Študija potrjuje, da je manj kot 20% vedno prebranih pogojev storitve

Ponazoritev drobilnika drobljenja pogojev vročitvenega dokumenta.

Če pogosto kliknete »Strinjam se« glede pogojev storitve podjetij (ToS), ne da bi jih dejansko prebrali, niste sami.

Nova študija ExpressVPN razkriva, da več kot 80% potrošnikov vedno ne bere ToS-a pri ustvarjanju novih računov na spletnih mestih.

Deloma je lahko kriv zapleten jezik pogojev, ki so pogosto sestavljeni iz številnih zakonitih strani. Vendar pa obstaja tudi splošno pomanjkanje zaupanja, da bodo podjetja ravnala tako, kot trdijo.

Mnogi verjamejo, da se bo ToS spremenil ob padcu klobuka, če to ustreza podjetju. Nedvomno drži, da je pravica do spremembe brez predhodnega obvestila v številnih ToS standardna omejitev. Glede na raziskavo družbe ExpressVPN:

  • Manj kot 35% potrošnikov zaupa blagovnim znamkam, da podpirajo svoj ToS.
  • Več kot 42% potrošnikov meni, da blagovne znamke pogosto spreminjajo ToS, ne da bi to povedale uporabniku.

Če menite, da bi se lahko tisto, kar danes podpišete, spremenilo jutri, verjetno ne boste imeli smisla brati ToS-a. Poleg tega se lahko uporabniki počutijo, kot da nimajo veliko izbire: pogosto, če se ne strinjate s pogoji, ne dobite storitve.

Uporabniki VPN, ki jim pomagajo zasebnosti

Zanimivo pa je, da raziskava kaže, da uporabniki VPN dvakrat pogosteje berejo ToS v primerjavi z uporabniki, ki niso VPN. V istem smislu velja, da se uporabniki VPN na splošno bolj zavedajo svoje varnosti in zasebnosti.

  • Uporabniki VPN imajo skoraj dvakrat večjo verjetnost, da bodo na pametnih domačih napravah onemogočili mikrofon in kamero (v primerjavi z uporabniki, ki niso VPN).
  • Več uporabnikov VPN se zaveda, da lahko Facebook napoveduje svojo spolno usmerjenost in pripadnost političnim strankam (v primerjavi z uporabniki, ki niso VPN).
  • 64% uporabnikov VPN je prepričanih v varnost svojega iPhone / iPada v primerjavi z 49% uporabnikov, ki niso VPN.
  • 63% uporabnikov VPN je prepričanih v varnost svojega telefona ali tabličnega računalnika Android v primerjavi s 52% uporabnikov, ki niso VPN.
  • 37% uporabnikov VPN je prepričanih v varnost svojega usmerjevalnika, v primerjavi z le 21% zaupanja uporabnikov, ki niso VPN.

"Večina potrošnikov je še vedno premalo ozaveščena o varnosti podatkov in se redno vključuje v spletno vedenje, ki ogroža njihove osebne podatke," je dejal Harold Li, podpredsednik, ExpressVPN. "Vsakdo, ki uporablja internet, naj sprejme ukrepe za zaščito svoje zasebnosti in varnosti, vključno z osnovami, kot je uporaba VPN-ja za zaščito svoje povezave, z dvofaktorno avtentikacijo za pomembne spletne račune in preverjanjem nastavitev zasebnosti na družbenih medijih."

Amerika sprejema tehnologijo VPN

Prihodnost zasebnosti v ZDA izgleda obetavna. Študija ugotavlja, da 30% Američanov pravi, da zdaj uporabljajo VPN (kar je manj kot 20% v podobni študiji iz leta 2018), več kot polovica pa jih je odgovorila, da uporabljajo VPN za preprečevanje hekerjev. Polovica uporabnikov VPN-ja pravi tudi, da ga uporabljajo za zaščito in zaupanje pri uporabi javnega Wi-Fi-ja. Medtem jih 42% uporablja VPN za preprečevanje sledenja spletnim mestom (na podlagi IP naslova).

Študija potrjuje, da je manj kot 20% vedno prebranih pogojev storitve
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.