjetja skušajo ugotoviti.

Zakaj? Tako lahko od vas seveda zaslužijo več denarja. Leta 2017 je bil neposredni trg potrošniških genetskih testov ovrednoten na 117,12 milijona dolarjev. Leta 2026 naj bi dosegla 611,24 milijona dolarjev.

Stroški zasebnosti profiliranja DNK potrošnikov
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.