Štirje načini varne varnostne kopije podatkov

Stavba vrhovnega sodišča je preplavljena s podatki

Fotografije, dokumenti, shranjene videoigre in stara e-poštna sporočila: v življenju nabiramo veliko podatkov. Tako kot podstrešje naših staršev, so tudi naše digitalne torbe vedno bolj polne.

Na srečo obstaja več možnosti za shranjevanje podatkov, zato je vse ceneje in ceneje, da ničesar ne zavržete.

Kje naj hranimo svoje podatke in kako jih zaščitimo? Katere grožnje nas najbolj skrbijo?

1. Prepričajte se, da so vaši podatki šifrirani

Vaš operacijski sistem bi moral privzeto šifrirati vse podatke na trdem disku, ne da bi vas skrbelo, kako ravnati s tem postopkom. Stanje šifriranja pogonov lahko preverite v BitLockerju (Windows) ali FileVault (Mac OS).

Ko pa vaši podatki zapustijo vaš primarni trdi disk (npr. Če ga premaknete na zunanji trdi disk ali spletno shrambo), morda ne bodo več šifrirani. Še vedno obstajajo načini za zaščito teh podatkov, vključno z:

PGP

PGP je široko uporabljano in odprtokodno orodje, ki lahko varno šifrira vse vrste besedila in podatkov. Edina težava je, da boste morali zelo natančno zaščititi svoj PGP ključ, ki lahko predstavlja druge izzive.

VeraCrypt

VeraCrypt (prej znan kot TrueCrypt) je drugo odprtokodno orodje, ki olajša šifriranje datotek. Lahko celo ustvarite skrite mape znotraj šifriranih map, da dosežete verodostojno zanikanje vsebine.

Za razliko od PGP vam ni treba skozi poseben postopek ustvarjanja in varnostne kopije ločenega šifrirnega ključa, vendar boste potrebovali dobro geslo. Mogoče vam lahko pomagata skrbnik gesla ali programska oprema?

BitLocker ali FileVault

Uporabite možnosti, ki jih ponuja vaš operacijski sistem. Tako BitLocker (Windows) kot FileVault (Mac OS) imata možnosti za šifriranje zunanjega trdega diska.

2. Shranite svoje podatke na lahko dostopnem zunanjem trdem disku

Vsaj hranite varnostne kopije podatkov, kjer so vam dostopni. Zunanji trdi disk, ki sedi na vaši mizi, bi vam moral omogočati priročno kopiranje podatkov. Potem, če se vaš glavni računalnik pokvari ali izgubite prenosnik, se lahko hitro vrnete na delo brez prevelikih težav.

  • Zunanji disk lahko ves čas vzdržujete v računalniku in načrtujete BitLocker ali FileVault za obnavljanje datotek. Zelo je priročno, vendar obstaja tveganje, da bi virus poškodoval tudi vaše varnostne kopije.
  • Vključite zunanji trdi disk samo, če želite narediti varnostno kopijo, na primer enkrat na teden ali kadar ste znatno napredovali pri svojem delu.
  • Lahko pa ustvarite šifriran zabojnik z Veracryptom in občasno kopirate svoje pomembne podatke. Je bolj ročno delo, vendar olajša obnavljanje datotek iz drugega operacijskega sistema ali kadar trenutne različice lastniške programske opreme niso več podprte.
  • S PGP je vaša najboljša možnost prepoznati pomembne mape, jih stisniti (npr. V .zip ali .rar) in jih šifrirati.

3. Shranite svoje podatke na težko dostopnem zunanjem trdem disku

Glavna težava pri ohranjanju zunanjih varnostnih kopij s seboj je, da lahko karkoli škodi vašim podatkom. Potencialne katastrofe bi lahko vključevale rop, sunke, poplave in požare. Za dodatne varnostne kopije je priporočljivo, da kopijo svojih podatkov shranite tudi nekje daleč stran od vas.

Shranjevanje v oblaku zagotovo ustreza, vendar je veliko ceneje kupiti trdi disk. Morda ni vedno primerno, da prosite svoje prijatelje ali družino, naj obdržijo trdi disk za vas, toda s 1 Terabajtni diski se približajo velikosti denarnice, morda ni preveč zahtevati.

  • Če doma že shranjujete podatke na zunanji trdi disk, jih lahko preprosto kopirate in pošljete po pošti kamor koli varno. Če je vaš načrt zamenjava trdega diska, je morda najbolje, da vzamete svoj stari in ga nekje zaklenete, namesto da bi se bavili, kako ga pravilno uničiti.
  • Če vas skrbi, če bi kdo izvedel za njegovo vsebino, lahko posnamete tudi posnetek podatkov, ki jih želite obdržati, jih shranite v šifriran zabojnik VeraCrypt ali zip datoteko, šifrirano s PGP, in ga kopirate na trdi disk. Postopek je podoben, kako lahko dosežete verodostojno zanikanje v oblaku.

4. Shranite svoje podatke v oblaku

Če se veliko gibljete in potrebujete pogost dostop do datotek, je spletna shramba morda najboljša možnost. Toda v primerjavi s trdim diskom je spletna shramba lahko draga in ima druge pomembne izzive.

  • Spletni ponudniki za shranjevanje v oblaku, kot so Google Drive, Dropbox ali OneDrive, so relativno dragi, če imate na voljo več podatkov, kot omogočajo njihovi brezplačni načrti. Verjetno jih boste želeli uporabljati le za podatke, ki jih morate imeti na voljo hitro, ne pa za velike datoteke, ki se jih verjetno ne boste dotaknili v letih, kot so stare slike in videoposnetki.
  • Pri šifriranju podatkov v oblaku je lahko neprijetno. Možnosti VeraCrypt in PGP ostajata, vendar lahko hitrost podatkov naredi zahtevo za ponovno nalaganje celotne mape ali vsebnika vsakič, ko se datoteka spremeni.
  • Nekateri ponudniki, kot je Amazon Glacier, lahko ponudijo shranjevanje v oblaku za precej nižje stroške. Shranjevanje enega Terabajta lahko stane le 4 USD na mesec, večina stroškov pa se pojavi samo ob nalaganju ali nalaganju podatkov. Takšne storitve uporabljajo poceni magnetne pasove, ki za shranjevanje ne stanejo skoraj nič, vendar so drage za pridobivanje in prenos podatkov.
  • Če uporabljate storitev, kot je Amazon Glacier, naredite posnetek večjih podatkov, kot so mape slik ali videoposnetkov, jih šifrirajte in naložite kot eno datoteko.

Ne glede na način, ki ga uporabljate, vedno zaščitite svoje podatke

Vaši podatki so dragoceni. Bolje skrbeti, kako ga zavarovati, kot skrbeti, da ga je izgubil! Podatke lahko hranite sinhronizirano na zunanjem trdem disku doma ali v oblaku ali hranite svoje najdragocenejše datoteke na trdem disku nekje drugje.

Karkoli boste izbrali, šifrirajte svoje podatke in dober načrt za varnostno kopiranje gesel in šifrirnih ključev!

Štirje načini varne varnostne kopije podatkov
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.